Náměstek ministra Kameník na zasedání Rady pro telekomunikace v Bruselu ocenil pokrok estonského předsednictví v digitální oblasti

Publikováno:
5.12.2017
Autor:
Odbor komunikace a marketingu 10500

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Kameník na zasedání Rady pro telekomunikace v Bruselu ocenil pokrok estonského předsednictví v digitální oblasti a podpořil přijetí obecného přístupu k návrhu nařízení o zřízení sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (tzv. BEREC).


Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Kameník v rámci diskuze o volném toku dat vyjádřil podporu rozvoji evropské datové ekonomiky a následně ocenil rychlé dosažení kompromisu při projednávání návrhu nařízení o sdružení evropských regulačních orgánů.

Jedním z hlavních bodů jednání ministrů byla politická debata k návrhu nařízení o rámci pro volný pohyb neosobních údajů v EU, který Česká republika velmi podporuje a princip volného pohybu dat pokládá za pátou svobodu vnitřního trhu. Diskuze se věnovala především možnostem, jak se vypořádat s překážkami, které by volnému pohybu dat mohly bránit.

Princip volného pohybu neosobních údajů v EU považujeme za základní předpoklad pro fungování jednotného digitálního trhu. Odstranění neoprávněných lokalizačních požadavků je klíčové především pro malé a střední podniky, které chtějí expandovat na zahraniční trhy, uvedl v diskuzi náměstek Petr Kameník.

Rada dále vzala na vědomí zprávu o pokroku k návrhu nařízení, pokud jde o respektování soukromého života a ochranu osobních údajů v elektronických komunikacích, tzv. e-Privacy. Cílem návrhu je stanovit pravidla pro ochranu základních práv fyzických i právnických osob při poskytování a využívání služeb elektronických komunikací. Další intenzivní projednání tohoto návrhu s cílem definovat pozici Rady bude pokračovat za nadcházejícího bulharského předsednictví.

Dalším bodem jednání byl návrh nařízení o zřízení sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC), u kterého byl jednomyslně přijat obecný přístup Rady, tedy pozice členských států k zahájení vyjednávání s Evropským parlamentem v rámci neformálních trialogů. Následně náměstek Petr Kameník ocenil pokrok dosažený při projednávání návrhu směrnice, kterou se stanoví evropský kodex pro elektronické komunikace.

„Klademe důraz zejména na potřebu vyřešení otázky institucionálního nastavení a role nezávislých národních regulačních orgánů, která je v kontextu celého kodexu naprosto klíčová,“ doplnil náměstek Petr Kameník.

Během oběda ministři diskutovali o budoucnosti investičního přístupu v digitální oblasti. Většina se shodla na potřebě investovat do výstavby vysokorychlostní infrastruktury, především ve venkovských oblastech s podporou veřejného sektoru. Současně se ministři většinově shodli na nutnosti revidovat stávající pravidla státní podpory.

Předsednictví na závěr jednání informovalo ministry o plánu zavádění sítí 5G, který byl členskými státy odsouhlasen ještě před konáním Rady, a také o schválených závěrech Rady k budování silné kybernetické bezpečnosti. Jednání bylo uzavřeno prezentací bulharské delegace o prioritách jejich nadcházejícího předsednictví. Bulharsko v lednu 2018 plynule naváže na práci Estonska s hlavním cílem dokončit projednávání kodexu elektronických komunikací během svého šestiměsíčního mandátu.




Zařazenoút 05.12.2017 01:12:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/namestek-ministra-kamenik-na-zasedani-rady-pro-telekom...

Související témata

Brusel | Ministr financí | Evropská unie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.