Patria Corporate Finance: Hodnota firem se blíží vrcholu, je načase zvážit prodej

Patria Corporate Finance: Hodnota firem se blíží vrcholu, je načase zvážit prodej

Chat online
nápověda
minimalizovat
otevřít
Přepis konverzace byl odeslaný.
Chat je offline.
Chyba při odeslání přepisu konverzace.

Jak na to ...

Vkládání dotazů
Své dotazy vpisujete do spodního textového pole. Pro odeslání dotazu stiskněte tlačítko Odeslat nebo Enter. Přesun na další řádek probíhá automaticky dle délky textu nebo použitím tlačítka Shift + Enter.

Odhlášení
Pro ukončení chatu stiskněte tlačítko Ukončit chat. Poté bude chat ukončen a nebude možné komunikaci s Klientským poradcem obnovit. Chat může být také ukončen automaticky, a to pokud nebudete reagovat déle než 15 minut. Pokud poté budete chtít v komunikaci pokračovat, je třeba otevřít nový chat.

Po ukončení chatu si můžete nechat zaslat celý průběh komunikace na e-mail.

Z důvodu zkvalitňování služeb a z důvodů evidenčních může být chat komunikace monitorována.

Zavřít nápovědu
10.10.2017

Prodejní ceny evropských firem jsou nejvyšší přinejmenším od roku 2010. Zároveň se na trhu pohybuje množství investorů, kteří mají volnou hotovost a hledají způsob, jak ji zhodnotit. Loni se na evropském trhu uskutečnilo více než 13 tisíc fúzí a akvizic v rekordní celkové hodnotě 766 miliard eur a lze předpokládat, že letošní rok bude podobně silný. Právě proto nastává nyní ideální okamžik na prodej společnosti, vyplývá z analýzy, kterou připravili ekonomičtí odborníci Patria Corporate Finance.

České i evropské ekonomice se velmi dobře daří. Firmy i jednotlivci díky tomu mají přebytky hotovosti a v situaci, kdy nízká inflace sráží výnosy investic, hledají způsob, jak své peníze co nejvýhodněji zhodnotit. Trh fúzí a akvizic je v současnosti blízko svého vrcholu. Pro majitele firem proto nyní nastává ten správný okamžik, kdy je vhodné zvážit, zda chtějí pokračovat ve stávajícím podnikání. Pokud ne, právě teď mohou za svou firmu dostat nejvíc, uvedl Managing Director Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Trh fúzí a akvizic setrvale roste od roku 2010. Zatímco před sedmi lety se veřejně obchodované společnosti v průměru prodávaly za osminásobek EBITDA (zisku před započtením úroků, daní a odpisů), nyní prodejní ceny běžně dosahují desetinásobku EBITDA. To může v řadě případů pro původního majitele firmy při prodeji znamenat bonus ve stovkách milionů či dokonce miliard.

Otázka prodeje firem je přitom právě nyní aktuální i z pohledu mnoha českých podnikatelů, který založili svůj podnik na počátku 90. let a nyní řeší otázku nástupnictví. Je třeba si připustit, že další ekonomický vrchol, kdy prodejní ceny firem opět dosáhnou vysokých hodnot, může přijít až za mnoho let, řekl Executive Director Patria Corporate Finance Petr Dědeček.

Evropskému trhu dominují transakce v realitách, průmyslu a také v sektoru rychloobrátkového zboží. Právě v tomto oboru sledujeme akvizice firem za velmi vysoké násobky EBITDA. Příkladem je loňská akvizice Plzeňského Prazdroje ze strany japonského Asahi za téměř patnáctinásobek EBITDA. To jsou už opravdu extrémní hodnoty, které potvrzují velkou důvěru investorů a velmi vhodný čas pro zvážení případného prodeje businessu za výhodných podmínek. Zajímavé také je, že podle našich analýz se veřejné trhy těší větší relativní hodnotě firem (v násobcích EBITDA) než M&A trh, tj. přímé transakce mezi prodávajícím a kupujícím. Vysvětlujeme si to velkým přebytkem peněžních prostředků ze strany velkých finančních investorů, kteří na veřejných trzích hledají místo pro zhodnocení svěřených finančních prostředků a jsou ochotni platit průměrně kolem desetinásobku EBITDA. M&A trh se pohybuje přibližně o 2 násobky EBITDA níže a bude zajímavé sledovat, jestli se dostane na úroveň veřejných trhů, doplnil Marek Rehberger.

Stávající situace na trhu přitom nevydrží navždy. Nedostatek zaměstnanců na českém trhu zrychlil růst mezd ve 2. čtvrtletí roku 2017 v průměru na 7,3 procenta. Vyšší mzdové náklady se pak zakusují do ziskových marží firem, které za poslední dva roky klesly o více než tři procentní body. Růst mezd pak spolu se zrychlující inflací vyvolají růst ceny peněz, což může způsobit, že hodnota firem v příštích letech půjde dolů, upozornil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. S úvahami o prodeji společnosti se proto nevyplatí otálet.

ČSOB Inspirace
Náš facebook Náš twitter Náš youtube Naše linked in

Zařazenoút 10.10.2017 17:10:00
ZdrojČSOB - Tiskové zprávy
Originálcsob.cz/portal/o-csob/o-csob-a-kbc/servis-pro-media/tiskove-zpravy/-/asset_publisher/5FasXY5AUiLR/co...
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.