Brigádník odevzdal batoh s osmi miliony, nálezné asi nedostane

Mladý slovenský brigádník, který našel na začátku srpna na pumpě u města Štrba batoh, v němž bylo 300 tisíc eur, tedy v přepočtu skoro 8 milionů, se možná tučného nálezného nedočká. Policie pracuje s verzí, že peníze pocházejí z trestné činnosti. Pokud se to potvrdí, peníze propadnou státu.

Mladý brigádník se těšil, že za svojí poctivost bude pořádně odměněn. Práci si našel, aby si o prázdninách přivydělal pár eur, teď měl dostat 30 tisíc eur, tedy v přepočtu 780 tisíc korun. Jenže zatím nedostal vůbec nic.

 

"Pokud by se prokázalo, že peníze pocházejí z trestné činnosti, tak myslím, že tam bude problém se domoci nálezného, protože by peníze propadly státu," řekl televizi Markíza právník Ivan Syrový.

 

Vzhledem k tomu, jak velká suma se v batohu našla, začali se policisté hned zajímat o to, kde k ní majitel přišel. Batoh na pumpě zapomněl bývalý šéf železnic Štefan Hlinka. Policii řekl, že peníze našel v domě po své matce, policisté ale pracují i s jinou verzí.

 

Zkoumají, jestli peníze nejsou provize za smlouvy, které Hlinka jako šéf železnic podepisoval. "Ano, můžu potvrdit, že jednou z verzí, odkud tyto peníze pochází, je právě tento důvod," potvrdil ředitel slovenské Národní kriminální agentury Peter Hraško.

 

 

Peníze jsou zatím uloženy v policejním depozitu. Štefan Hlinka s médii nekomunikuje. Pokud se prokáže, že peníze pocházejí z trestné činnosti, bude mít mladík zřejmě smůlu. Nepomůže mu ani tzv. bonzácký zákon, který na Slovensku platí. Podle něj osoby, které pomohou k odhalení trestného činu, mohou dostat až padesátinásobek minimální mzdy, tedy v přepočtu necelých 22 tisíc eur (skoro 560 tisíc korun).

 

Mladík ale nebyl oznamovatelem trestného činu, takže podle advokáta Syrového bude mít nejspíš smůlu. Odměna je navíc nenároková a záleží na rozhodnutí ministerstva spravedlnosti. Slováci doufají, že i v případě, že se ukáže, že peníze pocházely z trestné činnosti, stát mladíka nějak odmění. Za svou poctivost by si to jistě zasloužil.


Zařazenopá 20.10.2017 11:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/brigadnik-odevzdal-batoh-s-osmi-miliony-nalezne-asi-nedostane.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.