Cena ropy
Cena ropy je stále významným ukazatelem ekonomiky. Ropa je nejpoužívanější surovinou na světě a je důležitá jak pro dopravu, tak pro zpracovatelský průmysl.

V tomto článku sledujeme vývoj ceny ropy. Podíváme se na aktuální graf ceny ropy a ukážeme si možné způsoby, jak je možné do této komodity investovat. Pokud hledáte brokera pro obchodování s futures, klikněte zde.

Jaký bude vývoj ceny ropy?

Kurz ropy byl v posledních měsících ovlivněny různými geopolitickými a ekonomickými faktory. Svou roli hraje hlavně napětí na Blízkém východě (situace kolem Íránu, Izraele a Sýrie). Situaci nepomáhají ani útoky v Rudém moři a vojenské akce v Jemenu. To vše vedlo k výkyvům ceny ropy. Svůj vliv na cenu ropy hraje také stále pokračující konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Při pohledu na zbytek roku 2024 analytici poukazují na řadu faktorů, které by mohly ovlivnit kurz ropy. Mezi nimi mohou být zásadní rozhodnutí OPEC+. Očekává se také, že v průběhu roku poroste poptávka po ropě, což by mohlo vést k napjatějšímu trhu a případně vyšším cenám.

Kurz ropy také zůstává závislý na hospodářském růstu a poptávce v hlavních ekonomikách, včetně USA a Číny. Vzhledem k relativní rovnováze mezi vyhlídkami na nabídku a poptávku se očekává, že bez výrazných geopolitických eskalací na Blízkém východě zůstanou ceny ropy na současné úrovni.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Cena ropy graf: Technická analýza

Kurz ropy je závislý na mnoha faktorech. Přestože je obtížné provést konkrétní předpověď, pokusíme se o to pomocí technické analýzy.

Celkově vzato se cena ropy (Light Sweet Crude Oil (CL)) za poslední rok a půl pohybovala do strany. Vidíme jasnou rezistenci kolem 93,50 USD. Support se naopak nachází v oblasti kolem 67 USD, která byla několikrát otestována a můžeme tak mluvit o silné úrovni podpory.

Cena ropy graf: Denní graf CL
Cena ropy graf: Light Sweet Crude Oil (CL) na denním grafu. Zdroj: LYNX+ (12. 4. 2024)

Z krátkodobého pohledu je v posledních měsících patrný rostoucí trend. Vyšší vrcholy a dna signalizují zdravý růst. Za pozitivní lze považovat i skutečnost, že kurz ropy je nad vzestupným 200denním průměrem.

Dokud bude vzestupný trend pokračovat, vidíme prostor pro oživení směrem k 93,50 USD. Případný průlom výše by mohl vyvolat další růst směrem k vrcholu na 123,7 USD. Pokles pod 80 USD v kombinaci s prolomením 200denního průměru by samozřejmě znamenal problém. Pak bude mít cena ropy prostor pro pokles až k supportu na 67 USD.

Vývoj ceny ropy: Nabídka a poptávka

Na ropu silně platí klasické ekonomické teorie nabídky a poptávky. Zvýšená poptávka nebo snížená nabídka může zvýšit ceny a naopak.

Poptávka po ropě nadále poroste. Růst ale zpomalí

Poptávka po ropě po desetiletí roste a nedávno dosáhla nového rekordu. Mezinárodní energetická agentura (IEA) předpovídá, že na základě současných vládních politik a tržních trendů se celosvětová poptávka po ropě v letech 2022 až 2028 zvýší o 6 % na 105,7 milionů barelů denně. Růst by měl být podporován silnou poptávkou z petrochemického a leteckého sektoru.

Navzdory tomuto kumulativnímu nárůstu se očekává, že se roční růst poptávky sníží z 2,4 milionu barelů denně v letošním roce na pouhých 0,4 milionu barelů denně v roce 2028. Zejména používání ropy pro pohonné hmoty v roce 2026 dle IEA klesne, protože nárůst elektrických vozidel, růst biopaliv a zlepšená palivová účinnost snižují spotřebu.

Otázkou zůstává, zda prospěch z rostoucí poptávky po ropě budou mít i ropné akcie. Investoři se stále více zaměřují na udržitelné alternativy a mezitím také mnoho producentů ropy omezilo své investice do nových ropných polí. Většina ropných společností nyní sama investuje do udržitelných alternativ.

V roce 2024 poroste celosvětová poptávka po ropě zhruba o 1,3 milionu barelů denně, což je zpomalení z růstu 2,3 ​​milionu barelů denně v roce 2023. Částečně je to způsobeno slábnoucími ekonomickými výhledy a pomalejší expanzí petrochemického sektoru v Číně, kde růst poptávky po ropě klesá. Konkrétně se má snížit z 1,7 milionu barelů denně v roce 2023 na 620 000 barelů denně v roce 2024. Poptávka se bude pravděpodobně nadále přesouvat do zemí mimo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Dodávky ropy také vzrostou

Pokud jde o dodávky ropy, očekává se, že se v roce 2024 zvýší o 800 000 barelů denně na 102,9 milionů barelů denně. Očekává se, že těžba mimo OPEC+, vedená především Spojenými státy, v roce 2024 vzroste o 1,6 milionu barelů denně ve srovnání s 2,4 miliony barelů denně v předchozím roce. Velké příspěvky se očekávají také od Guyany, Brazílie a Kanady. Dohromady se očekává, že tyto země do roku 2024 přidají 1,3 milionu barelů denně nové produkce ropy.

Vývoj ceny ropy: Poznejte klíčové faktory

Cena ropy je ovlivněna mnoha faktory. Nyní si představíme některé z nich.

Nabídka a poptávka po ropě

Kurz ropy ovlivňuje mnoho proměnných, včetně základní ekonomické teorie nabídky a poptávky. Zákon nabídky a poptávky říká, že pokud se zvýší nabídka, ceny klesnou. A naopak, pokud poptávka roste, měly by růst i ceny. Mezi faktory, které ovlivňují poptávku a nabídku ropy, patří úroveň spotřeby ropy, zásoby ropy, globální směnné kurzy, otázky životního prostředí, politika a spekulace s ropou na finančních trzích.

Co je ropný zlom?

V ropném průmyslu je dobře známý termín ropný vrchol nebo též ropný zlom. Tento termín označuje okamžik, kdy je dosaženo vrcholu těžby ropy. Předpovědi dosažení vrcholu těžby ropy se pohybují v rozmezí let 2025 až 2040, jsou však velmi závislé na vývoji ekonomiky a na tom, jak rychle vlády přejdou na obnovitelné zdroje energie.

Cena ropy a geopolitické napětí

Těžba ropy se často odehrává v geopoliticky nestabilních regionech. Napětí a konflikty mohou narušit těžbu, což může ovlivnit vývoj ceny ropy a vést k vyšším cenám.

Technologický pokrok

Kurz ropy mohou ovlivnit také nové technologie těžby ropy a alternativní energie. Například nástup břidlicového plynu ve Spojených státech měl na cenu ropy tlumivý vliv.

Před rokem 2015 se cena ropy pohybovala nad hranicí 100 USD, ale v roce 2014 došlo k tzv. břidlicové revoluci, která měla zásadní vliv na budoucí vývoj ceny ropy. Přestože se v posledních letech pokaždé podařilo zvýšit poptávku po ropě, rychle se zvýšila i nabídka. Hlavně produkce ropy v USA mnohé překvapila. Spojené státy se staly jedním z největších producentů ropy na světě. Zde se těží ze země zejména břidlicová ropa.

Břidlicovou revoluci odstartoval v roce 2014 prudký nárůst cen ropy. Díky tomu se tato forma těžby ropy stala ziskovou, a to i přes vysoké náklady na těžbu. Díky atraktivnímu trhu vyrostly ropné společnosti jako houby po dešti.

Těžba ropy prudce vzrostla a OPEC z toho samozřejmě neměl radost. V nárůstu nabídky viděli konkurenci. OPEC proto uvažoval o úplném otevření ropných kohoutků. Důvodem byly mnohonásobně vyšší náklady na těžbu ropy z břidlic. V důsledku toho ceny ropy klesly ze zhruba 110 USD za barel na minimum pod 30 USD na začátku roku 2016. OPEC chtěl tímto způsobem vyřadit břidlicové těžaře z provozu.

Tato strategie selhala a země OPEC nakonec samy pocítily dopady tohoto počínání. Jejich vlastní příjmy se totiž na několik let snížily o více než polovinu. Břidlicoví těžaři se mezitím naučili pracovat levněji a efektivněji a nyní jsou ziskoví i při nižších cenách ropy. Pro tento způsob těžby ropy je typické, že lze těžbu rychle zvyšovat. Společnosti soustředící se na těžbu ropy z břidlic jsou obvykle relativně malé a nezávislé, tak mohou rychle reagovat na změny cen.

Vliv OPEC na cenu ropy

OPEC se snaží omezit těžbu, aby udržel vývoj ceny ropy na rozumné úrovni. Důvodem je skutečnost, že většina zemí má prospěch z mírně vyšší, ale alespoň stabilní ceny ropy. Již od nejnižšího bodu ceny ropy v roce 2016 se OPEC snaží nízkou cenu ropy podporovat. Činí tak prostřednictvím dohod o snížení produkce se všemi členskými zeměmi OPEC. Ne vždy však chtějí dohody probíhat hladce, protože země jako Írán, Rusko a Irák je ne vždy dodržují.

Investice do ropy: Obchodujte, akcie, futures, opce i ETF

Futures

Nejdostupnější futures na ropu jsou pro investory kontrakty na lehkou sladkou surovou ropu známou také jako Light Sweet Crude Oil future (CL). Futures jsou však rizikové produkty a vyžadují velké znalosti, investiční zkušenosti a vysokou míru akceptace rizika. Díky tomu je produkt zvláště vhodný pro aktivního a zkušeného obchodníka. Z tohoto důvodu vám LYNX doporučuje, abyste byli předem dobře informováni o fungování a rizicích těchto finančních nástrojů. pokud s futures teprve začínáte, doporučujeme náš článek Obchodování futures: Průvodce & odpovědi na 10 zásadních otázek.

Ropné futures mají multiplikátor 1000, což znamená, že jeden kontrakt představuje 1000 barelů ropy. Každá bodová změna ceny ropy tedy představuje hodnotu 1000 USD. Při velikosti ticku 0,01 je tedy cenový rozdíl 10 USD.

Protože fyzické dodání je pro většinu investorů nežádoucí, obchodní platforma Trader Workstation (TWS) automaticky uzavře pozici, pokud by mělo dojít k realizaci fyzického dodání.

Opce a turbo certifikáty

Opce a turbo certifikáty jsou další deriváty, které vám umožňují reagovat na pohyby ceny ropy. Tyto produkty můžete samozřejmě zakoupit a prodat prostřednictvím obchodní platformy. S těmito produkty často obchodujete s velkou pákou, takže je třeba být opatrný.

Pokud se chcete dozvědět více o obchodování opcí, doporučujeme náš článek Opce: Průvodce obchodování s opcemi pro začátečníky. Můžete také navštívit Opční portál, kde naleznete všechny potřebné informace, které potřebujete k obchodování opcí, včetně oblíbených strategií.

Investice do ropy prostřednictvím ETF

Tradeři a obchodníci mohou k obchodování ropy použít i ETF, které sledují cenu ropy nebo ropné akcie z tohoto sektoru. Příkladém takového ETF je
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE). Toto ETF sleduje kurz ropy a investuje do ropných akcií.

Investování do ropných akcií

Samozřejmě můžete také investovat do akcií ropných společností. Nabízíme vám několik příkladů akcií společností, které jsou aktivní v ropném sektoru:

Loading ...
Název společnosti Symbol Zavírací cena předchozího dne Měs. 3M Půl roku
Shell SHELL 33,92 9,61 % 18,28 % 8,32 %
Exxon Mobil XOM 121,03 5,58 % 18,53 % 11,68 %
Chevron CVX 162,85 4,54 % 10,10 % 4,42 %
TotalEnergies TTE 68,16 7,65 % 13,72 % 10,58 %
BP ADR BP 39,29 2,82 % 11,92 % 1,42 %

Pokud se zajímáte o investování do ropy prostřednictvím akcií, doporučujeme vám článek Nejlepší akcie ropy pro rok 2024.

Co je to ropa?

Ropa je většinou viskózní kapalina, která má široké využití. Tato komodita se používá jako palivo, mazivo, elektrická izolace a své využití má dokonce i v potravinářském průmyslu. V našem článku se samozřejmě zaměřujeme primárně na ropu, která se využívá jako pohonná hmota.

Typ ropy se liší podle složení a jednotlivé druhy mohou obsahovat i více než sto různých typů uhlovodíků. Poměry, ve kterých se určité složky nacházejí v dané ropě, určují její vlastnosti a charakteristiky. Důležitými ukazateli je hustota API a obsah síry.

Vysoký obsah síry je často nežádoucí a pro jeho odstranění jsou v rafinačním procesu nutné další operace. Lehké surové ropy jsou proto také dražší než kyselé ropy. Kromě toho existuje také větší poptávka po lehčích variantách, jako je benzín, což způsobuje, že lehké typy ropy jsou obecně dražší.

Ačkoli poptávka po těžké ropě roste v důsledku vyšší poptávky po naftě, cena ropy je nejvyšší u lehké surové ropy, jako jsou Brent a West Texas Intermediate (WTI). Přestože tyto dva druhy nedosahují globálně nejvyšší produkce, jedná se o nejdůležitější typy.

Druhy ropy

Existují 2 typy komoditní ropy, které se na finančních trzích obchodují. Nejoblíbenější a také nejobchodovanější je americká ropa zvaná WTI. Další známou variantou je ropa Brent. Cena u těchto dvou typů je odlišná.

West Texas Intermediate (WTI)

Lehká sladká ropa – Light Sweet Crude Oil (WTI) se široce používá v amerických rafinériích a je považována za důležité měřítko cen ropy. WTI je lehká ropa s vysokou hustotou API a nízkým obsahem síry.

Hustota API určuje hustotu dané ropy v porovnání s vodou. S ropou WTI se obchoduje ve velkém měřítku mezi ropnými společnostmi a investory. Většina obchodování probíhá prostřednictvím futures, které zajišťuje CME Group. Většina ropy tohoto typu se nachází v Cushing – důležitém uzlu ropného průmyslu v Oklahomě. Zde jsou velké skladovací nádrže, které jsou připojeny k potrubí, které přepravují ropu do všech oblastí ve Spojených státech.

WTI je důležitou surovinou pro rafinerie ve středozápadních Spojených státech a na pobřeží Mexického zálivu. Pro ropné investory proto může být zajímavé sledovat ropné zásoby navázané na uzel v Cushing. Stav zásob je ohlašován každou středu v 16:30.

Ropa Brent

Ropa brent se týká hlavně Evropy, Afriky a Středního východu. Název je odvozen od ropného pole Brent v Severním moři.

Toto ropné pole, které patří společnosti Royal Dutch Shell, bylo kdysi jedním z nejproduktivnějších ropných polí ve Velké Británii, ale většina vrtů byla od té doby vyřazena z provozu.

Přečtěte si také:

Další použité zdroje:

EIA: Global oil markets (15. 4. 2024); www.eia.gov/outlooks/steo/report

/global_oil.php

Investopedia: Oil Price Analysis: The Impact of Supply and Demand (15. 4. 2024); www.investopedia.com/articles/investing/

100614/oil-price-analysis-impact-supply-demand.asp

LYNX: Olieprijs verwachting 2024: waar gaat de olieprijs heen? (15. 4. 2024); lynx.nl/beurs/beurs-koersen/grondstoffen/olieprijs-verwachting/

Reuters: Oil prices climb as revised IEA outlook signals tighter market (15. 4. 2024); www.reuters.com/business/energy/oil-prices-underpinned-by-us-inventory-data-attacks-russian-refineries-2024-03-14/

Produktové informace:

Key Information Document (KID): iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) (6. 6. 2023); blackrock.com/cz/individualni-investori/produkty/251954/

PDF: blackrock.com/cz/individualni-investori/literature/kiid/eu-priips-ishares-stoxx-europe-600-oil-gas-ucits-etf-de-de000a0h08m3-cs.pdf

Key Information Document (KID): Futures CME Group na Energetické Produkty s Fyzickým Dodáním. (12. 5. 2023); cmegroup.com/market

-regulation/european-regulation/files/cz-key-information-document-energy-futures-physical.pdf

Key Information Document (KID): Futures CME Group na Energetické Produkty s Peněžním Vypořádáním (12. 5. 2023); cmegroup.com/market-regulation/european-regulation/files/cz-key-information-document-

energy-futures-cash-settled.pdf

Online broker LYNX

Chtěli byste obchodovat na burze? Otevřete si účet prostřednictvím online brokera LYNX. Obchodujte akcie, opce, futures nebo investujte do ETF. A to vše v rámci jednoho investičního účtu. Zjistěte více na: Online broker LYNX

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Denní maximum
Denní minimum
---
---
---
---

Displaying the --- graf

Displaying today's chart