Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček navštívil expozice českých firem na 59. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

Publikováno:
10.10.2017
Autor:
Odbor komunikace a marketingu 10500

V rámci odpolední části zahajovacího dne 59. Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno si ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček prohlédl expozice řady českých firem. Seznámil se též s pilotním projektem podpory zahraničních studentů technických oborů na českých vysokých školách. 


Česká republika má na největší domácí přehlídce průmyslové produkce tradičně silné zastoupení, vystavuje tu více než 800 firem. Jiřímu Havlíčkovi se dnes podařilo navštívit expozice některých z nich.

Budu na strojírenském veletrhu dva dny skutečně od rána do večera a čeká mne řada dalších jednání a setkání i se zahraničními partnery. Proto není zdaleka možné, abych navštívil všechny české vystavovatele. Ale přeji jim všem, aby se jim dařilo tak jako dosud a aby z Mezinárodního strojírenského veletrhu odjížděli s novými kontrakty a poznatky,“ uvedl ministr Jiří Havlíček.  

Ministr si se zájmem prohlédl expozice tradičních průmyslových podniků, jakou jsou Šmeral Brno, Siemens, Kovosvit Sezimovo Ústí, ALTA a. s. - TOS KUŘIM či TAJMAC-ZPS. Všechny expozice jsou zaměřeny na oblasti robotiky a automatizace výroby.

Poté se ministr sešel s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Františkem Chalupeckým, děkanem Vysokého účetní technického v Brně Jaroslavem Katolickým, ředitelem Jihomoravského inovačního centra Petrem Chládkem a dalšími představiteli vývoje a akademické sféry. Společně jednali o pilotním projektu podpory zahraničních studentů technických oborů na českých vysokých školách.

„Projekt chce přilákat do ČR vysoce talentované a motivované studenty technických oborů, zajištění kvalifikované síly pro technologické firmy a z dlouhodobého hlediska zajistit rozvoj a podporu českého exportu do zemí původu studentů,“ představil projekt viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chalupecký.

Během jednání ministr Havlíček potvrdil, že jednou z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu je konkurenceschopnost našeho hospodářství. „Ministerstvo se dlouhodobě zajímá o přípravu mladé generace na budoucí povolání, neboť hlavní bariérou transformace českého průmyslu je nedostatek pracovních sil. Hledáme různé cesty k doplnění scházejících kapacit. Jednou z možností je hledat nové pracovní zdroje i mimo ČR. Našim záměrem je lákat talentované mladé lidi, kteří si vytvoří pozitivní vztah a vazbu na ČR, jenž položí základ k propojení s českým průmyslem a umožní tak dlouhodobější spolupráci různých forem,“ poznamenal Jiří Havlíček.

V tuto chvíli je podle ministra Havlíčka nutné, aby se návrh projektu ještě rozpracoval a prodiskutoval s Ministerstvem práce a sociálních věcí, které má primárně na starost trh práce a především pak s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které má v gesci oblast vzdělávání.

Jako pilotní škola bylo do projektu vybráno Vysoké učení technické v Brně, které dlouhodobě spolupracuje s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu. Během své dvanáctileté existence získalo toto centrum pro jižní Moravu 250 talentovaných studentů ze zahraničí. 




Zařazenoút 10.10.2017 02:10:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministr-prumyslu-a-obchodu-jiri-havlicek-navstivil-exp...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.