Kolik bude v Evropě v roce 2050 muslimů? Vědci to spočítali.

V Evropě žilo vloni necelých 26 milionů muslimů, což představovalo zhruba 5 % evropské populace. Za 33 let jich ale může být výrazně více. Vědci z Pewova výzkumného centra nastínili několik scénářů, jak se bude dál evropská populace vyvíjet. V závislosti na migraci může být v roce 2050 v Evropě až 75 milionů muslimů.

Islám bude v Evropě získávat stále silnější pozici, předpovídají vědci z Pewova výzkumného centra. Připravili tři scénáře, jak se muslimská populace v zemích EU, Norsku a Švýcarsku bude dál vyvíjet. Závisí na tom, kolik muslimů do Evropy přijde, ale i v případě nulové migrace budou díky vyšší porodnosti postupně posilovat.

 

Nejvíce muslimů žilo vloni ve Francii (5,720 milionů, 8,8 % francouzské populace), následované Německem (necelých 5 milionů, 6,1 % populace) a Velkou Británií (4,1 milionů, 5,3 % populace). Nejvyšší podíl muslimské populace měl Kypr, kde byl muslim každý čtvrtý.

 

Oproti roku 2010 ale počet muslimů v Evropě raketově vzrostl. Za šest let se zvýšil z 19,5 milionu (3,8 % populace) na 25,8 milionu (4,9 %). Na vině ale byla hlavně silná migrační vlna v letech 2015 až 2016.

 

Výzkumné centrum teď sestavilo tři projekce, jak se bude muslimská populace v příštích 33 letech v Evropě vyvíjet. Striktně přitom rozlišují mezi uprchlíky, kteří v Evropě hledají azyl, a migranty, kteří se do Evropy stěhují z různých dalších důvodů.

 

 

Zatímco drtivá většina uprchlíků jsou muslimové, především kvůli válce v Sýrii, mezi migranty převažují jiná vyznání a ateisté, což třeba dokládá, že po Sýrii se do Evropy v uplynulých šesti letech přesunulo nejvíce lidí z Indie a z nich jen 15 % byli muslimové.

 

I kdyby se příval uprchlíků i dalších migrantů podařilo zastavit, očekávají vědci z Pewova výzkumného centra, že v roce 2050 se počet muslimů v Evropě zvýší, a to na 35,7 milionu (7,4 %). Muslimové mají vyšší porodnost a navíc ve srovnání s nemuslimskou populací jsou mezi nimi výrazně více zastoupení mladí, kteří ještě budou mít potomky.

 

V takovém případě by ve Francii žilo 8,6 milionů muslimů (12,7 % populace), na druhém místě by byla Velká Británie s 6,5 miliony (9,7 %), třetí pak Německo s necelými 6 miliony (8,7 %). Českou populaci by tvořily muslimové z 2 desetin procenta.

 

 

Pravděpodobnější je ale scénář, že se sice podaří zastavit příliv uprchlíků z muslimských zemích, do Evropy se ale dál budou přesouvat lidi z ekonomických důvodů. V takovém případě by muslimů v Evropě v roce 2050 mělo žít 57,8 milionů (11,2 %).

 

Zatímco Německo je nejoblíbenějším cílem pro muslimské uprchlíky, ekonomické migranty nejvíce láká Velká Británie. V té by tak v roce 2050 mělo žít 13 milionů muslimů (16,7 %), následovala by Francie, oblíbený cíl pro migranty hlavně z Maroka, s 12,6 miliony obyvatel muslimského vyznání (17, 4 %) a Německo s 8,4 miliony muslimů (10,8 %).

 

V Česku by podíl muslimského obyvatelstva v roce 2050 podle tohoto scénáře vzrostl na 1,1 %, tedy přibližně 100 tisíc lidí. Největší skok by ale zaznamenalo Švédsko, kde by už muslimem byl každý pátý! V případě nejhoršího scénáře, který počítá nejen s pokračující ekonomickou migrací, ale také s tím, že by do Evropy dál proudili uprchlíci v podobném počtu, jako v letech 2014 až 2016, by ve Švédsku byl muslim dokonce téměř každý třetí!

 

 

Nejkrizovější scénář totiž počítá s růstem muslimské populace na 75,5 milionu (14 %). Nejvíce muslimů by žilo v Německu, 14,5 milionu, což by byl téměř každý čtvrtý. Podobné složení obyvatelstva by mělo také Rakousko. Ve Velké Británii by žilo 13,5 milionu muslimů (17,2 % populace), ve Francii pak 13,2 milionů (18 %).

 

V případě České republiky by se pak počet oproti střednímu scénáři příliš nezměnil, přibylo by dalších 10 tisíc muslimů, tedy 0,1 %. Všechny scénáře počítají s jedním, počet nemuslimských obyvatel Evropy bude oproti dnešnímu stavu (495 milionů) klesat. Kdyby Evropa zastavila všechny migrační toky, bude na starém kontinentě v roce 2050 žít jen 446 milionů nemuslimů.
 


Zařazenone 03.12.2017 05:12:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/kolik-bude-v-evrope-v-roce-2050-muslimu-vedci-to-spocitali.html
Přílohy

Související témata

Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.