Petr Kalina (NEWTON IS)
Akcie ve světě  |  20.03.2000 11:11:51

Global investor: Příliš mnoho peněz se rozděluje mezi příliš málo (atraktivních) aktiv

 

Global investor: Příliš mnoho peněz se rozděluje mezi příliš málo (atraktivních) aktiv

Okomentovaný a krácený překlad článku Vincenta Bolanda pro časopis Global investor - komentáře jsou pro odlišení uvedeny kurzívou.

Jedním z rozhodujících faktorů dnešních finančních trhů je fenomén :"Příliš mnoho peněz se rozděluje mezi příliš málo (atraktivních) aktiv". Do událostí minulého týdne (pozn. propadu akcií zejména na Nasdaqu, které však mohou mít opět jen krátké trvání) byl tento fenomén k vidění na hvězných akciích "new economy" - technologiích, médiích a telekomunikacích - TMT.

Zatímco poptávka po TMT akciích výrazně převyšovala nabídku, investoři ignorovali tradiční odvětví ekonomiky. To je jen jeden příklad nového typu problému likvidity - je příliš málo technologických akcií schopných absorbovat rostoucí investiční prostředky bez devastujících účinků na tržní cenu těchto společností. Panická reakce investorů na plány americké vlády splatit dluhy federace vedla k masivním nákupům 30- ti letých bondů na začátku roku. Hrozba zmizení tohoto bondu z trhu vedla k vysoké poptávce a posilující ceně dluhopisu. I po uklidnění situace a korekci ceny se objevil problém nedostatku těchto dluhopisů na trhu. Dnes tento dluhopis ztrácí svůj dřívější status benchmarku - investiční banky Wall Streetu jako nový benchmark zvolily 10-ti letý vládní bond.

Zřejmé je poučení investorů o dvou stranách likvidity. Velikost trhu není sama o sobě zárukou dostatku likvidity. Když všechny peníze jsou na jedné straně transakce ( a chybí aktiva na straně druhé ), nepochybným následkem je nelikvidita. Ta vede k růstům/poklesům cen a v mnoha případech i ke kolapsům trhů. Likvidita největších trhů světa se dnes pohybuje na historicky nejnižších hodnotách. Stále větším problémem je tedy alokace nových prostředků od investorů do vhodných aktiv.

Několik faktorů vede k očekávání, že finanční trhy jsou odsouzeny k pokračování období relativní nelikvidity. Úrokové míry v USA a v Evropě porostou, očekává se přísnější měnová politika. Několik evropských vlád se rozhoduje o použití rozpočtových přebytků na splácení dluhů raději, než aby snížily daně nebo zvýšily veřejné výdaje.

Dalším důvodem je mimořádně velký a úzký zájem o investice do akcií a dluhopisů. Zatímco akciové fondy dále zvyšují svou váhu v TMT akciích, fixed-income fondy kupují dluhopisy s velkým výnosem, mnohdy rovněž vydané firmami z téhož sektoru.

Třetím složitým faktorem je zlepšení a zlevnění přístupu na trh - velké množství vzájemně si konkurujících obchodníků, využívajících zejména internetových platforem k nákupům a prodejům aktiv.

V současných volatilních podmínkách se nelze divit rozhořčenému pohledu regulátorů na panické nákupy technologických akcií drobnými investory ( místo bankovních vkladů nebo spotřeby ) a znepokojení centrálních bankéřů, kteří budou pravděpodobně muset dodávat do ekonomiky více peněz, aby zabránily budoucím kolapsům investičních fondů a celých finančních trhů.

Samozřejmě ti ,kteří by si měli dělat starosti - investoři, jsou přiliš zaměstnáni utrácením peněz za vzácné akcie, kterých je na trhu málo.

Petr Kalina, analytik

Další články: www.tady.cz/welcome

E-mail: Petr_Kalina@hotmail.com

 Původní článek najdete na www.ft.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688