Summary: Nvidia má čipy pro autonomní auta, Honeywell zeštíhlí a Pfizer o tom uvažuje

USA:

Honeywell


Průmyslový konglomerát se definitivně rozhodl, jak zeštíhlit svůj byznys. Do konce roku 2018 se rozhodl vyčlenit dvě divize jako samostatné veřejně obchodované společnosti. Tou první je Transportation Systems, která dodává například turbodmychadla pro automobilový průmysl. Druhou je zase Home and Building Technologies, jež se zabývá výrobou klimatizací, požárních hlásičů atd. Společně tyto dvě divize generují roční tržby ve výši 7,5 mld. USD (20 % celkových tržeb). Výsledkem tohoto kroku je, že se Honeywell ještě více upne na letecký průmysl, jenž v současnosti generuje bezmála 40 % celkových tržeb.

Druhou novinkou dne je zlepšení výhledu růstu tržeb za třetí kvartál. Hodnota 10,1 mld. USD by značila 5% organický růst, což je výrazné zlepšení proti předešlému odhadu +/- 1 %.

Akcie zachovávají stoický klid a zůstávají bez reakce.

Pfizer

Americký výrobce léků zvažuje divestici nebo alespoň vyčlenění divize volně prodejných léků. Tržby z této části byznysu dosáhly v roce 2016 cca 3,4 mld. USD, což představuje přibližně 6 % celkových tržeb společnosti. Jedná se sice o produkty s nižší marží, než mají jejich protějšky vydávané na předpis, nicméně divize má i tak potenciální hodnotu cca 14 mld. USD (cca 4násobek tržeb). Možných kupců je na trhu až dost – Johnson & Johnson, Procter & Gamble, GlaxoSmithKline nebo třeba taky Nestlé. Část výnosu z prodeje by mohla být teoreticky použita na umoření čistého dluhu, jenž se v posledním kvartálu usadil na 29 mld. USD a jeho násobek v poměru k ukazateli EBITDA činí 1,6.

Akcie na oznámení nijak výrazně nereagují, jelikož první zprávy na toto téma se vynořily již v loňském listopadu.

Walmart

Obchodní řetězec představil pro následující 2 roky program zpětného odkupu akcií v celkové výši 20 mld. USD. Spolu s roční dividendou cca 6 mld. USD tak do dvou let vrátí akcionářům 32 mld. USD, neboli téměř 13 % současné tržní kapitalizace. Z toho vyplývá, že na jeden kvartál připadají cca 4 mld. USD v odměnách pro akcionáře, které dokáže spolehlivě pokrýt provozní cashflow. Jeho průměrná kvartální hodnota za poslední rok činila 8 mld. USD.

Skutečným překvapením je však plánovaný růst tržeb z online prodejů o 40 % v současném fiskálním roce 2018. Walmart se očividně postavil výzvě Amazonu čelem, za akvizice postavil svoji mohutnou rozvahu a internetový prodej aktivně rozvíjí. Výsledkem je meziroční skok online tržeb v posledním kvartálu o 60 %. Trhy nenechal chladnými ani výhled růstu tržeb. Ty mají dle plánů posílit o 3 % při konsensu trhu +2,4 %. Čistý zisk na akcii naproti tomu trochu podstřelil, jelikož má za fiskální rok 2018 přidat o 5 %, zatímco trh predikuje 6 %.

Akcie reagují na oznámení vesměs pozitivně a přihazují si 4,5 %.

Nvidia

Výrobce polovodičů představil novou generaci čipů určených speciálně pro samořídící automobily. Čipy nazvané Drive PX Pegasus mají velikost SPZtky, výkon sta datových serverů a mají být schopny obsloužit autonomní jízdu Level 5. Jedná se o nejvyšší možnou úroveň samostatnosti, kdy automobil zvládá veškerou jízdu sám a v běžném provozu města. Teoreticky tak není potřebný volant, brzdy nebo řidičská kabina v kamionech. Management uvedl, že pro nové čipy má již více než 25 zákazníků, nicméně prozatím se bude určitě jednat jen o testování prototypů. Nehledě na fakt, že se musí dořešit, jak napájet tato data a energii požírající „monstra“, jsou tady problémy s neexistující nebo nejasnou legislativou, která by autonomii Levelu 5 povolovala.

Nicméně oceňujeme fakt, že Nvidia neusnula na vavřínech a nadále se snaží udržet krok před konkurencí Intelu nebo NXP. Společnost, která svůj byznys vybudovala na výrobě herního hardware, se nadále tlačí do automobilového průmyslu, jenž v posledním kvartálu generoval 6 % celkových tržeb. Mezikvartálně se však jeho tržby téměř nezměnily a meziročně podíl na celkových tržbách dokonce poklesl o 2 p.b. Nvidia tedy nadále zůstává primárně společností vyrábějící grafické jednotky pro herní průmysl a datová centra, zatímco automobilový sektor je možným příslibem budoucnosti.

Akcie NVDA reagují 1,5% posunem vzhůru.


 

Zařazenoút 10.10.2017 17:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3647402/summary-nvidia-ma-cipy-pro-autonomni-auta-honeywell-zestihli-a-pfize...
Přílohy
KategorieAkcie

Související témata

Škoda auto | AAA Auto


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.