Evropský parlament bude hlasovat o zřízení evropského žalobce

05.10.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes bude hlasovat o návrhu zřídit úřad evropského veřejného žalobce, který je výsledkem takzvané posílené spolupráce dvacítky unijních zemí včetně České republiky. Cílem opatření je boj proti zneužívání unijních fondů a v budoucnu také potírání přeshraničních trestných činů souvisejících s terorismem.

Státy EU o vzniku úřadu, se kterým se počítá od roku 2009, vyjednávaly čtyři roky. Poté, co letos v dubnu země potvrdily, že se v plném počtu 28 nedokázaly shodnout, rozhodlo se 20 z nich pro zřízení úřadu v režimu takzvané posílené spolupráce, který umožňují unijní smlouvy.

Jde o Belgii, Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Estonsko, Finsko, Francii, Itálii, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. Dánsko, Irsko a Británie mají v této oblasti vyjednanou výjimku, ostatních pět států unie se může k posílené spolupráci kdykoliv připojit.

V závěru dnešního čtyřdenního plenárního zasedání ve Štrasburku čeká evropské poslance také hlasování o usnesení, která odsuzuje pronásledování krymských Tatarů, konkrétně pak krymskotatarského politika Ilmiho Umerova, novináře Mykoly Semena a místopředsedy krymskotatarského Medžlisu, neoficiálního národního parlamentu, Achtěma Čijgoze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek