TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  20.09.2018 07:25:54

USA zvažují vybudování vojenské základny v Polsku

Prezident Spojených států Donald Trump zvažuje vybudování stálé americké vojenské základny v Polsku. Měla by sloužit jako obranná zeď proti Rusku.

S návrhem přišel polský prezident Andrzej Duda, který byl na oficiální návštěvě Bílého domu. Za trvalou přítomnost amerických vojáků v zemi je polská vláda ochotná vyplatit Spojeným státům v přepočtu 44 miliard korun.

Válka na východě Ukrajiny, anexe Krymu, rozšiřování vojenských objektů u Kaliningradu přímo na hranicích s Evropskou unií a teď i největší vojenské manévry od konce studené války, kterých se pod dohledem ruského prezidenta Vladimira Putina zúčastnilo 300 000 vojáků. Rusko v poslední době čím dál tím častěji ukazuje svaly a země ležící na jeho hranicích se začínají opevňovat.

O vybudování hráze proti možné ruské agresi teď v hlavním městě Washingtonu jednali polský prezident Andrzej Duda a jeho americký protějšek Donald Trump.

"Řekl jsem, že bychom byli moc rádi, kdyby v Polsku vznikla stálá americká základna, kterou bychom nazvali Fort Trump. Jsem přesvědčen o tom, že takovéto rozhodnutí je v zájmu Polska i Spojených států," vyjádřil se Duda. "Pan prezident nám za to nabídl přes dvě miliardy dolarů, takže se na to podíváme," zareagoval na to Trump.

V přepočtu 44 miliard korun by Polsko investovalo nejen do stavby základny, ale i okolní infrastruktury, což by pomohlo místním obcím - a to i po finanční stránce.

Své vojenské základny mají Spojených státy ve 42 státech světa. Velký počet armádních, leteckých a námořních základen je přitom v Evropě. Nejblíž ruské hranici jsou zatím námořní jednotky na Krétě a americké pozemní síly v Německu. Základny Ruské federace leží v devíti zemích, z toho většinu tvoří bývalé sovětské republiky.

Polské ozbrojené síly tvoří přes 100 tisíc mužů v aktivní službě. Část z nich se spolu s vojáky NATO účastní pravidelných vojenských cvičení. V zemi navíc pravidelně rotuje tisíc aliančních vojáků, z nichž většinu tvoří Američané.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688