Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.11.2004 14:24:53

Oslabení USD favorizuje akcie evropských bank a telekomů

Akcie evropských společností, jejichž hospodaření není negativně ovlivněno oslabováním amerického dolaru (např. Vodafone Group a Banca Intesa), v současném čtvrtletí vývojem svých kurzů překonávají regionální indexy a vývoj jejich cen by se mohl ještě zlepšit. Podle Michaela Gifforda z londýnské firmy F&C Asset Management se budou vyvíjet lépe akcie firem s domácími tržbami (např. banky a telekomunikační operátoři) než akcie firem, jejichž zisk souvisí s kurzem dolaru. Společnosti, které většinu tržeb získávají v Evropě, jsou vystaveny menšími riziku při poklesu kurzu dolaru, protože slabší dolar snižuje hodnotu tržeb pocházejících z USA a způsobuje, že vývozy do USA jsou méně konkurenceschopné.

Od letošního maxima dolaru vůči euru (25.4.) index bankovních akcií Dow Jones Stoxx 600 Banks Index posílil o 4,3 %. Posílily hlavně akcie italské Banca Intesa a dánské Danske Bank. Index telekomunikačních akcií vzrostl o 2,7 %, zejména díky akciím skandinávské firmy TeliaSonera. Oba oborové indexy svým růstem překonaly regionální index Stoxx 600 (+1,2 %). Dolar v tomto období oproti euru oslabil o 8,9 %. Během uplynulých šesti měsíců dolar oslabil kvůli obavám, že rekordní deficit obchodní bilance USA způsobí, že na cizí měny bude převeden čím dál větší objem dolarů, aby bylo možné zaplatit dovozy do USA. Deficit obchodní bilance USA v září činil 51,6 mld. USD, což je třetí nejvyšší údaj v historii.

Dolar se na konci minulého týdne obchodoval za 1,2980 USD/EUR. Podle M. Gifforda by ke konci roku mohl oslabit až na 1,35 USD. Investiční banka Merrill Lynch odhaduje, že dolar do roka klesne na 1,37 USD/EUR. Podle průzkumu, provedeného firmou Merrill Lynch v říjnu, manažeři globálních fondů čím dál více očekávají pokles dolaru. Oslabení americké měny čekalo 61 % ze 171 dotazovaných investorů, což bylo nejvyšší procento v letošním roce. Výsledky listopadového průzkumu budou oznámeny zítra. Klaus Kaldemorgen z firmy DWS Investment soudí, že existuje riziko oslabení dolaru až na úroveň 1,40-1,50 USD/EUR.

Podle investičního analytika Petera Lucase z firmy Ashburton by dopady oslabujícího dolaru mohly být zmírněny klesajícími cenami ropy a snižováním nákladů firem. V případě značného poklesu cen ropy Lucas očekává zlepšení hospodářského růstu. Lucas dodává, že probíhá velké množství restrukturalizací, které by mohly kompenzovat negativní dopady měnových kurzů. Společnosti, které jsou závislé na tržbách z USA, při současném oslabování dolaru snižují své náklady, soudí analytici G. Williams a I. Scott z investiční banky Lehman Brothers. Firma Lehman Brothers se v letošním průzkumu časopisu Institutional Investor umístila na prvním místě v kategorii evropská strategie správců aktiv.

ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688