Trhy v Česku a u sousedů. Kolik stojí svařák nebo punč? Srovnání

Vánoční trhy obsadily už náměstí ve většině měst. A lákají spoustou chutí a vůní. Když se budete chtít zahřát nebo dostanete hlad, v některých městech jídlo i pití pořídíte i na vánočních trzích za téměř lidové ceny. Na Staroměstském náměstí v centru Prahy ale sáhnete do peněženky podstatně hlouběji. A jak jsou na tom u sousedů?

Největší vánoční trhy u nás s největším počtem stánků, nejvyšším vánočním stromem, s největším počtem návštěvníků i těch zahraničních, a také s nejvyššími cenami. Všechna tahle nej patří trhům na pražském Staroměstském náměstí.

 

"Je to hrozné," zlobí se návštěvníci. "U nás je víno za 30 korun, tady za 60 nebo 70," dodávají další. Někteří obchodníci tak ceny před kamerou TV Nova skrývali. Asi se nechtěli chlubit čajem nebo půllitrovou lahví vody za 60 korun.

 

Za dvě deci svařeného vína sáhnete do peněženky pro 60 korun. Punč vyjde o 10 korun levněji, ale nesmí být turbo, ten už je o 30 korun dražší. "Je to v podstatě normální punč, ale přidáváme do toho slovenské speciality," prozradili obchodníci.

 

 

Když dostanete chuť na klobásu, musíte si připravit 70 až 80 korun. Na 10 dkg pečených kaštanů také 80 korun. Ale i v Praze stačí, když se přesunete na některé z menších trhů na jiném náměstí a vaše peněženka vám poděkuje, třeba u Anděla je ve srovnání se Staroměstským náměstím svařák o 20 korun levnější.

 

A u čaje je rozdíl ještě větší. Za cenu na Staroměstském náměstí si u Anděla dáte čaje dva a ještě vám 10 korun zbude. V některých krajských městech jsou ceny ještě nižší. Svařené víno si v Brně nebo Karlových Varech dáte za 40 až 50 korun. V Plzni stojí nejčastěji 35 korun a na východě Čech polovinu toho, co v Praze.

 

 

Právě východ Čech vyznívá pro peněženky návštěvníků vánočních trhů nejpříznivěji. I punč je oproti Staroměstskému náměstí o polovinu levnější. Klobásu pořídíte ve srovnání s centrem Prahy o 30 korun levněji. Čaj stojí dokonce jen čtvrtinu!

 

Ve většině měst končí vánoční trhy před Štědrým dnem, ty v centru Prahy se ale uzavřou až na Tři krále.

 

Jak to na vánočních trzích vypadalo v Linci, Drážďanech a Těšíně, se podívejte na následujících stránkách

 

Rakousko - Linec

 

Vánoční trhy v největším městě severního Rakouska jsou každoročně cílem tisíců Čechů. Návštěvníci tady mohou navštívit dva velké trhy. Jeden v centru, druhý v Lidovém parku.

 

Češtinu je tam slyšet na každém kroku a to nejen mezi návštěvníky. Ceny za tradiční vánoční punč nebo svařák se pohybují okolo tří eur, tedy necelých osmdesáti korun. Návštěvníci ho dostanou ve speciálních hrnečcích, za které se platí záloha dvě eura.

 

"Je to tady hodně tradiční. Ty regionální produkty se tady hodně prodávají a lidi si to užívají a je to trochu jiný," hodnotí návštěvnice z Česka. Ostatní si pochvalují kvalitu svařeného vína i punče. A jaké je tradiční jídlo?

 

 

"Bratwurstel s kyselým zelím a hořčicí. To je tady tradiční jídlo v období Vánoc," prozradila TV Nova prodavačka Petra.

 

Tahle pochoutka vyjde v přepočtu na zhruba 190 korun. S parkováním je to tady poměrně dobré. V centru Lince zaplatíte za jednu hodinu stání 2 eura, tedy kolem padesáti koruny. Necelých půl kilometru od centra je dokonce neplacené parkoviště.

 

Na další stránce se dozvíte, jak to vypadalo v Drážďanech

Německo - Drážďany

 

V německých Drážďanech probíhal svátek ořechové štoly. Ten drážďanští pojali velkolepě, vyrobily tuto sladkou dobrotu v rekordních rozměrech.

 

Obří štolu chystalo celý měsíc 100 lidí, vážila 3 tuny a sto kilo k tomu. Těsto skrývalo kandované ovoce, ořechy a pochopitelně rozinky a rum.

 

Přivážel ji povoz tažený kočáry. Na důkaz, že jde o pravou německou cukrovinku, ji pak kousek po kousku rozprodávají turistům.

 

Německé Drážďany nabízejí celkem 10 vánočních trhů. Největší z nich je tzv. Stritzelmarkt. Do půlmilionového města podle pořadatelů letos přijelo dokonce 100 000 Čechů.

 

 

"Je to šílený. Strašně moc Čechů. Tady snad ani nejsou žádní Němci," řekla jedna z návštěvnic TV Nova. A všechno je tu o něco dražší než v Praze.

 

Za klobásku dáte zhruba 80 korun, svařák stojí 90. Německý trdelník vyjde na stovku a za oblíbený punč dáte 120 korun.

 

 

Ti, kteří letos do Drážďan vyrazili z Liberce vlakem, museli mít železné nervy. Němcům se v Žitavě nepodařilo dokončit rekonstrukci nádraží a tak se s nákupními taškami musí cestující trmácet k autobusu a pak zase do dalšího vlaku.

 

To po německých dálnicích se autem sviští do Drážďan stále ještě zadarmo. Známku tu budete muset mít až od roku 2019. Cesta z Liberce trvá autem něco kolem dvou hodin. Ale další hodinu bohužel strávíte hledáním místa k zaparkování.

 

Štáb TV Nova byl také v polském Těšíně, jak to tam vypadalo zjistíte na následující stránce

Polsko - Těšín

 

Na trzích v polském Štětíně nebylo moc lidí. Atmosféru ale vylepšovalo sněžení. Prodávají se tam hlavně vánoční ozdoby. Nejoblíbenější dobrotou je vánoční punč. Vzhledem k tomu, že leží na hranicích, je tradičně cílem mnoha Čechů.

 

Pokud se vydáte autem, připravte si polské zloté a trpělivost. Většina parkovacích míst je placená a parkoviště přeplněná. Polskou měnou navíc zaplatíte u většiny stánků.

 

Nechybí tady také vánoční punč. Prodávají tu čtyři druhy. Pokud si připlatíte, nápoj vám nalijí do krásného hliněného hrníčku, který si pak můžete nechat. Za pití zaplatíte 8 zlotých, tedy téměř 50 korun. Také na polské straně si vánoční trhy  nedokážou představit bez stromečku a velkých kulatých ozdob.

 

 

Ve stánku se prodávají za 200 korun. Po trzích chodí také anděl. Prodává oplatky a seno, které se vážou k jedné z nejdůležitějších polských tradic.

 

"Seno se dává pod stůl, a to by mělo přinést blahobyt a hojnost," vysvětlují Poláci.


Zařazenoso 09.12.2017 20:12:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/trhy-v-cesku-a-u-sousedu-kolik-stoji-svarak-nebo-punc-srovnani.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.