Rusko: Vypneme Facebook, pokud nebude monitorovat uživatele v zemi

Ruské úřady dnes pohrozily, že od příštího roku zablokují americkou sociální síť Facebook, pokud se nepodřídí požadavku nedávno přijatého zákona, který požaduje uchovávat údaje o uživatelích v Rusku.

"Zákon platí pro všechny. Každopádně dosáhneme toho, aby se zákon respektoval, anebo firma přestane pracovat v Rusku, jak se to bohužel stalo síti LinkedIn. Tady žádné výjimky neplatí," prohlásil šéf úřadu dohlížejícího na internet a komunikace Roskomnadzor Alexandr Žarov.

Jiná sociální síť, Twitter, podle něj již přistoupila na to, že osobní údaje bude v Rusku uchovávat od poloviny příštího roku. "Do té doby je nebudeme prověřovat. Ale hned poté to zkontrolujeme," přislíbil.

Facebook se podle něj dosud oficiálně nevyjádřil, společnost zatím zvažuje možnosti. "V plánu kontrol facebook do konce roku nemáme, uvidíme v roce 2018, možná jej zkontrolujeme," dodal.

Agentura AFP připomněla, že to není poprvé, co ruské úřady zvyšují hlas na amerického internetového obra. Tentokrát ale výhrůžky přicházejí krátce poté, co se sociální síť dohodla s americkým Kongresem na předání tří tisícovek inzerátů, které si údajně objednali Rusové ve snaze ovlivnit loňské prezidentské volby v USA. Současně se samo Rusko chystá na vlastní prezidentské volby v březnu příštího roku a opozice kritizuje snahy úřadů umlčet oponenty na internetu.

Facebook patří k hlavním komunikačním nástrojům například opozičního vůdce Alexeje Navalného, který dokázal dostat desítky tisíc mladých lidí do ulic, přestože jej státní televize ignorují. Sám Navalnyj má však jen slabé šance, že by se ve volbách mohl utkat s Vladimirem Putinem, protože podle volební komise nemůže kandidovat kvůli předchozímu odsouzení.

"Dobře víme, že facebook má v Rusku velký počet uživatelů, ale na druhé straně chápeme, že není jediný, jsou i jiné sociální sítě," řekl Žarov.

Novela zákona o osobních údajích, vyžadujících uchovávání osobních údajů o ruských uživatelích v Rusku, vstoupila v platnost předloni. Loni v listopadu Roskomnadzor požádal soud o zákaz sociální sítě LinkedIn jako společnosti neplnící zákon, následně byla síť v Rusku zablokována. Podle Žarova může být fungování LinkedIn v Rusku na podzim obnoveno, pokud nový majitel společnosti se rozhodne uchovávat osobní údaje v Rusku.


Zařazenoút 26.09.2017 17:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3635854/rusko-vypneme-facebook-pokud-nebude-monitorovat-uzivatele-v-zemi.htm...
Přílohy
KategorieAkcie

Související témata

Facebook | Rusko | Martin Rusko | Libra od Facebooku



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.