Jediná velryba stála za bull runem Bitcoinu v roce 2017, tvrdí badatelé

0
(0)
Michal Fortýn
Michal Fortýn
Jsem kryptoměnový nadšenec a redaktor, působící na portálu kryptomagazin.cz, rád pracuji s novými technologiemi. Jako gamer rád sleduji herní scénu a zajímám se o propojení herního světa s tím kryptoměnovým. #memelord

Badatelé přišli s novým tvrzením o manipulaci s trhem v roce 2017, kdy Bitcoin zaznamenal historický nárůst ceny. Dle jejich zprávy stojí za růstem pouze jediná velryba, která nastartovala masivní bull run kryptoměn na konci roku 2017.

Velryba a načasování, nebo manipulace?

Dle prvotní verze, vydané v červnu 2018, vše naznačovalo tomu, že Tether byl použit k poskytování cenové podpory s manipulací BTC. Griffin a Shama, tvůrci analýzy, řekli:

„Nákup Tetheru je načasován vždy při poklesu trhu a má za následek značné zvýšení hodnoty Bitcoinu na trhu.“

V nové aktualizaci svého předchozího výzkumu analytici zintenzivňují argument, že transakce mezi Tetherem a Bitcoinem od začátku roku 2017 do března 2018 způsobila velryba. Za manipulací s cenou tak stojí pouze jediná entita, která převáděla kryptoměny prostřednictvím směnárny Bitfinex.

Badatelé Griffin a Shama dále tvrdí:

„Simulace nám jasně ukazují, že je velmi nepravděpodobné, aby tyto vzorce transakcí byly způsobeny náhodně. Tento jeden velký hráč nebo subjekt buď vykazoval perfektní předpověď trhu, nebo měl extrémně velký cenový dopad na Bitcoin. Tento jev není obvyklý v souhrnných tocích od jiných menších obchodníků.“

Prohlášení Bitfinexu o manipulaci

Na naléhání analytiků generální ředitelka Bitfinexu, Stuart Hoegnerová, vydala prohlášení, že jejich výzkum je chybný a vychází z nedostatečného souboru dat. Dále tvrdila, že výzkum byl motivován k posílení parazitování na stablecoinu Tether.

Společnosti Bitfinex a jeho provozovatel iFinex odmítly, že by jakkoli ovlivnily nebo dopomohly k manipulaci s cenou Bitcoinu a ostatních kryptoměn v roce 2017.

Závěr

Existuje mnoho spekulací, co způsobilo historické maximum BTC v roce 2017. Velryby mají na cenu velký vliv, jak ukázaly nedávné průzkumy. Co opravdu stojí za bull runem krypta pravděpodobně odhalí další analýzy.

Co číst dále

ČNB má monopol na komerční použití slova „mince!“ Paralelní Polis hrozí pokuta

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
7 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Salam

Jak mohla jediná Velryba stát za bull runem už to to je pitomost a komu to prodala nebo od koho to koupila od ovce ? jak se ta ovce jmenovala ? .Trh snad funguje nabídka poptávka která Velryba udělal nabídku a komu ji udělala když za bull run zapřičinila jedna Velryba . Tak že jedna Velryba co prodala a na druhé straně stál jeden Jouda co to koupil od Velryby v Tetheru a nastartoval bull run ale v tom případě to nebyla Velryba protože Velryba to prodávala tomu Joudovy a tím nastartovala bull run a Velryba tím prodělala protože dík tomu šel btc do bull runu .A nebo pro vás ten Jouda prodával své bitcoiny číhající Velrybě co vyplácela v Tetheru ale to by zas bul run zapřičinil Jouda protože prodal své bitcoiny Velrybě která měla dolarky v Tetheru .Tak jak to je ?? jedna Velryba zapřičinila bull run nebo to byli dvě velryby (jedna prodává druhá vyplácí ).Na víc další věc nikdy nemáš 100% jistotu když prodáš 50 tisíc BTC kterým směrem se koncová cena započítá protože na druhé straně stojí kupci a ti kupci by museli být tupci kdyby to automaticky fungovalo tak že si jen tak řekne nějaká Velryba ted si prodám 50 tisíc btc protože já jsem Velryba tak já nikdy neprodělám protože ted to prodám a tím cena půjde dolů protože tupci to ode mě nakoupí nahoře a tím prodělají a já to koupím dole protože jsem Velryba a tím cenu jde tam kaj chci já , ano takhle by to mohlo fungovat ale to by na trhu musela být jen jedna Velryba ale těch Velryby jsou stovky tak takhle to fungovat nikdy nemůže .

Fero

No tak je to jen jedna z domenek,ale vubec by me neprekvapilo kdyby to byla pravda.Staci se podivat na svickovy graf BTC a uvidis ze jsou tam velke pohyby (nakup/prodej) ktery delaji ty velryby a pak ty mensi svicky to jsou joudove,ktery se pak pridavaji.
Takze velryba mohla treba vytahnout BTC z 600USD na 1100USD,pak mohlo prijit par joudu co udelali vyprodej treba na 900USD a pak zase mohla prijit velryba a zase to vytahnout a tak dal,ale proste trend byl UP a pak uz bylo vytvorene FOMO a pridavalo se cim dal vic dalsich joudu.Svoje BTC mohli ty velryby prodavat kdyz uz bylo v marketu dostatecny volume a samozrejme za nekolikanasobne vyssi cenu nez to koupily a samozrejme oni taky muzou mit pod palcem media takze si mohli vytvorit fundamenty a vyuzivat toho pak k nakupu nebo prodeji.

E15

Popisují to tam celkem jednoznačně, akorát je možná trochu matoucí ten výraz velryba. Nevím, proč by se měl generátor polopodvodných stablecoinů nazývat velrybou (myslím, že si takové označení nezaslouží :D)

Lojzik

V pribezich o velrybach z prelomu 2017/2018 nerozumim jedne podstatne veci🤨 Kdyz to tak skutecne bylo a maji takovou silu, tak proc to nedelaji casteji? Ja bych to praktikoval ”kazdy tyden”🤪

E15

Tak svět nefunguje. Stejně jako v politice, tak i v obchodě je potřeba pracovat s lidskou psychologií a krátkou pamětí. Proto ty čtyřleté cykly 😀

Zee Prime

Jestli chcete, aby tento vtipný server někdo bral vážně, tak navrhuju, abyste si ty pamflety po sobě kontrolovali!
Trvalo mi deset sekund zjistit, že “generální ředitelka Bitfinexu, Stuart Hoegnerová” je ve skutečnosti generální poradce Stuart Hoegner: https://www.bitfinex.com/about
To by praštilo do očí i slepého!!!

Jelito

Hehe,navic zenskych co se menujou Stuart asi taky moc nebude.

spot_img