Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2017: Petr Fiala a ODS

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
4. 10. 2017
 13 825

Občanští demokraté v čele s politologem Petrem Fialou se snaží o restart. Jak se popasovali s naším předvolebním dotazníkem?

Volební speciál 2017: Petr Fiala a ODS

Ve volbách v roce 2006 triumfovala Občanská demokratická strana s téměř 36 procenty hlasů. V roce 2013 neměla ani osm procent. Hlasy jí ubrala jednak nastupující TOP 09, především ale série skandálů, vrcholící aférou Jany Messaliny Nagyové, dnes Nečasové. Pár měsíců po volební ostudě si ODS do čela volí člověka bez stranické minulosti, bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu. Má se pokusit o nemožné: přesvědčit voliče, že ODS se dokáže proměnit či obrodit. „Celé se to ještě zhoršilo za Mirka Topolánka, kdy jsme skutečně měli nálepku jakési buranské strany, která se točí kolem bohatství a starosti lidí ji nezajímají,“ říká například Fiala v rámci rituální očisty v „předvolební knížce“ Profesor na frontové linii. Bývalý předseda Topolánek ovšem na svém twitterovém účtu zahrál poměrně tvrdý return: „Přeji Petru Fialovi aspoň třetinový ‚buranský‘ volební úspěch jako byl ten můj v roce 2006.“

Poněkud paradoxně také zní, že nová, čistá ODS jde do voleb s podporou Soukromníků senátora Iva Valenty, kterého minimálně pro byznys s hracími automaty není snadné považovat za symbol nového stylu.

Předvolební průzkumy rozhodně nenaznačují, že se ODS podařilo přesvědčit masy kdysi tak oddaných voličů. Zdá se ale podle nich, že se ódéesce a Petru Fialovi podařilo zastavit sestup a nastavit kurz směrem nahoru. Jestli nakonec průzkumy budou mít pravdu, nebo se stanou terčem zaslouženého posměchu, o tom ovšem rozhodnete za dvě neděle a kousek vy.

Možná vám při rozhodování pomůže náš dotazník.

-
+34
+

Minimální mzda vzrostla za pět let z 8000 na 12 200 korun. Podpoříte další zvyšování minimální mzdy?

NE. Zvyšování minimální mzdy pomocí vládních nařízení nepovažujeme za dobré řešení. Chceme zvyšovat mzdy všem – podle našich návrhů nižších daní by každému zaměstnanci vzrostla minimálně o sedm procent.


-
+29
+

Ve světě se začíná testovat základní nepodmíněný příjem. Budete chtít zavést základní nepodmíněný příjem v Česku?

NE. Diskuzi pozorně sleduji, ale my o tom neuvažujeme.


-
+32
+

Skoro každá nová vláda vyhlašuje válku švarcsystému. Jak stárne, z horké války se stává válka studená, švarcsystém je tolerovaný, nehledaný, nepostihovaný. Pokusíte se zničit švarcsystém?

NE. Žádnou „válku“ s takzvaným švarcsystémem vést nehodláme, náš recept je lepší. Chceme umožnit volnější úpravu vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. A zároveň snižovat vysoké odvody a daně, které k takzvanému švarcsystému vedou.


-
+26
+

Zaměstnanci odvádějí v průměru na povinných pojištěních mnohem víc než živnostníci. Snížíte povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?

ANO, navrhujeme snížení odvodů hrazených zaměstnavatelem o dva procentní body.


-
+25
+

Zrušíte elektronickou evidenci tržeb?

ANO, již započaté fáze zrušíme a další zavádět nebudeme. Pozitivní dopady na výběr daní jsou minimální, naopak to vede k likvidaci živností a dalšímu zhoršování podmínek k podnikání. A mnohé lidi zvláště v malých obcích či na vesnicích to připravilo o často jediný obchod či hospodu.


-
-7
+

Zrušíte stravenky?

NE, nemáme v plánu žádnou změnu týkající se stravenek.


-
+32
+

Podporujete vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem? Jaké sazby pro jaké příjmy budete případně prosazovat?

NE. Navrhujeme rovnou, a tedy spravedlivou daň ve výši 15 procent z hrubé mzdy. Zároveň chceme zrušit takzvanou solidární přirážku, která byla zamýšlena jen jako dočasné opatření.


-
+23
+

Zvednete ruku pro speciální daně pro určitá odvětví (např. banky, pojišťovny nebo telefonní operátory)? Pokud ano, hraje při vašem rozhodování roli, jestli má firma zahraniční vlastníky?

NE. Žádné takzvané sektorové daně neplánujeme a celkově garantujeme, že firemní daně nevzrostou.


-
+28
+

Stále víc se prosazují služby sdílené ekonomiky jako Uber nebo Airbnb. V řadě zemí a měst jsou ale tyto platformy zakázané nebo přísně regulované. Budete chtít regulovat sdílenou ekonomiku? (S placením daní počítáme jako se samozřejmostí.)

NE. Musíme nastavit legislativu tak, aby sdílené služby neztratily svůj charakter, zároveň ale nebyly znevýhodněny klasické služby. To znamená snižovat regulace klasickým službám a nastavit základní rámec pro fungování sdílených služeb.


-
+5
+

Státní podpora stavebního spoření bývala 4500 korun, dnes je maximálně 2000 korun ročně. Budete se zasazovat o ještě menší státní podporu pro stavební spoření?

NE. Žádnou změnu ve výši podpory u stavebního spoření neplánujeme. V uplynulém období se nám – byť jsme byli v opozici – podařilo nicméně prosadit podstatné zjednodušení podmínek stavebního spoření, aby rodiče mohli nakládat s prostředky, které spoří pro své dětí.


-
+17
+

V několika vlnách se zpřísňovala pravidla pro poskytování hypoték. Další zpřísnění je prozatím u ledu. Budete hlasovat pro přísnější pravidla pro hypotéky?

NE. Už poslední zpřísnění pravidel nebylo moc šťastné, pro některé zájemce je teď mnohem těžší – či rovnou nemožné – na hypotéku dosáhnout. Další zpřísnění tedy nepodpoříme.


-
+26
+

Ačkoli se to zrovna nesmí, pacienti si často „obálkovou metodou" zajišťují konkrétního operatéra nebo třeba porodníka. Dáte pacientům možnost vybrat si za příplatek konkrétního lékaře, který je bude operovat?

ANO. Chceme ve zdravotnictví podporovat otevřený systém. Ve svém programu proto navrhujeme větší možnost volby pro pacienta – ať už jde o volbu nákladnější metody, materiálu, či konkrétního zdravotnického pracovníka. Pacient by doplatil jen rozdíl oproti plně hrazené péči.


-
+4
+

Budete podporovat naše další členství v Evropské unii?

ANO. Jednoznačně říkáme, že Česká republika má své místo v Evropské unii. Chceme ale docílit reformy Evropské unie, aby společenství lépe fungovalo, a zajistit Česku silné místo v Evropě.


-
+27
+

Budete pracovat na rychlém přijetí eura?

NE. V tuto chvíli není jeho přijetí pro Česko výhodné. Chceme vyjednat na jeho automatické přijetí trvalou výjimku – abychom se mohli sami rozhodnout, zda a kdy k němu přistoupíme.


-
+4
+

Budete se snažit, aby skončily ekonomické sankce vůči Rusku?

NE. O skončení sankcí je možné se bavit až ve chvíli, až Rusko změní své chování – tedy především přestane narušovat suverenitu a bezpečnost Ukrajiny, ať už přímo či nepřímo, a ukončí okupaci Krymu. Sankce jsou navíc příkladem věci, k jejíž změně je potřeba širší mezinárodní shoda.


-
+30
+

Budete prosazovat další omezení produkce skleníkových plynů?

NE. Budeme prosazovat zvyšování efektivity výroby a přirozený nárůst využití alternativních zdrojů energie. Umělé limity na emise skleníkových plynů však ohrožují náš průmysl a odsouvají výrobu do jiných zemí, které si s ochranou životního prostředí hlavu nelámou vůbec.


-
+36
+

Budete ve státní správě a samosprávě zavádět kvóty na určité poměrné zastoupení žen?

NE. Jsme zastánci účasti žen na správě věcí veřejných - i v nejužším vedení máme dvě místopředsedkyně. A jsme odpůrci jakékoliv diskriminace žen, například formou nižších mezd za stejnou práci. Kvóty ale odmítáme jako umělé, ne-li rovnou pro ženy urážlivé.


-
+11
+

Často se novelizuje zákon o rozpočtovém určení daní, který určuje, kolik z (některých daní) dostanou obce, kolik kraje a kolik jde do státního rozpočtu. Dáte víc peněz obcím?

NE. Obce automaticky dostávají více peněz s růstem ekonomiky, a tedy lepším výběrem daní. O výraznější změně neuvažujeme. Chceme spíš snížit daň z příjmu a nechat tak peníze občanům.


-
+37
+

Mají hodně zaměstnanců a jejich pád by mohl přinést velké otřesy. Má stát zachraňovat velké firmy jako například OKD?

NE. Stát má vytvářet podmínky, aby lidé, kteří přijdou o práci z důvodu konce firmy, mohli co nejrychleji najít práci jinde. Uměle udržovat nekonkurenceschopné firmy nelze. Chceme také omezit investiční pobídky pro velké firmy, protože dostávají neoprávněnou výhodu oproti menším již fungujícím společnostem.


-
+7
+

Legalizujete nějaké drogy?

NE. O úplné legalizaci neuvažujeme, nicméně stát by měl být benevolentnější k pěstování konopí pro vlastní potřebu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daněodspetr fialastátní rozpočetvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo