EET z dílny ANO11, ČSSD a KDU-ČSL nadále platí. Prodavač párků nadále nemusí mít EET až do novely. Foto: Petr Stříbrný

Babiš, Schillerová: Vláda připravuje novelu zákona o EET, ve sněmovně ji čeká martýrium

Vláda Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s dnešním výrokem Ústavního soudu, který zrušil některé části zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) urychleně připraví novelu předpisu. Babiš to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci po skončení unijního summitu v Bruselu

Babiš připomněl, že ministerstvo už před volbami slíbilo novelu zákona, která umožní výjimky pro uživatele s tržbami do půl milionu korun. Ústavní soud podle Babiše nyní doplnil, že výjimky mají být dané zákonem, aby je jednotlivé kabinety nemohly měnit, čemuž jako premiér rozumí. Do novely tak bude nyní zahrnuto i zavedení třetí a čtvrté vlny systému. „Samozřejmě otázka je, jak to dopadne ve Sněmovně, určitě to bude náročné martyrium, jak jsme to zažili poprvé,“ podotkl.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vítá, že Ústavní soud nezrušil zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) jako celek. Důležité podle ní je i to, že soudci označili cíl zákona, tedy lépe kontrolovat výběr daní, za legitimní. Zrušení části paragrafů nebude mít vliv na funkčnost evidence, řekla dnes novinářům ve Sněmovně. Ministerstvo financí následně uvedlo, že vzhledem k rozsáhlosti potřebných změn v zákoně vnímá rozhodnutí odložit start třetí a čtvrté fáze evidence tržeb jako jediné možné.

„Vítám to, že Ústavní soud nezrušil zákon jako celek a potvrdil ho jako legitimní nástroj k prověřování daňových povinností,“ řekla Schillerová. Zrušení povinnosti uvádět na účtenkách rodné číslo podle ní neomezí funkčnost evidence, protože tyto údaje zůstanou součástí dat, která podnikatelé posílají ministerstvu financí. „Není ani omezena funkcionalita účtenkové loterie,“ řekla ministryně.

Stát chce udělit výjimky výměnou za paušální daň

Schillerová také uvedla, že ministerstvo připravuje novelu zákona o EET, která by zavedla výjimky z evidence. Do té nyní úřad zapracuje i současné výhrady Ústavního soudu, včetně odvolaného spuštění třetí a čtvrté vlny EET. Zároveň by měla obsahovat i výjimky z povinnosti evidovat tržby. „Určitě budeme navrhovat ty nejmenší fyzické osoby, které mají nějaký příjem. Budeme to navrhovat ve vazbě na paušální daň,“ řekla Schillerová. Hranici tržeb 750.000 korun, kterou navrhují některé strany, ale považuje za příliš vysokou.

Novela je podle Schillerové do značné míry připravena. „My jsme schopni tu novelu předložit velice rychle, ale pak to bude otázkou legislativního procesu, a ten já odhadnout neumím,“ řekla. Předpokládá, že ministerstvo by mělo návrh předložit do dvou měsíců.

Svazy už žádají výjimky pro malé

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu by nebylo dobré, kdyby se EET vztahovala pouze na obchodníky a provozovatele hotelů a restaurací a ostatní podnikatelé by byli této povinnosti zbaveni. „Věříme, že se podaří v co nejbližší době vyřešit formou novely zákona sporné body a že třetí a čtvrtá vlna zavedení EET bude pouze drobně odsunuta, nikoliv zcela zrušena,“ dodala mluvčí svazu Irena Vlčková.

Zrušení startu třetí a čtvrté vlny podle Schillerové nebude mít negativní vliv na podnikatele, kterých se měly dotknout. „Neměl by to být takový problém. Moje zkušenost z první a druhé vlny je, že podnikatelé se většinou připravovali na poslední chvíli,“ řekla. Pokud si někdo již pokladnu pro evidenci tržeb pořídil, může se podle Schillerové zapojit do EET i dobrovolně.

Hospodářská komora prosazuje, aby stát zohledňoval v zapojení do EET obrat živnostníků a podnikatelů a ty menší z ní vyňal. „Komora oceňuje dnešní rozhodnutí ÚS zastavit třetí a čtvrtou vlnu EET, které dává vládě možnost připravit smysluplný a přiměřený koncept osvobození drobných podnikatelů a provázání paušální daně s vynětím jejího poplatníka z EET,“ uvedl mluvčí Miroslav Diro.

EET dále platí

Třetí vlna EET měla být spuštěna v březnu 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému mají zapojit také vybraní řemeslníci či další služby. Do třetí a čtvrté vlny by se podle odhadů MF mělo zapojit zhruba 300.000 podnikatelů. Po roce fungování EET eviduje tržby 161.000 podnikatelů.

„Ministerstvo financí zdůrazňuje, že drtivá většina povinností vyplývajících ze zákona o evidenci tržeb zůstává i nadále v platnosti a funkčnost zákona nebyla významněji dotčena. Ministerstvo financí vydá podrobnější informaci ohledně praktických dopadů tohoto nálezu Ústavního soudu do povinností daňových subjektů v následujících dnech,“ uvedl dále úřad.

(čtk)