Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Katalánský parlament schválil nezávislost. Španělská odpověď je rychlá a tvrdá

Katalánský parlament schválil nezávislost. Španělská odpověď je rychlá a tvrdá

27.10.2017 16:05, aktualizováno: 27.10. 22:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Španělský premiér Mariano Rajoy dnes oznámil rozhodnutí odvolat katalánskou regionální vládu a rozpustit tamější parlament. Pravomoci katalánského kabinetu převezme ústřední vláda v Madridu. Nové volby se v regionu mají konat 21. prosince. Španělská generální prokuratura příští týden zahájí stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou mohou padat tresty až 30 let vězení. Krok katalánského parlamentu a španělská odpověď odebraly výraznou část zisků západoevropským indexům a například dílčí index bank v eurozóně seslal na denní dno a do ztráty, přesahující 1,5 procenta.

O svou funkci přichází také šéf katalánské policie a několik dalších vysoce postavených činitelů, oznámil Rajoy v přímém televizním přenosu.

Madrid tak reaguje na rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky, kterou dnes schválil katalánský regionální parlament. Senát (horní komora španělského parlamentu) dal vzápětí Rajoyově vládě zelenou pro omezení katalánské autonomie.

Španělský premiér také oznámil, že požádá ústavní soud v Madridu, aby deklaraci označil za nelegální. Soud již informoval, že zahájil příslušné procedury a své rozhodnutí vynese v příštích dnech.

Katalánský parlament: 70 ku 10 pro nezávislost


Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně, neboť kladný hlas může podle španělských médií znamenat zahájení trestního stíhání. Vyhlášení nezávislosti odporuje španělské ústavě. Deklarace navíc podle právních expertů odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné.

Španělský senát reagoval schválením přímé vlády nad Katalánskem. Horní komora španělského parlamentu zmocnila vládu Mariana Rajoy spravovat Katalánsko napřímo jen pár minut po oznámení jeho nezávislosti.

Při hlasování každý z poslanců po vyvolání svého jména nesl lístek do volební urny. Někteří z poslanců svůj hlas ukázali na kamery, šlo o odpůrce vyhlášení nezávislosti ze strany Cataluna sí que es (CSQP). Pro rezoluci se ve 135členném parlamentu vyslovilo 70 poslanců, deset bylo proti a dva hlasy byly prázdné.

Za úsměvů do kamer a aplausu separatistických poslanců hlasoval i katalánský premiér Carles Puigdemont, který rozhodnutí o vyhlášení nezávislosti ve čtvrtek přenechal na poslancích.

Před hlasování opustili sál poslanci strany Ciutadans (Ciudadanos), lidovci a socialisté. Lidovečtí poslanci nechali před odchodem ze sálu na svých místech španělskou vlajku.

Po schválení rezoluce separatističtí poslanci zazpívali katalánskou hymnu, schválení přivítal i dav demonstrantů před budovou parlamentu v Barceloně.

Španělský Senát schválil omezení autonomie Katalánska

Španělský Senát dnes absolutní většinou umožnil centrální vládě dočasně omezit autonomii Katalánska. V Senátu, který má 266 členů, dnes odpoledne pro omezení katalánské autonomie hlasovalo 214 senátorů, 47 se vyslovilo proti a jeden se zdržel. Senátoři hlasovali pro návrh španělské vlády aktivovat ústavní článek 155, který umožňuje Madridu omezit autonomii regionu, když jeho vedení porušuje ústavu či zákony.

Rajoy dnes v Senátu řekl, že pokud vláda od Senátu souhlas získá, prvním jejím krokem bude odvolání katalánského premiéra a členů jeho vlády. Cílem omezení autonomie, které má být postupné a dočasné, je uspořádání nových regionálních voleb v Katalánsku do šesti měsíců.

Madrid bude katalánské vedení stíhat pro vzpouru

Španělská generální prokuratura příští týden zahájí stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou mohou padat tresty až 30 let vězení. Prokuratura tak reagovala na dnešní hlasování katalánského parlamentu, který schválil rezoluci o nezávislosti.

Opatření bude namířeno zejména proti předsedovi katalánské regionální vlády Carlesovi Puigdemontovi a předsedkyni katalánského regionálního parlamentu Carme Forcadellové, kteří se ve snaze o přijetí rezoluce angažovali nejvíce.

Stíháni by mohli být i další členové katalánské vlády a také poslanci, kteří pro rezoluci hlasovali. U nich ale prokazování vzpoury komplikuje skutečnost, že hlasování bylo tajné. Forcadellová by měla být obviněna z toho, že hlasování vůbec umožnila, a Puigdemont z toho, že k parlament k přijetí deklarace vyzval.

Rezolucí se v příštích dnech bude také zabývat španělský ústavní soud; očekává se, že dokument označí za neplatný.

Tusk: Po hlasování katalánského parlamentu se pro EU nic nemění

Pro Evropskou unii se po dnešním hlasování katalánského parlamentu o nezávislosti nic nemění a jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko. Na twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Jde o první reakci z horních pater EU na dnešní krok regionálního parlamentu, který schválil rezoluci o katalánské nezávislosti.

"Doufám, že španělská vláda dá přednost síle argumentu před argumentem síly," doplnil na twitteru šéf summitů EU jen krátce před tím, než v Madridu španělský Senát rozhodl o dočasném omezení katalánské autonomie.

MZV: ČR považuje Katalánsko nadále za součást Španělska

Česká republika nadále považuje Katalánsko za součást Španělska, uvedlo dnes ministerstvo zahraničí (MZV) v reakci na jednostranné vyhlášení nezávislosti katalánským parlamentem. Rezoluci o nezávislosti schválili katalánští poslanci dnes. Opírají se o výsledky referenda ze začátku října, v němž se pro odtržení od Madridu vyslovila většina obyvatel autonomní oblasti. Podle české diplomacie je postup Katalánska v rozporu se španělskou ústavou, a nelze mu proto přikládat mezinárodněprávní účinky.

"Vyhlášení katalánské nezávislosti, jakož i předchozího referenda, je v jasném rozporu s platnou španělskou ústavou," uvedlo MZV v prohlášení. "ČR z tohoto důvodu nemůže vyhlášení nezávislosti tzv. Katalánské republiky přikládat žádné mezinárodněprávní účinky, a Katalánsko proto i nadále považuje za integrální součást Španělského království," pokračuje stanovisko.

(Zdroj: čtk, Reuters, ČT, MZV, El País)
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Sen evropské jednoty uvadá, nastupuje rozezlený nacionalismus podporující jen vlastní zájmy
27.10.2017 6:31
Známý americký novinář William Drozdiak ve své knize „Fractured Contin...
Cena ropy je nejvýše od konce září
27.10.2017 11:38
Cena ropy Brent v posledních dvou týdnech rostla o necelá čtyři proc...
Babiš: Chci menšinovou vládu ANO a nestranických odborníků
27.10.2017 13:05
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusí o menšinovou vládu složenou ...
Hurikány? Americká ekonomika se nezlomila a Yellenová má prst na spoušti
27.10.2017 14:41
Americká ekonomika rostla ve třetím letošním čtvrtletí tempem rovných ...
Ropné giganty nezastavil ani hurikán. ExxonMobil i Chevron těžily z růstu cen ropy a plynu
27.10.2017 14:57
Ropní giganti ExxonMobil a Chevron mají za sebou zveřejnění výsledků h...

Váš názor
  • Připomeňme si slova vynikajícího Woodrowa Wilsona
    28.10.2017 18:12

    v Kongresu Spojených států dne 11. února 1918: „Národní aspirace musí být respektovány, národům se smí vládnout pouze na základě jejich vlastního souhlasu. Sebeurčení není pouhou frází.“
    Špaček
  • Slavná eu překročit vše podle svých potřeb
    28.10.2017 14:21

    Někde jsem četl něco o tom, že EU podporuje základní práva menšin a právo na sebeurčení.fin eu.
    JC
  •  
    27.10.2017 17:19

    Deklarace navíc podle právních expertů odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné. Nielen že odkaz na NEPLATNE zákony ale aj neúčinné.
    Open_mind
    •  
      27.10.2017 21:13

      ...si myslím, že pokud 7.5 mil. lidí prostřednictvím svých volených zástupců projeví svou vůli mít samostatný stát, tak nějaké zákony o referendu apod. jsou v tomto případě irelevantní. také slovensko přece v procesu vzniku samostatného státu vyhlásilo nadřazenost zákonů snr nad zákony federálními, že .... a také kosovo všichni nadšeně okamžitě uznali - čest slovensku, které myslím dodnes kosovo jako samostatný stát neuznalo - a srbsko mohlo pouze smutně koukat, taky humanitární bombardování bělehradu vykonalo své, pochopitelně....tak jak to, že v tomto případě jsou všichni proti odtržení katalánska jako jeden muž?...ono precedens by to byl významný, existence španělska jako takového by se otřásla v základech a co potom další, andalusie třeba - není ono španělsko nakonec takovým slepencem jako bývalá jugoslávie? a příklad pro bavorsko a skotsko je na světě.....ojojoj, těžké, přetěžké to má pan juncker a spol., historie však dává poučení, že vůli lidu není možné dlouho vzdorovat....
      keris
      • Keris
        28.10.2017 14:42

        K Tvé včerejší poznámce vůči mně..Tak to vidíš, že Tě vše nemažou ..Mně smazali i včerejší reakci na Tvou připomínku..Mažou mi tak 70% procent příspěvků.. Takže pokud máš pocit, že mi jich zxůstává více, je to tím, že píšu častěji...Hezkou sobotu
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m