Země V4: O budoucnosti EU musí jednat všech 27 států

13.10.2017
Euroskop, čtk

Čtyři středoevropské země chtějí, aby o budoucnosti Evropské unie jednaly společně všechny státy EU kromě Británie, která se rozhodla z evropského bloku vystoupit. Česko, Maďarsko, Polsko i Slovensko také podporují zachování schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích. Novinářům to řekl slovenský premiér Robert Fico po schůzce se svými kolegy ze zemí visegrádské čtyřky, která se uskutečnila na okraj dnešního spotřebitelského summitu o dvojí kvalitě potravin a před schůzkou předsedů vlád zemí V4 se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.

„Chceme, aby se o budoucnosti EU hovořilo v rámci sedmadvacítky. Nemohou se oddělit členské státy, které mají euro, a bavit se samy bez toho, aby země, které euro nemají, nebyly součástí těchto rozhovorů,“ řekl Fico, jehož země jako jediná v rámci V4 zavedla jednotou evropskou měnu.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka zdůraznil potřebu udržení takzvaného schengenského prostoru volného pohybu bez kontrol na jeho vnitřních hranicích. „Máme zájem na tom, abychom se vrátili ke správnému fungování schengenského prostoru. Není žádný důvod, abychom uzavírali vnitřní hranice,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci.

Premiéři zemí V4 se v Bratislavě rovněž shodli, že EU musí zůstat jednotná a že zároveň musí respektovat specifika jednotlivých států. Podle Fica čtyři středoevropské země jsou pro zachování rovnováhy mezi evropskými institucemi. Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že je potřeba posílit pozici členských států a jejich národních institucí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek