Zatímco v minulosti administrovaly veřejné zakázky pro Krajskou zdravotní externí firmy, v roce 2013 se tehdy nové vedení společnosti rozhodlo postavit vlastní tým. Foto: koláž ZD

Krajská zdravotní má tým na zakázky, vyhýbá se pokutám

Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústeckém kraji, změnila systém zadávání veřejných zakázek a oproti minulosti už se nepotýká s pokutami od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na zakázky už nenajímá privátní firmy, ale administruje si je sama, řekl ČTK předseda představenstva společnosti Jiří Novák. Do roku 2014 dostala firma za chyby v zakázkách sedm pokut v celkové výši přes dva miliony korun. I proti těm se brání.

 

Zatímco v minulosti administrovaly veřejné zakázky pro Krajskou zdravotní externí firmy, v roce 2013 se tehdy nové vedení společnosti rozhodlo postavit vlastní tým. „Znamenalo to vyvinout maximální úsilí, abychom tento proces zvládli a dovedli ho do zdárného konce, což se podařilo. Nyní má Krajská zdravotní vlastní tým pro realizaci veřejných zakázek. Vedení společnosti umožňuje svým zaměstnancům účastnit se mnoha odborných školení a zvyšovat tak jejich znalosti a erudici,“ uvedl Novák.

Od roku 2014 vypsala Krajská zdravotní 176 veřejných zakázek s 358 částmi v předpokládaném objemu přesahujícím 2,5 miliardy Kč. Antimonopolní úřad jí udělil jedinou sankci ve výši 8000 korun za zakázku na pořízení širokopásmového spektrometru, a to v roce 2015. „V této veřejné zakázce byly do nabídek vloženy navíc cizojazyčné texty ve formě prospektů, ke kterým komise při hodnocení nepřihlížela a doporučila nejvýhodnější, pro Krajskou zdravotní, nejlevnější přístroj. ÚOHS Krajské zdravotní sice tento postup vyčetl, nicméně stanovil pokutu pouze ve výši 8000 korun. Oproti objemu více než 2,5 miliardy korun realizovaných veřejných zakázek jde o zcela nepatrnou částku,“ doplnil Novák. V letech 2014, 2016 a 2017 společnost žádnou sankci nedostala.

S sankcemi se firma potýkala v minulosti. Dostala sedm pokut v celkové výši 2,11 milionu, mimo jiné za zakázku na nákup léků nebo doplnění zdravotních přístrojů. Téměř všechny sankce spadají do let 2008 až 2012. Společnost se proti pokutám brání rozklady, žalobami. A sankce se jí daří snižovat. Například u zakázky na nákup přístrojů namísto původních 700.000 korun zaplatila 300.000 korun. Udělené pokuty společnost vymáhá po externích administrátorech. „Zatím současné představenstvo Krajské zdravotní rozhodlo o podání dvou žalob o zaplacení náhrady škody za pokuty, které jí ÚOHS udělil v roce 2011 a 2012 a budou následovat další,“ doplnil Novák.

Zadávání zakázek podle Nováka komplikuje také zákon o veřejných zakázkách, který za dobu své platnosti prošel dvěma desítkami novelizací. „Doufejme jen, že stejný osud nebude následovat i nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Špatně čitelné, nepřehledné a neustále měnící se zákony nepřispívají k právní jistotě. Budeme si tak muset poradit i s mnohými záludnostmi, které v novém zákoně nacházíme, a které budou zřejmě najisto postaveny až rozhodovací praxí,“ dodal Novák.

-čtk-