cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  12.05.2021 14:15:40

Jeden rok po halvingu 2020, Bitcoin dosáhl zhodnocení 533 %

Jeden rok po halvingu 2020, Bitcoin dosáhl zhodnocení 533 %

12.05.2021 / Crypto Kingdom

K poslednímu snížení odměn za těžbu Bitcoinu došlo ke včerejšímu dni přesně před rokem a od té doby jeho cena dramaticky vzrostla.

K poslednímu snížení odměn za těžbu Bitcoinu, tedy tzv. halvingu (půlení), došlo ke včerejšímu dni oficiálně přesně před rokem, 11. května 2020. Jako připomenutí této události se ohlédněme zpět za tím, co se na trhu s Bitcoinem událo za poslední rok a taky se podívejme dopředu na to, co by si pro nás mohla jeho budoucnost dále přichystat.

Důležitost kvantitativního utahování při každém halvingu

Po rekordním propadu napříč všemi třídami aktiv během globální krize likvidity na začátku března 2020, dokázaly rekordní měnové a fiskální stimuly dovést Bitcoin k obchodní ceně někam kolem úrovně $8 000 při halvingu 11. května 2020. Investoři z celého světa začali chápat, že potřebují místo, kde by mohli hledat útočiště a ochránit se tak od bezprecedentní peněžní expanze. Bitcoin, který se zrovna blížil kvantitativnímu zpřísnění, čímž se distribuce nabídky nových bitcoinů snížila o 50 % bez ohledu na rozhodnutí jakýchkoliv tvůrců politiky - to byl docela do očí bijící kontrast.

Míra inflace Bitcoinu, zdroj: Glassnode

Co se přihodilo od halvingu 2020

Rozvaha Federálního rezervního systému, 11. května 2020 až 11. května 2021

Od události halvingu se ukázalo, že sentiment investorů kolem blížící se rekordní peněžní expanze byl správným předpokladem. Federální rezervní systém (a další významné globální centrální banky) pokračovaly v injekcích likvidity do finančního systému, za účelem uvolňování podmínek při půjčování peněz, což hrálo hlavní roli pro přijmutí Bitcoinu jako alternativního peněžního aktiva existujícího mimo systém.

Za uplynulý rok Bitcoin získal od události halvingu 533 %, protože prudký nárůst poptávky spojený s nepružnou (a o 50 % sníženou) produkcí nové nabídky přispěl k tomu, že hodnota aktiva vzrostla nad $1 bilion tržní kapitalizace.

Cena BTC/USD od začátku roku 2020

Před halvingem zveřejnil legendární manažer Wall Streetu Paul Tudor Jones zprávu nazvanou „The Great Monetary Inflation“ (Velká Monetární inflace), ve které nastínil své přesvědčení o zavedeném měnovém systému a cestě, kterou tento systém směřoval do budoucna, a také proč věřil, že Bitcoin je „nejrychlejší kůň“.

Krátce nato ve chvíli, na kterou bude pamatováno jako na zlomový okamžik pro vzestup Bitcoinu, společnost MicroStrategy, vedená dnes již významným zastáncem Bitcoinu Michaelem Saylorem, oznámila, že přijme Bitcoin jako rezervní aktivum ve své pokladně.

V tom, co se od té doby stalo stále více přijímaným názorem, se Saylor a MicroStrategy rozhodli, že CPI (Consumer Price Index - Index spotřebitelských cen) není přesným měřítkem inflace a raději pro její výpočet začali používat M2 měnový agregát.

"Jakmile se skutečný výnos v naší pokladně dostal více než 10 % do záporu, uvědomili jsme si, že vše, co děláme v P&L, je irelevantní," řekl Saylor. "Opravdu jsme se cítili, jako že jsme na $500 milionové tající kostce ledu."

Jsou příští halvingy už započítány v ceně?

Stock-to-flow model Bitcoinu

Při blížícím se halvingu v loňském roce, mnoho lidí v bitcoinové komunitě a obecněji také ve finančním sektoru debatovalo o tom, zda byl halving již "naceněn", protože událost je dobře známá dlouho dopředu.

I když se teď nechci zabývat všemi názory ohledně tohoto tématu, vzhledem k nuancím a všem vnějším proměnným a faktorům, které sehrávají svou roli ve vývoji ceny Bitcoinu, je nesmírně fascinující sledovat, že jak se zdá, cena stále následuje model Stock-to-flow, který byl poprvé představen pseudonymním účtem na Twitteru pod jménem Plan B již v březnu 2019. Stále však přetrvává diskuze o tom, jestli je Stock-to-flow model tak účinným ukazatelem nebo ho kvůli jeho popularitě zkrátka jen následuje velké množství lidí, čímž dochází k samo se naplňujícímu proroctví.

Jsou tedy budoucí halvingy už započítány v ceně Bitcoinu? Kdo ví? Co však známo je, že halving v roce 2024 je vzdálený jen 156,736 bloků, a tudíž může být dobrým nápadem běžet této události tak říkajíc "vstříc", čímž se můžete stát jejími prvními účastníky a vytěžit z této skutečnosti maximum.

Samozřejmě ve správný čas, protože před příštím halvingem nás s největší pravděpodobností čeká ještě bear market. Nebo taky nemusí.

Ať už to bude jakkoliv - všem přejeme šťastný jeden rok po halvingu!

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688