Podle mluvčího FN Ostrava se nemocnice netýkají zásadní nedostatky zjištěné NKÚ. Podle něj naopak bylo kontrolou NKÚ zjištěno, že nemocnice nakupuje mnohé položky za velmi výhodné ceny oproti jiným zdravotnickým zařízením. Foto: FN Ostrava

Nemocnice Ostrava: NKÚ neodhalil při kontrole závažné nedostatky

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) tvrdí, že ve zdravotnickém zařízení nebyly při kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) odhaleny závažné nedostatky. Problematické nákupy léčiv bez výběrových řízení připustila při koupi život zachraňujících léků. Reagovala tak na zveřejněné výsledky kontroly hospodaření tří vybraných nemocnic, která kromě FNO zahrnovala pražskou Nemocnici Na Homolce a Fakultní nemocnici Plzeň. Nemocnice podle výsledku kontrol hospodaření v letech 2014 až 2016 nakoupily během tří let léčiva za 5,5 miliardy korun bez zadávacího řízení.

 

Mluvčí ostravské nemocnice Tomáš Oborný včera ČTK řekl, že se Fakultní nemocnice Ostrava zásadní nedostatky netýkají. „Kontrolou nebylo zjištěno porušení rozpočtové kázně a prokázalo se dobré hospodaření Fakultní nemocnice Ostrava,“ uvedl Oborný. Podle něj naopak bylo kontrolou NKÚ zjištěno, že nemocnice nakupuje mnohé položky za velmi výhodné ceny oproti jiným zdravotnickým zařízením.

„Máme velmi nízké procento zdravotnických prostředků pořízených bez výběrových řízení,“ uvedl Oborný. Pokud byla léčiva takto nakupována, šlo podle něj v drtivé většině o život zachraňující léky, které je nutno podat pacientovi v řádech hodin.

„Zde jsme bohužel jinak postupovat nemohli. Postoj farmaceutických firem byl v těchto případech roven téměř vydírání, kdy se ani po výzvě do výběrových řízení nepřihlásili. Tento postoj se nám již podařilo v letošním roce prolomit a více než 92 procent léčiv je již dořešeno výběrovým řízením,“ podotkl Oborný.

Z kontroly NKÚ vyplynulo, že nemocnice často kupovaly léčiva přímo od výrobců či distributorů jen na základě objednávek. Kontroloři vybrali vzorek 44 shodných léčiv a 132 identických zdravotnických prostředků a porovnali ceny, za které je tyto nemocnice nakupovaly. Porovnání ukázalo, že nemocnice nakupovaly shodná léčiva a zdravotnické prostředky i od stejných dodavatelů za rozdílné ceny, v řadě případů šlo o mnohonásobné rozdíly. Rozdíly našli v 38 případech ze 44.

-čtk-