Před deseti lety si koupil za bitcoiny pizzu, dnes by stála miliardy

Dnes slavíme Bitcoin Pizza Day, tedy den bitcoinové pizzy. A to hned jubilejní desátý. Je tomu totiž na den přesně 10 let od první mediálně sledované události ve světě kryptoměn. Je to symbolická událost. Ukazuje, jak daleko se Bitcoin od roku 2010 dostal. Posuďte sami.

18. května 2010 napsal programátor z americké Floridy Laszlo Hanyecz na fórum věnující se Bitcoinu (https://bitcointalk.org/index.php?topic=137.0), že by si rád dal dvě pizzy a nabízí za ně 10 tisíc bitcoinů.

„10 000… To je docela dost… mohl bys je prodat na bitcoinmarket.com za 41 dolarů,“ odepsal mu někdo. Pravda, je to docela dost. A bylo asi i na tu dobu. Ale šlo o první známou transakci bitcoinu za něco reálného a Laszlo později novinářům přiznal, že toho vůbec nelituje.

„Koupil bych ti pizzu z Domino 's, jen kdybych věděl, jak zaplatit z Evropy!“ napsal jiný uživatel a možná dodnes lituje, že to nezkusil.

„Takže mi nikdo nechce koupit pizzu? Je těch bitcoinů, které nabízím, málo?“ napsal patrně hladový Laszlo o tři dny později, 21. května. Tři dny nedokázal najít někoho, kdo by přijmul bitcoiny za pizzu. Dnes je podle serveru coinmap.org na světě přibližně 20 tisíc míst, kde lze Bitcoinem platit. Těch zaregistrovaných, takže ve skutečnosti to bude patrně mnohem víc.

„Máš hlad nebo máš prostě rád pizzu?“ smál se mu další uživatel.

„Prostě si myslím, že by bylo zajímavé říkat, že jsem zaplatil za pizzu bitcoiny,“ odepsal mu Laszlo, stále bez své pizzy.

O necelý den později, 22. května 2010, Laszlo mohl konečně napsat: „Jen bych chtěl oznámit, že jsem úspěšně vyměnil 10 tisíc bitcoinu za pizzu.“ Svůj komentář doplnil fotografiemi.

„Gratuluji, Laszlo, dosáhl jsi významného milníku,“ přišla odpověď. A skutečně dosáhnul. Dnes po celém světě lidé z bitcoinové komunity, která se rozrostla do neuvěřitelných rozměrů, slaví Bitcoin Pizza Day a vzpomínají na složité začátky.

„Mimochodem, je to stále otevřená nabídka… Vyměním 10 tisíc bitcoinu za dvě pizzy, dokud budu mít prostředky (obvykle mám dostatek),“ doplnil Laszlo ještě 12. června.

V srpnu už ale cena bitcoinu i díky mediálně populární koupi pizzy vyskočila na dvacetinásobek. „Lol, pochybuju, že nabízí pořád 10 tisíc!“ smál se mu někdo 4. srpna. „600 dolarů je super kšeft za pizzu, si myslím,“ usmíval se další

„No, nečekal jsem, že to bude tak populární, takže si nemůžu dovolit s tím dál pokračovat, protože už nedokážu generovat tisíce bitcoinu za den,“ odpověděl Laszlo a 4. srpna ukončil svou nabídku. „Díky všem, kteří mi koupili pizzu,“ doplnil.

„Zdravím z listopadu 2010! Jaké je to jíst pizzu za 2600 dolarů?“ objevila 29. listopadu narážka na stále rostoucí cenu. A cena rostla dál a dál a s tím i komentáře, které fascinovalo, kolik peněz by nyní mohl Laszlo mít.

„Bude to nakonec první milionová pizza v historii?“ ptal se někdo. A měl pravdu. „Je pozoruhodné, jak daleko se tahle ekonomika dostala za tak krátký čas,“ odpověděl jiný. A také měl pravdu. Daleko se dostala už v roce 2010, natož kdyby se mohl v té době podívat o deset let dál do budoucnosti, do roku 2020. Nevěřil by vlastním očím. Nikdo v té době nemohl čekat, jak daleko se celý projekt dostane. Bezpochyby to nečekal ani samotný Satoshi Nakamoto, neznámý tvůrce Bitcoinu.

A pizza (respektive dvě pizzy) se nakonec skutečně stala milionovou. Už v roce 2011 byste dostali za 10 tisíc bitcoinu milion korun. A v roce 2013 dokonce milion dolarů.

Dnes, v den jubilejní bitcoinové pizzy, je 10 tisíc bitcoinu zhruba 2,5 miliardy korun. Každá pizza tak Laszla stála v přepočtu na dnešní ceny miliardu a čtvrt. Není to ale zdaleka jen o ceně. Ta odráží popularitu a důvěru, kterou si za těch deset let bitcoin tvrdě vydobyl. Prošel si pády burz, cenovými bublinami, drakonickými regulacemi, ale navzdory tomu všemu byl s každým rokem použitelnější, přístupnější, vzácnější a důvěryhodnější. Před deseti lety jsme neměli hardwarové peněženky, ale ani mobilní peněženky, neexistovala žádná jiná kryptoměna, než Bitcoin, nedalo se s ním platit na jediném fyzickém místě a věděla o něm jen hrstka nadšenců.

Oslavte dnes Bitcoin Pizza Day, samozřejmě pizzou a ideálně za bitcoiny. Všechno nejlepší!


Zařazenopá 22.05.2020 15:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/a/SGm8p
Přílohy
KategorieTalk

Související témata

Bitcoin | Kryptoměny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.