Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.05.2005 13:33:12

Unipetrol - konsolidované výsledky skupiny Unipetrol za 1Q 05

Skupina Unipetrol skončila první čtvrtletí 2005 se ziskem

 

Konsolidovaný hospodářský výsledek skupiny Unipetrol před zdaněním činí za účetní období končící 31. březnem 2005 podle českých účetních standardů 1.241,1 milionu . Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, kdy skupina vykázala kladný hospodářský výsledek

387,7 mil. , se jedná o výrazné zlepšení hospodaření.

 

Celkové tržby skupiny za sledované období přesáhly 22 miliard (z toho tržby za prodej vlastních výrobků a služeb činily 19 miliard , tržby za prodej zboží dosáhly hodnoty 3,5 miliardy ). Celková aktiva skupiny Unipetrol činila 70,6 miliardy .

 

Ekonomické výsledky Unipetrolu odrážejí vývoj ekonomických ukazatelů všech hlavních dceřiných společností skupiny.

 

 

 

* * *

 

 

CHEMOPETROL, a.s.

V prvním čtvrtletí roku 2005 Chemopetrol, a.s. dosáhl zisku před zdaněním ve výši  1 065 mil. , což v porovnání se ziskem 265 mil. za stejné období loňského roku představuje zlepšení o 800 mil. . V oblasti provozního hospodářského výsledku došlo k významnému nárůstu výkonnosti. Provozní hospodářský výsledek se zvýšil z 597 mil.   (I.čtvrtletí roku 2004) na 1 198 mil. , tj. o 601 mil. . Tržby za vlastní výrobky a služby oproti prvnímu čtvrtletí roku 2004 vzrostly o  19,4% na 6 739 mil. . Na výsledku prvního čtvrtletí se  pozitivně projevily příznivé petrochemické marže v důsledku relativně vysokých kotací hlavních produktů a vysoký objem výroby a prodeje.

 

KAUČUK, a.s.

Ke 31. 3. 2005 vytvořila společnost KAUČUK, a.s. zisk před zdaněním 58 mil. , při provozním výsledku hospodaření ve výši 97 mil.  a finančním výsledku –39 mil. . Za první čtvrtletí loňského roku činil zisk před zdaněním 56 mil. .

Tržby za vlastní výrobky a služby dosáhly výše 2 919 mil.  a jsou o 553 mil. , tj. o23% vyšší než za stejné období předchozího roku. V obou oblastech hlavní činnosti, na trzích polystyrenů i SBR pokračoval růst cen vstupních surovin. U SBR se jej podařilo díky vysoké poptávce po gumárenských směsích promítnout i do cen produktů, v polystyrenech však marže stagnovaly. Celková hrubá marže dosáhla výše 763 mil. , to je o 122 mil.  více než za první čtvrtletí předchozího roku.

 

SPOLANA a.s.

V prvním čtvrtletí roku 2005 vykázala Spolana zisk před zdaněním ve výši 168,6 milionu (srovnání se stejným obdobím roku 2004: zisk ve výši 23,3 milionu ). I když došlo k částečnému útlumu poptávky na zahraničních trzích s hydroxidem sodným a PVC (dlouhá zima oddálila zahájení stavební výroby v Evropě) dosáhly tržby za chemickou výrobu v prvních třech měsících 1,6 miliardy , což je o 455 milionů více než v prvním čtvrtletí roku 2004.

Na klesající poptávku u PVC v západní Evropě mělo vliv vysoké předzásobení u zpracovatelů plastů a také vyšší atraktivnost dovozů PVC do Evropy z důvodů stávajícího kursu USD/EUR. U druhé komodity s rozhodujícím vlivem na ekonomiku podniku – kaprolaktamu – trvá zvýšená poptávka zpracovatelů a podniku se daří umisťovat kaprolaktam i na nové trhy včetně Číny.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku byly například hrubá marže a provozní hospodářský výsledek o polovinu vyšší. Z těchto výsledků lze usoudit, že pokračuje nejen finanční, ale i celková ekonomická stabilizace Spolany.

 

BENZINA, a.s.

Společnost dosáhla za 1. čvtrtletí 2005 zisk před zdaněním ve výši 113 mil. při dosaženém objemu tržeb ve výši 2,4 mld . Oproti plánu na 1. čtvrtletí tohoto roku  byly tržby překročeny o 15%. Pokračoval růstový trend prodeje motorové nafty v síti čerpacích stanic a ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 byl prodej motorové nafty vyšší  o 5%.  U vysokooktanového benzinu byl v porovnání se stejným obdobým r.2004 zaznamenán nárůst prodeje o 19%.  Pokračuje trend poklesu poptávky u nízkooktanového benzinu Speciál, který souvisí s postupnou obměnou vozového parku. S přihlédnutím ke klimatickým podmínkám zimního období nebyl zaznamenán nárůst u BA 95 Naturál. Ostré konkurenční prostředí na trhu čerpacích stanic negativně ovlivňuje vývoj jednotkové marže prakticky u všech druhů pohonných hmot. Společnost za 1. čtvrtletí 2005 pokračovala v trendu úspor nákladů. V celkovém hodnocení hospodaření za uvedené období má pozitivní vliv také další výnosová část odčlenění velkoobchodních činností.

 

PARAMO, a.s.

Z důvodu měsíční odstávky celého provozu v Pardubicích, tradičně nižší poptávky po výrobcích v zimních měsících (asfalty) a stále vysoké ceny  ropy společnost vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu ve výši 52 mil. . V minulém roce ve srovnatelném období hospodařila se ziskem 2,7 mil. . Tržby  společnosti za prodej vlastních výrobků a služeb činily 1 065 mil. a tržby za prodej zboží 600 mil. . Obě hodnoty jsou vyšší než plánované.

 

UNIPETROL RAFINÉRIE a.s.

Společnost dosáhla za první čtvrtletí roku 2005 ztráty  ve výši 240 mil.. Podnikatelský plán tak nesplnila o 299 mil.. Hlavním důvodem byl vývoj rafinérské marže (NRU). Skutečná průměrná marže byla v prvním čtvrtletí o 30% nižší než pro první tři měsíce roku předpokládal podnikatelský plán. Zpracování ropy bylo proti plánu nižší pouze o 2%.

 

ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s.

Ve finančním hospodaření Česká rafinérská dosáhla v prvním čtvrtletí roku 2005 zisku před zdaněním ve výši 89 miliónů . Obrat za toto období činil 2 153 miliónů . Ve stejném období roku 2004 společnost zaznamenala zisk 67 miliónů při obratu 2 067 miliónů .

Česká rafinérská v prvním čtvrtletí roku 2005 zpracovala téměř 1,6 miliónu tun ropy. Je to o 14 procent více než v prvních třech měsících loňského roku. Výroba finálních produktů se zvýšila téměř o čtvrtinu. V porovnání s loňským prvním čtvrtletím vzrostla produkce motorové nafty, automobilových benzínů,  topných olejů a asfaltů. Na druhé straně se částečně snížila výroba leteckých pohonných hmot.

Ve výsledcích společnosti se příznivě projevila stabilizace procesingového režimu, na který Česká rafinérská přešla v srpnu roku 2003. Od tohoto data působí jako přepracovaní rafinérie, což znamená, že obchodní činnost od ní převzaly obchodní společnosti jejích akcionářů, které nakupují ropu a prodávají hotové výrobky České výrobky na svůj účet.

 

UNIPETROL, a.s.

Mateřská společnost skupiny Unipetrol hospodařila v uvedeném období se ziskem před zdaněním ve výši 7,8 mil. . Při dosažených tržbách 40 mil. je vykázaný hospodářský výsledek zhruba srovnatelný s vykázanou hodnotou za stejné období loňského roku.

 
Zdroj: TZ Unipetrol

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.05.2010Unipetrol: lepší než očekávané výsledky za 1Q 2010 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.07.2008Unipetrol: Výsledky za 2Q mohou být velmi podobné 1Q Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688