K posouzení efektivity zavedení nového prostředku se využívá systém HTA, který dokáže spočítat, jakou měřitelnou hodnotu pro pacienty nový prostředek přináší a jak je to v proporci s vynaloženými penězi. Podle budoucího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by nové technologie měla posuzovat speciální agentura podle jejich nákladové efektivity. Foto: Flickr

Vojtěch: Zdravotnické technologie by měl posuzovat speciální úřad

Nové zdravotnické technologie by podle budoucího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) měla posuzovat speciální agentura podle jejich nákladové efektivity. Řekl to včera na debatě ke zdravotnickému výzkumu. Podobně už Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) hodnotí nové léky.

 

„Je třeba posuzovat nákladovou efektivitu řešení, aby bylo jasné, co jsme schopni z veřejného zdravotnictví hradit. Nemáme na to dosud žádné systémové řešení,“ uvedl v diskusi Vojtěch. Podle něj by měla vzniknout speciální instituce.

S tím ale nesouhlasí ředitel Masarykova onkologického ústavu, senátor za ČSSD Jan Žaloudík. „Hlavně, ať nevzniká nový úřad. Nechť si to podle již hotové metodiky dělají odborníci na dané obory a někdo to jen zkontroluje,“ řekl Žaloudík. Podle jeho názoru by to z dostupných dat mohl dělat i Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Podle poslance Davida Kasala (ANO) by do financování nových technologií měly zasahovat i zdravotní pojišťovny. Podle Vojtěcha by to ale neměly být ony, které budou rozhodovat o tom, co bude placeno z veřejného zdravotního pojištění.

K posouzení efektivity zavedení nového prostředku se využívá systém HTA (Health Technology Assessment), který dokáže spočítat, jakou měřitelnou hodnotu pro pacienty nový prostředek přináší a jak je to v proporci s vynaloženými penězi. Nemocnice by díky hodnocení HTA věděly dřív, než zakoupí drahý přístroj, pro jaké pacienty je vhodný a zda léčení na něm pojišťovny zaplatí. Pak by teprve do jeho koupě investovaly.

U nových léků, které vstupují na trh, SÚKL podle předložených klinických studií posuzuje, jestli by měl systém veřejného zdravotního pojištění tato léčiva proplácet nebo ne.

-čtk-