Podle hejtmana Čunka je složitá zejména situace ve zlínské nemocnici, která má dlouhodobě potíže s hospodařením. Mezi lidmi dokonce koluje informace, že ji kraj chce privatizovat, což ale vedení kraje vyvrací. Foto: kntb.cz

Hejtman Zlínského kraje Čunek: Privatizace nemocnic se nechystá

Privatizace krajských nemocnic se podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) nechystá. Odmítl i možnost pronájmu nemocnic soukromým subjektům. Na krajském zastupitelstvu tak odpověděl na otázky zastupitelů i na otevřený dopis poslankyně a pacientské ombudsmanky Aleny Gajdůškové (ČSSD).

 

„O takovém kroku jsem nikde a nikdy nemluvil, a dokonce jsem o něm nikdy neuvažoval. Při nástupu jsme řekli, že si nemocnici chceme nechat a chceme ji učinit daleko lepší i co do výkonu ekonomického. Dnes, když nemocnice jde ekonomicky nahoru, je hůře prodatelná, protože by stála peníze. Možná že někdo dříve uvažoval, že nemocnici přivede ke krachu, k čemuž došlo, měl na ni být vyhlášen konkurz a kraj to opakovaně zachraňoval tím, že vkládal do nemocnice majetek, aby zvyšoval základní jmění a nemusel být vyhlášen konkurz,“ řekl ČTK Čunek. V minulosti by se podle něj mohl prodej možná uskutečnit, dnes však ne.

Řada zastupitelů dnes kritizovala i to, že stále nebyl zveřejněn generel čtyř krajských nemocnic, diskutovalo se i o výběrových řízeních na funkce primářů v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB).

„Z novin se dozvídáme o změnách spíše kosmetických. Není jasné, který primář bude pokračovat, schází koncepce rozvoje,“ uvedl zastupitel Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci). Skutečnost, že dosud nebyla zveřejněna koncepce, kritizoval také zastupitel a zároveň primář neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice Michal Filip (ANO).

Společné představenstvo krajských nemocnic v čele s Radomírem Maráčkem mělo odevzdat generel do konce října, podle Čunka se tak stalo. Hejtman dnes v několikahodinové debatě zastupitelům řekl, že návrh na koncepci již primáři viděli. Je v něm podle jeho slov řečeno, která oddělení v nemocnicích zůstanou, jestli se některá přesunou nebo se zruší. „Pak tam jsou oddělení, o kterých se diskutovat bude, sejdou se čtyři ředitelé nemocnic se všemi dotčenými primáři oddělení a navrhnou nějaké řešení,“ řekl hejtman.

Již dříve bylo rozhodnuto o tom, že k 31. prosinci letošního roku bude zrušena lůžková část na infekčním oddělení KNTB, zůstane tam jen ambulance. Bude se však řešit možné zrušení dalších lůžkových oddělení v některé z nemocnic, týká se to ortopedického či ORL oddělení. Není vyloučeno, že bude například zrušeno traumatologické oddělení v Uherském Hradišti či oční v Kroměříži, také porodnice s nízkým počtem porodů, následně také dětské oddělení.

Čunek již dříve uvedl, že složitá je zejména situace ve zlínské nemocnici, která má dlouhodobě potíže s hospodařením. Kraj chce v KNTB stavět internu s centrálním příjmem, podle Čunka je však na objekty v areálu nemocnice málo místa, proto se zvažovaly další možnosti včetně stavby nové nemocnice na jiném místě. Nesouhlas veřejnosti vzbudil například jeden z možných návrhů, že by nemocnice byla postavena v holešovské průmyslové zóně. Hejtman dnes však uvedl, že to není reálné. Mezi lidmi také koluje informace, že kraj chce nemocnice privatizovat.

„Krajská nemocnice T. Bati je zařízení vyššího typu a usilovali jsme o to, aby byla na úrovni fakultních nemocnic a aby se případně výhledově fakultní nemocnicí stala. Kroky, které nyní krajská reprezentace dělá, ruší se oddělení, mluví se o tom, že by se měla rušit specializovaná centra, vedou opačným směrem, považujeme to za nepřijatelné,“ uvedla Gajdůšková. Kritizovala i způsob výběrových řízení na primáře.

Zastupitelům přišla i petice obhajující primáře gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Zdeňka Adamíka, kterou podepsaly čtyři stovky lidí. Adamík v prvním kole řízení neuspěl, podle hejtmana se však přihlásí do druhého kola. Podle Čunka se výběrová řízení týkají 32 primářů, zatím byla na místě primáře udělána jedna změna, výběrová řízení však ještě neskončila. „Slyšíme, že to v nemocnicích vře, týmy se tvoří delší dobu, aby byly sladěny. Pokud to takto rozklížíme, jsou to poměrně radikální vstupy, mám velkou obavu, jak to ve zdravotnictví bude vypadat, nevěstí to nic dobrého,“ uvedl bývalý hejtman a zastupitel Stanislav Mišák (ČSSD).

-čtk-