Co si myslí kandidáti na úřad prezidenta o spoluúčasti, většina je opatrně pro, dva jsou proti a Miloš Zeman neodpovídá. Foto: Wikimedia/D. Sedlecký

Jste pro zavedení spoluúčasti pacientů? Odpovídají prezidentští kandidáti

Část prezidentských kandidátů by se za určitých okolností nebránila zavedení spoluúčasti pacientů či zavedení standardů ve zdravotnictví. Věří tomu, že by se tak podařilo pro zdravotnictví zajistit více peněz. Vyplývá to z odpovědí prezidentských kandidátů na anketu ČTK.

 

Otázka: Jste pro zavedení spoluúčasti pacientů a standardů ve zdravotnictví?

 

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd

Otázkou je, co se spoluúčastí rozumí, ale obecně ji nedoporučuji, je to politicky velmi citlivá záležitost. Platby za nadstandardní nezdravotnické služby, pokud vím, fungují a je možné o jejich úrovni a struktuře diskutovat. Neměly by ale narušovat princip současné zdravotní péče pro všechny.

Pavel Fischer, bývalý český velvyslanec ve Francii

Je jasné, že udržet vysokou úroveň našeho zdravotnictví něco stojí. Doporučuji omezit tradiční přijímání dárků od pacientů, které se stalo samozřejmostí. Na místě je naopak hledat takové standardy, které by vedly k odpovědnosti personál i pacienta.

Petr Hannig, hudebník a šéf strany Rozumní

Ne.

Marek Hilšer, lékař, aktivista

V českém zdravotnictví by mělo být jasno, na jakou péči mají pacienti nárok. Není přípustné, aby pacienti platící si stejné pojištění dostávali jinou péči jenom proto, že se ocitnou v jiné nemocnici nebo nemají dobré známé ve zdravotnictví. Kuliši, kteří jsou přednostně ošetřováni, protože znají ředitele nemocnice, poškozují věrohodnost českého zdravotnictví. Sociálně únosnou spoluúčast na nemocniční stravu neodmítám, zvláště napomohla-li by zvýšení platů zdravotních sester, jejichž nedostatek je kritický. Kvalitní péče o pacienty je proto ohrožena.

Michal Horáček, podnikatel a textař

Základní standardy, přístupné a zaručené všem, bychom definovat měli. Zároveň bychom je měli pravidelně zvyšovat úměrně růstu prosperity země. Spoluúčast by zřejmě pomohla předejít zneužívání zdravotní péče. Její zavedení by však nesmělo ohrozit přístup pacientů ke zdravotnictví, zejména pak těch sociálně slabých či chronicky nemocných.

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu

Pokud se má kvalita zdravotnictví udržet a zvyšovat, musí se zvýšit objem peněz, které do něj přicházejí. A je na celospolečenskou diskusi, jakým způsobem k tomu dojde. Spoluúčast pacientů je jedním z nich.

Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto

Vezmeme-li v úvahu, že by se spíš oficiálně potvrdilo to, co již vlastně existuje, pak nejsem proti.

Mirek Topolánek, bývalý premiér a předseda ODS

Já jsem jistou malou spoluúčast pacientů zavedl a následující vlády to destruovaly. Mimo jiné se tím odlehčilo těm nejtěžším případům s finančně náročnou medikací, protože se zastropovaly pro tyto lidi roční výdaje. Pro skutečně potřebné! Zrušení poplatků pokládám za nebezpečný populismus. Spoluúčast pak může být zavedena formou platby za nadstandard, například za hotelové služby. Jsem však proti tomu, aby existovala dvojí kvalita péče – pro chudé a pro bohaté. Nemyslím, že současné strany a předpokládatelné vlády se budou tímto problémem zabývat. Jsme tak v rámci OECD zemí s nejnižší spoluúčastí pacientů.

Na otázku neodpověděl prezident Miloš Zeman.

-čtk-