Státní dluh klesl ve třetím čtvrtletí na 32,6 % HDP

Státní dluh za první tři čtvrtletí letošního roku poklesl o 3,3 mld. Kč a dosáhl tak výše 1 610,1 mld. Kč, což představuje nejnižší výši dluhu od roku 2011. V relativním vyjádření ve vztahu k HDP došlo k poklesu na úroveň 32,6 %, což je o 8,5 procentního bodu méně než ke konci roku 2013, přičemž se jedná o nejnižší hodnotu relativního zadlužení od roku 2009.

Podle očekávání došlo k vyrovnání krátkodobého nárůstu státního dluhu v průběhu roku 2017, kdy Ministerstvo financí plně využilo mimořádně příznivé tržní podmínky při prodeji krátkodobých státních dluhopisů. Tento plánovaný krátkodobý nárůst státního dluhu způsobený zvýšenou emisí státních pokladničních poukázek přinesl dodatečné příjmy ve výši 611 mil. Kč, které byly navíc v rámci řízení likvidity státní pokladny dále investovány a úročeny.

Státní dluhopisy a přijaté úvěry, se kterými nejsou a nebudou pro Českou republiku spojeny žádné úrokové výdaje, resp. byly z nich realizovány dokonce čisté úrokové příjmy, dosáhly celkové výše 276,3 mld. Kč, což odpovídá podílu 17,2 % státního dluhu. Na konci roku 2016 to přitom bylo 12 %.

I díky vhodně nastavené emisní politice státu a efektivnímu řízení likvidity státní pokladny dosáhly dodatečné příjmy státního rozpočtu z investičních operací a emisí se záporným výnosem za první tři čtvrtletí roku 2017 výše téměř 1,3 mld. Kč. Příjmy státního rozpočtu z investičních operací ve výši 184,4 mil. Kč vzrostly oproti stejnému období roku 2016 o více jak 70 % a dodatečné příjmy státního rozpočtu z titulu emisí se záporným výnosem ve výši 1,1 mld. Kč vzrostly oproti stejnému období roku 2016 o přibližně 420 %. V letech 2014 až 2017 tak již dosáhly celkové rozpočtové příjmy z řízení likvidity a emisní činnosti téměř 3,0 mld. Kč. Samotné příjmy plynoucí z prodeje státních dluhopisů se záporným výnosem, které byly v letech 2015 až 2017 doposud inkasovány do státního rozpočtu, dosáhly celkové částky ve výši 2,3 mld. Kč.

Průměrný dosažený výnos do splatnosti střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů prodaných v primárních aukcích zůstal na velmi nízké úrovni i po ukončení kurzového závazku a navýšení základních sazeb ČNB, když ke konci čtvrtletí činil 0,14 % p. a. při současném prodloužení průměrné doby do splatnosti prodávaných dluhopisů o 0,8 roku oproti roku 2016.

Celková hrubá emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním trhu během prvních třech čtvrtletí roku 2017 dosáhla výše 144,5 mld. Kč, z čehož cca 52 % nebude spojeno s žádnými úrokovými výdaji.

Obezřetné fiskální politiky, poklesu zadlužení a zdraví veřejných financí České republiky podpořeného zavedením nového fiskálního rámce v podobě zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti si všímají i ratingové agentury, které tyto aspekty zapracovávají do svých hodnocení. V tomto čtvrtletí tak například ratingová agentura Fitch zlepšila výhled hodnocení na pozitivní při stupni A+ či agentura Scope Ratings potvrdila hodnocení na stupni AA se stabilním výhledem.

Graf - Vývoj státního dluhu České republiky a jeho podíl na HDP

 


Zařazenopo 02.10.2017 14:10:00
ZdrojMFČR - tiskové
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2017/statni-dluh-klesl-ve-tretim-ctvrtleti-na-29753/
Přílohy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.