Kauza lithium: Obci to prospěje, myslí si obyvatelé Cínovce

Boj o lithium neutichá. Ministr průmyslu a obchodu, který podepsal memorandum o jeho těžbě s australskou firmou, nečekal na zítřejší mimořádné jednání senátu, a svůj krok obhajoval na tiskové konferenci už v úterý. V Cínovci, kde se má lithium těžit, si například starosta i někteří obyvatelé myslí, že to obci spíš prospěje.

Boj o lithium mezi politiky jako by nabíral na obrátkách. Jestli se ale všichni v něčem shodnout tak v tom, že kauza je zpolitizovaná.

 

"Účelový krok pana Babiše, hnutí ANO a Komunistické strany," řekl ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD (ČSSD). "On je ten, kdo zpolitizoval celou věc," řekl Vojtěch Filip, předseda KSČM.

 

Hnutí ANO jasně řekl, kde vidí problém. "Proč právě tahle firma, proč vůbec tohle memorandum? Tady jsme přišli o tisíce miliard," tvrdí Andrej Babiš (ANO).

 

"Já jsem neviděl žádný důvod, proč bych takové memorandum nemohl s australskou společností uzavřít," tvrdí Jiří Havlíček (ČSSD).

 

"To, že někdo dělá průzkum ložiska, neznamená, že automaticky dostane jakási těžební práva," dodal Filip. "Tam je spousta nezodpovězených otázek. Jaká je právní síla toho memoranda?" okomentoval kauzu Martin Stropnický (ANO).

 

Ministr Havlíček ujistil, že memorandum neukládá Česku žádné povinnosti. Naopak spíše dává možnosti. Odborníci s tím souhlasí, v budoucnu by to ovšem prý mohlo mít i své "ale". "Umím si představit situaci, při nějakém sporu, kdy jedna strana se na toto memorandum odvolá a soud by na to mohl slyšet," řekl právník Jan Černý.

 

 

Místní lidé s těžbou souhlasí. "Já jsem pro, ale aby to měla česká firma," řekl místní obyvatel. "Jsem pro, když to vynese peníze, tak proč to nedělat," řekl další.

 

V Cínovci zatím stále probíhají průzkumné práce. Mezi Dubím a Cínovcem, kde by se mělo těžit, by měli těžaři razit zhruba dvoukilometrovou štolu vedoucí přímo k ložisku lithia.

 

"Pokud přijdou těžaři do města, tak to město by z toho mělo mít nejenom to, že se z toho bude něco těžit, ale i nějaký prospěch," řekl starosta Dubí Petr Pípal. Podle něj nejen v podobě financí, ale i podpory školství, nebo infrastruktury.
 


Zařazenost 11.10.2017 01:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/kauza-lithium-obci-to-prospeje-mysli-si-obyvaele-cinovce.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.