Rozbřesk: Centrální bankéři řeknou své poslední slovo...

Tento týden řeknou své poslední slovo centrální bankéři v USA a v eurozóně a příští týden na ně těsně před vánočními svátky naváže i ČNB.

Americký Fed je podle všech indicií pevně rozhodnut opět zvýšit cenu peněz a jeho rozhodnutí mu ve finále mohou ulehčit i poslední páteční silná čísla z trhu práce. Navíc v posledních týdnech vzrostla pravděpodobnost přijetí daňového balíčku, který by mohl fiskálně podpořit americkou ekonomiku poblíž vrcholu hospodářského cyklu. To by byl pro Fed o důvod víc nepolevovat v postupném utahování měnových kohoutů a pokračovat dál i v příštím roce. To je ostatně i náš hlavní scénář - počítáme s tím, že po prosincovém růstu sazeb Fed příští rok sazby ještě třikrát zvýší (až ke 2,125 %). Trhy jsou zatím se svými sázkami o poznání opatrnější a v jejich cenách je zatím opatrně zakomponován scénář dvojitého zvýšení sazeb. Prosincové zasedání Fedu ale na opatrnosti trhů nemusí nic zásadního změnit a je otázkou, zda má šanci ještě dolaru výrazně pomoci.

To bude do značné míry záviset i na ECB. Ta sice tento čtvrtek ponechá úrokové sazby i politiku QE beze změny, bude ale již po několikáté v řadě nucena vylepšit svoji makro prognózu. V září odhadovala růst na rok 2018 na 1,8 % a pravděpodobně ho nakonec bude nucena posunout viditelně nad 2 % (náš odhad 2,3 %). A co víc, pravděpodobně v důsledku silnějšího růstu půjde nakonec vzhůru i odhad inflace (na 1,5 % z 1,2 %). I když se Mario Draghi bude snažit, aby dál udržel super-holubičí rétoriku posledních měsíců, nemusí to mít ve světle silnější prognózy vůbec jednoduché. Pokud mu investoři neuvěří, může euro nakonec na konci tohoto týdne zabodovat…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká inflace v listopadu poklesla na 2,6 % a dostala se tak za svůj vrchol. V kombinaci s posledním o něco slabším výsledkem mezd tak podle nás roste pravděpodobnost, že ČNB sáhne k dalšímu růstu sazeb až v únoru - ve chvíli, kdy bude mít v ruce novou prognózu. Koruna přesto v závěru minulého týdne mazala ztráty a s blížícím se zasedáním ČNB pravděpodobně zůstane naladěna pozitivně.

Zahraniční forex

Dolar ke konci týdne po payrolls vzdal pokusy o další zisky - i když čísla byla silná, mzdy lehce zaostaly za očekáváním a trhy již tak jako tak počítají s růstem sazeb v tomto týdnu.
Není jasné, zda vyšší americké sazby v tomto týdnu zvládnou vybudit sázky na jejich růst i v příštím roce a podpořit tak dál dolar (viz úvodník). Pozornost se nakonec může stočit k ECB a k tomu, zda ve světle silnější prognózy budou znít super-holubičí výroky Maria Draghiho důvěryhodně.

Ropa

Severomořská ropa Brent startuje týdenní obchodování nad 63 USD/barel, severoamerická WTI pak lehce nad 57 USD/barel. Ačkoli cenám dodala povzbuzení páteční data o čínském zahraničním obchodě, ropné býky opět nepotěšila data společnosti Baker Hughes. Ta totiž ukazují, že vyšší ceny ropy minulých měsíců nadále přinášejí plody v podobě růstu aktivity amerických producentů.
Tento týden bude z pohledu trhu s ropou nabitý. V úterý svou měsíční zprávu o trhu s ropou americké ministerstvo energetiky (EIA), na nějž ve středu naváže OPEC a ve čtvrtek pak mezinárodní energetická agentura (IEA). Zajímavé budou reakce jednotlivých agentur na výsledek zasedání OPEC+, především s ohledem na vývoj globálního trhu s ropou pro příští rok, resp. jeho probíhající rebalancování.


Zařazenopo 11.12.2017 09:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3702416/rozbresk-centralni-bankeri-reknou-sve-posledni-slovo.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Centrální banka | Jiří“ Poslední | ECB
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V