Británie zvažuje vstup do NAFTA, pokud se s EU nedohodne

10.10.2017
Euroskop, čtk

Pokud Británie opustí Evropskou unii bez dohody o podmínkách odchodu, může se zkusit připojit k Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), která nyní zahrnuje Spojené státy, Kanadu a Mexiko. Také tuto variantu zvažuje vláda v Londýně, napsal dnes deník Daily Telegraph.

USA, Kanada, Británie a Mexiko tvoří společně přes 30 procent světové ekonomiky. Vstup Británie do NAFTA by vedl ke vzniku Severoatlantické dohody o volném obchodu, pro kterou se někdy užívá zkratka NAtlaFTA.

Přidružení k NAFTA by Británii umožnilo zvýšit obchodní výměnu se třemi tahouny světové ekonomiky, jejichž HDP dosahuje dohromady výše přibližně 17,2 bilionu liber (téměř 498,6 bilionu Kč). HDP členských zemí EU činí v součtu zhruba 15,7 bilionu liber (necelých 455,3 bilionu Kč).

Přistoupení Británie k NAFTA již řadu let podporují někteří američtí republikáni. Americký republikánský prezident Donald Trump inicioval současné jednání o změnách v rámci NAFTA. Aktuální podobě dohody vyčítá zejména ztrátu pracovních míst v USA, které se přesunuly do Mexika, kde jsou nižší mzdové náklady. Trump v minulosti hrozil i vypovězením účasti USA, pokud se NAFTA nezreviduje.

Britská vláda zvažuje, že po vystoupení z EU uzavře i dvoustranné obchodní smlouvy, zejména s USA, Kanadou, Austrálií a Japonskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek