Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 15.12.2017

CZ2017-12-15 

Klíčové události

  • ČR: Běžný účet platební bilance v říjnu v přebytku 15 mld. CZK. 
  • Německo: Index PMI ve výrobním sektoru v prosinci vzrostl z 62,5 b. na 63,3 b. Index PMI ve službách se v prosinci zvýšil z 54,3 b. na 55,8 b. 
  • Eurozóna: Index PMI ve výrobním sektoru v prosinci vzrostl z 60,1 b. na 60,6 b. Index PMI ve službách se v prosinci zvýšil z 56,2 b. na 56,5 b. Evropská centrální banka (ECB) ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní zápůjční sazba zůstala na 0,0 % a depozitní sazba na -0,4 %. ECB zvýšila odhad růstu ekonomiky eurozóny za letošní rok na 2,4 %, v příštím roce na 2,3 % a v roce 2019 na 1,9 %. Zvýšila i odhad inflace pro rok 2018 na 1,2 %. Prezident ECB Mario Draghi mimo jiné uvedl, že rizika pro růst ekonomiky eurozóny jsou vyvážená, ale že podpora měnové politiky je nadále zapotřebí. 
  • Polsko: Běžný účet platební bilance v říjnu v přebytku 575 mil. EUR. 
  • USA: Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu: 225 tisíc. Maloobchodní prodeje v listopadu +0,8 % m/m. Ceny dováženého zboží v listopadu +0,7 % m/m. Index PMI ve službách v prosinci poklesl z 54,5 b. na 52,4 b. Index PMI ve výrobním sektoru v prosinci vzrostl z 53,9 b. na 55,0 b. Podnikové zásoby v říjnu -0,1 % m/m. 
  • Velká Británie: Britská centrální banka (BoE) ponechala úrokové sazby beze změny a v souladu s předchozí rétorikou avizovala, že pokud se britská ekonomika bude vyvíjet pozitivním trendem, BoE bude sazby dále postupně zvedat.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru nabrala ztráty v rozsahu zhruba 3 haléře a uzavřela na hladině 25,70 CZK/EUR. Výsledek říjnového běžného účtu s korunou nijak výrazně nezahýbal. 
  • USDCZK & PLNCZK: Koruna v reakci na vývoj na eurodolaru slábla a do pozdního odpoledne se posunula k 21,82 CZK/USD. Vůči zlotému rovněž čelila oslabujícím tlakům a krátkodobě se obchodování přesunulo nad hranici 6,09 CZK/PLN. Do konce obchodní seance se však koruna vrátila k 6,08 CZK/PLN. 
  • EURHUF & EURPLN: Polský zlotý během dne mírně slábl, odpoledne se pak vrátil k 4,218 PLN/EUR. Forint si naopak lehce přilepšil a ukončil na 313,7 HUF/EUR. 
  • EURUSD: Euro po zasedání ECB ztrácelo a na konci evropské seance se pohybovalo na 1,178 USD/EUR. Přestože je nová prognóza ECB poměrně optimistická, prezident ECB M. Draghi se během svého projevu vyhnul chválám a spíše naladil holubičí tón, kdy se zaměřil na trvající podporu ekonomiky pomocí kvantitativního uvolňování.

Očekávaná data a události

  • Eurozóna: Obchodní bilance (říjen)
  • USA: Využití průmyslových kapacit (listopad), Průmyslová produkce (listopad), TIC Flows – čisté dlouhodobé kapitálové toky (říjen), Newyorský Fed index (prosinec)

Zařazenopá 15.12.2017 08:12:00
ZdrojAkcenta Ranní
Originálakcentacz.cz/clanky-ranni-zpravy-15.12.2017.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.