Studentky a studenti již nyní, v rámci své praxe, pomáhají vykrývat nedostatek středního zdravotnického personálu v nemocnicích. Agel sází na to, že si buduje vlastní střední školy. Foto: Koláž ZD

AGEL příští rok v září otevře další dvě zdravotnické školy. Snaží se tak řešit nedostatek personálu

Pobočku Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně a Vyšší odbornou školu v Ostravě chce od září příštího roku otevřít skupina AGEL. Na severní Moravě a ve Slezsku by tak provozovala už tři zdravotnické školy. Do budoucna ale nevylučuje se středním školstvím expandovat i jinde.

 

Klíčovým momentem letošního roku bylo září, kdy došlo k otevření Střední zdravotnické školy AGEL v Ostravě – Koblově. Nyní zde aktuálně studuje celkem 112 studentů ve třech prezenčních a jednom dálkovém oboru.

Důraz na praxi

„Naše střední škola vznikla na základě stálého a prohlubujícího se nedostatku zdravotnického personálu v České republice. Cílem školy je podílet se na výchově budoucího zdravotnického personálu s dopadem na jeho stabilizaci. Aktuálně nabízíme studium v maturitních oborech Zdravotnický asistent, Laboratorní asistent a Zdravotnické lyceum, přičemž poslední zmíněný lze studovat i dálkově,“ říká René Janosch, člen dozorčí rady Střední zdravotnické školy AGEL. Jak připustil, studenti již nyní, v rámci své praxe, pomáhají vykrývat nedostatek středního zdravotnického personálu v nemocnicích. „Není ale podmínkou, že musí praxi vykonávat v našich nemocnicích. Mohou si vybrat podle svého bydliště tu, která jim vyhovuje,“ doplnil Janosch.

Škola klade podle něj maximální důraz právě na praxi. již během prvních tří měsíců absolvovali studenti mimo jiné i tři exkurze s praktickou výukou. V září nahlédli do chodu některých oddělení či laboratoří ve Vítkovické nemocnici, poté za nimi přijeli zdravotníci z oddělení ARO Vítkovické nemocnice a spolu trénovali praktický nácvik resuscitace. V listopadu navštívili budoucí zdravotníci chirurgické oddělení téže nemocnice, kde si kromě prohlídky prostor a výkladu o chodu chirurgického oddělení vyzkoušeli také sádrování.

Vyšší odborná na jednom místě

„Do budoucna bychom navíc chtěli rozšířit náš studijní program i o obor diplomovaná všeobecná sestra na vyšší odborné škole,“ prozradil René Janosch jednu z připravovaných novinek pro příští rok. Právě vyšší odborná škola by měla vzniknout ve stejné budově, kde už se nyní učí studenti střední zdravotnické školy. Ve dvou, dosud nevyužívaných patrech, by podle jeho slov měly po rekonstrukci vzniknout učebny nejen pro nové studenty střední zdravotnické školy, od září by jich mělo přibýt osm desítek, ale také vyšší odborné školy. Na opravách budovy se má kromě Agelu finančně podílet i městský obvod Slezská Ostrava.

„Nyní čekáme na oficiální stanovisko od krajského úřadu. Poté nás čeká vyřizování na ministerstvu zdravotnictví,“ popsal René Janosch, v jaké stadiu se jednání nachází. Zároveň prozradil, že kraj již tento záměr odsouhlasil.

Cílí i na polské studenty

Ke stejnému datu, tedy od září 2018, chce AGEL otevřít i střední zdravotnickou školu v Českém Těšíně. Mělo by jít o detašované pracoviště Střední zdravotnické školy AGEL v Ostravě – Koblově. Vzhledem k bezprostřední blízkosti česko-polské hranice René Janosch nevyloučil, že by se zde mohlo vyučovat rovněž v polském jazyce a umožnit tak vzdělání i studentům ze sousedního Polska. Na dotaz Zdravotnického deníku, zda v budoucnu skupina AGEL plánuje otevřít střední zdravotnické školy i jinde, mimo Moravskoslezský kraj, Janosch sice jednoznačně neodpověděl, ale ani nevyloučil, že tomu tak bude.

-ova-

V Moravskoslezském kraji provozuje společnost AGEL

  • pět nemocnic: Vítkovickou nemocnici v Ostravě, Nemocnici Podlesí v Třinci, Nemocnici Český Těšín, Nemocnici Nový Jičín a Podhorskou nemocnici
  • dvě polikliniky: Hornickou polikliniku a Polikliniku AGEL v Ostravě
  • specializovaná pracoviště: Oční centrum AGEL v Ostravě, Novojičínské diagnostické centrum
  • laboratoře AGEL (Ostrava, Nový Jičín, Bílovec, Kopřivnice, Třinec)
  • síť Lékáren AGEL (15 lékáren v MS kraji, 25 v celé ČR)

Celkem je v České a Slovenské republice zaměstnáno ve skupině AGEL více než 13 tisíc pracovníků.