Návštěva náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla v Jordánském hášimovském království

Publikováno:
31.10.2017
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Ing. Vladimír Bärtl ve dnech 22. – 25. 10. 2017 navštívil Jordánské hášimovské království se čtrnáctičlennou delegací podnikatelů ze sektorů obranného průmyslu, dopravní infrastruktury, energetiky, elektrotechniky, mezinárodní přepravy a pojišťovnictví. Mise navazuje na cestu jordánského předsedy vlády Hani al-Mulkiho do ČR, při níž byla v srpnu 2017 podepsána Dohoda o mírovém využití jaderné energie. Mezi hlavními cíli mise bylo na jedné straně podpořit dlouhodobé aktivity českých firem v tomto regionu a na druhé straně uvést další perspektivní exportéry na jordánský trh. Česká delegace se setkala se silným zájmem o spolupráci u svých jordánských partnerů a byla pozitivně hodnocena v jordánském i mezinárodním tisku. 


Vztahy mezi ČR a Jordánskem zažívají nebývalý rozkvět. Mezivládní Dohoda o hospodářské spolupráci, která byla podepsána v dubnu 2017, je důkazem zájmu obou zemí o zintenzivnění bilaterální ekonomické relace. Nejenom, že vzájemný obchod narostl za minulý rok o 65 procent, ale i letošní výsledky indikují, že rok 2017 bude ve znamení expanze komerčních vazeb. V rámci pokračujícího se prohlubování hospodářských vztazích s Jordánskem uspřádala Hospodářská komora ČR a Zastupitelský úřade ČR ve spolupráci s Ammánskou hospodářskou komorou, Ammánskou průmyslovou komorou a Jordánskou společností na podporu podnikání (Jordan Enterprise Development Coproration - JEDCO) podnikatelské fórum, jenž bylo v Ammánu dne 23. 10. slavnostně zahájeno náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem. Konání fóra korespondovalo s 20. výročím mírové cesty Prezidenta Václava Havla po Blízkém východě, během níž navštívil v září 1997 Jordánsko a setkal se s tehdejším jordánským králem Husajnem bin Találem. „Dovolte mi, abych věnoval dnešní fórum památce obou státníků a jejich společné vizi stabilního, prosperujícího a úspěšného Jordánska a Blízkého východu,“ poznamenal náměstek Bärtl.

Dalším cílem fóra bylo upozornit na možnosti pro jordánský průmysl a hospodářský růst, které plynou z přijaté dohody mezi EU a Jordánskem zvané EU-Jordan compact”. Ta zjednodušuje požadavky na pravidla původu u jordánského vývozu na evropský trh. I přes řadu externích výzev, kterým Jordánsko v současné chvíli čelí, je tato stabilní arabská země jednou z nejperskektivnějších .  Jen těžko byste našli lepší místo v tomto regionu s více talentovanými a velkorysými lidmi, stejně jako s přívětivějším podnikatelským prostředím než v Jordánsku. Jordánsko rychle investuje do odvětví, jako jsou energetika, infrastruktura, lékařská péče a obrana,” dodal náměstek Bärtl.

Náměstek Bärtl se během svého pobytu sešel take s předsedou Jordánské atomové komise Dr. Khaledem Toukanem, se kterým jednal o možnostech zapojení českých firem do jordánského jaderného programu. Setkal se také s generálním sekretářem Ministerstva průmyslu, obchodu a zásobování Yousef Al-Shamalim. Jedním z bodů jednání byla příprava 1. zasedání Smíšené komise pro hospodářskou spolupráci, které by se mělo uskutečnit v první polovině roku 2018.

Odkazy v jordánském a mezinárodním tisku:

Jordánský tisk:

http://www.jordantimes.com/news/local/jordan-czech-republic-enhance-business-relations

Čínský tisk:

http://www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2017-10/23/content_41780306.htm

http://news.xinhuanet.com/english/2017-10/23/c_136700533.htm

Pákistánský tisk:

https://pakistanpoint.com/s/203645

Namibijský tisk:

http://www.nampa.org/index.php?model=categories&function=display&id=17275959




Zařazenoút 31.10.2017 01:10:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/navsteva-namestka-ministra-prumyslu-a-obchodu-vladimir...

Související témata

Jordánský dinár | Ministr financí | Jordánsko
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.