Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  17.02.2005 09:42:30

Proventus Finance - souhrn 16.2. na trzích USA


Ceny ropy a tajemný Greenspan brzdili akcie

 

Akciový trh včera přišel o pozitivní zavírací hodnoty. Částečně za tím stály vyšší ceny ropy, ale především bylo na programu dne luštění projevu Alana Greenspana. Greenspan ve svém vystoupení řekl, že je pro něj „záhadou“, proč jsou úrokové míry u dlouhodobých dluhopisů tak nízké. Co tím šéf Fedu myslel? Znamená to snad, že se chystá zvýšit úrokové sazby rychleji a více, než se očekává? Opravdu chce přiškrtit americkou ekonomiku? Těžko říci. Jisté je, že krátkodobé sazby i nadále porostou. Investoři si na předchozí otázky odpověděli po svém a poslali Dow Jones o 2,44 bodů dolů. Podobně dopadl i Nasdaq Composite a tak jen S&P 500 zůstal mírně nad vodou, ale zisk 0,22 bodu snad ani nestojí za řeč. Mezi tituly, které trpěly nejvíce včera patřily akcie výrobců hardwaru, polovodičů a akcie aerolinek.

Po zavření trhu byly s napětím očekávany výsledky Hewlett-Packard. Hardwarový gigant dokázal mile překvapit. Zisk 37 centů na akcii předstihl o 3 centy předpoklady analytiků a tak není divu, že akcie HP v „after-hours“ posilovaly o 3,5%. Tržby v Evropě, na Středním Východě a v Africe vzrostly o 12% na 9,3 miliardy dolarů. V Severní a Jižní Americe byly vyšší o 6% a v regionu Asie – Pacific/Japonsko zaznamenaly růst dokonce o 15%. Na vyšších tržbách se významně podílel slabší dolar, zisky byly zase podpořeny výrazně nižší daňovou sazbou. Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2005 by tržby Hewlett-Packard měly dosáhnout 21,2 – 21,6 miliard a zisk by se měl pohybovat v rozmezí 35 – 37 centů na akcii.

Včerejší regulérní obchodování bylo ve znamení souboje o postavení největší firmy světa co do tržní kapitalizace. Dlouhodobá světová jednička General Electric se o své prvenství musí začít obávat, neboť se jí na záda nebezpečně tlačí ropný gigant Exxon Mobil. Tržní kapitalizace společnosti GE, jejíž akcie včera zlevnily o 15 centů, momentálně dosahuje 383 miliard dolarů. Akcie Exxon včera vyskočily o další 3%, čímž zvedly tržní kapitalizaci na 378 miliard. Energetické akcie byly včera nejvýkonnější i jako celek. Můžou za to především vyšší ceny ropy, které včera dosáhly 48,33 dolarů za barel. Z energetických titulů tak posilovaly např. Apache o 3,4, Chevron Texaco o 2,3 či Halliburton o 2,7%. Velmi dobře na tom byly i ocelářské akcie – U.S. Steel +7,33% a Nucor 5,2%.

Díky včerejší hlavní ekonomické zprávě posilovaly i akcie stavebních společností. Počet nově započatých staveb totiž v lednu v USA vzrostl o 4,7% na sezónně upravenou anualizovanou hodnotu 2,159 milionů. Jedná se o nejvyšší počet započatých staveb od roku 1984. Boom zažívají zejména stavby rodinných domů, které vzrostly o 2,7% na 1,760 milionů. Zrevidován výše byla i prosincová hodnota a to z 2,004 na 2,069 milionů. Tato zpráva je o to příznivější, že ekonomové očekávali pokles na 1,93 milionů.

Druhá důležitá ekonomická zpráva již tak pozitivní nebyla. Produkce průmyslu v lednu ve Spojených státech zůstala po 0,7%-ním prosincovém růstu nezměněna, přičemž ekonomové očekávali, že produkce vzroste o 0,4%. Využití kapacit pokleslo o 0,1 procentního bodu na 79 procent. Ekonomové předpokládali nárůst využití na 79,3%.

Z korporátních výsledků oznámených před otevřením trhu nejvíc investory zajímaly zisk a tržba Coca-Coly. Výrobce nejznámějšího nealkoholického nápoje na světě oznámil zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 1,2 miliardy dolarů. Zisk, který ve vyjádření na jednu akcii činí 50 centů, vzrostl oproti stejnému období předchozího fiskálního roku o 31,5%. Tržby v posledních třech měsících roku dosáhly hodnoty 5,26 miliardy dolarů, když vzrostly o 2%. Odhady analytiků přebila Coca-Cola o 6 centů na akcii v zisku a o 70 milionů v tržbách. Největší zásluhu mají na zisku Coca-Coly pozitivní měnové fluktuace a neočekávaně nižší daň. 

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.02.2007Proventus finance - souhrn 16.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2005Proventus Finance - souhrn 16.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
08.02.2005Proventus Finance - souhrn 7.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.02.2005Proventus Finance - souhrn 4.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2005Proventus Finance - souhrn 1.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688