Úvodní stránka

Zástupci Národního kontaktního místa vystoupili na semináři o Směrnici OECD pro nadnárodní podniky

Publikováno:
13.10.2017, (archivovaná zpráva)
Autor:
51320

Ve dnech 2. – 3. října 2017 se v Brně uskutečnil seminář zaměřený na představení Směrnice OECD pro nadnárodní podniky (dále jen „Směrnice“) a Národního kontaktního místa (NKM), které je v ČR zřízeno na Ministerstvu průmyslu a obchodu.


Seminář, organizovaný Frank Bold, byl určený pro české a slovenské nevládní organizace. Účelem semináře bylo seznámit účastníky s hlavním nástrojem OECD pro odpovědné obchodní jednání a NKM, jehož cílem je propagace a implementace Směrnice. V této své úloze NKM také napomáhá smírnému řešení tzv. specifických případů, ve kterých je namítáno porušení Směrnice.

Jako řečníci se na semináři představili mj. Roel Nieuwenkamp, předseda pracovní skupiny OECD pro odpovědné obchodní jednání, který se ve svém příspěvku zaměřil na historii a strategii konceptu odpovědného obchodního jednání, a Ame Trandem, koordinátorka OECD Watch sdružující nevládní organizace při OECD, s mnoha zkušenostmi z oblasti podávání upozornění u Národních kontaktních míst zřízených podle Směrnice.

Vedoucí Sekretariátu NKM, Alex Ivančo ve svém vystoupení představil roli, strukturu a složení NKM v České republice.  Ve stručnosti účastníky seznámil i s jednacím řádem NKM, který upravuje postup pro podávání a projednání upozornění a i s aktuálními aktivitami OECD na poli odpověděného obchodního jednání, zvláště s Pokyny OECD pro jednotlivá odvětví jako např. oděvní a obuvnický sektor, dodavatelské řetězce v zemědělství nebo finanční sektor. Byla rovněž zdůrazněna role NKM jako jedinečného mechanismu, platformy pro hledání řešení v případech, které se týkají porušování Směrnice. NKM v takových případech nabízí dobré služby k nalezení východiska, které bude přijatelné pro všechny zúčastněné strany. Následující diskuze mezi zástupci Sekretariátu a účastníky semináře se soustředila především na způsob rozhodování NKM nebo praktické situace při podávání upozornění k NKM.