Akciové trhy na počátku týdne mírně ztrácely (Ranní zpráva z akciového trhu)

Akciové trhy na počátku týdne mírně ztrácely

Hlavní události

Výsledky PMČR za první polovinu roku dopadly vesměs v souladu s naším očekáváním. 

Fond R2G, jehož nabídka na odkup akcií společnosti Pegas za 1010 CZK skončila včera, vlastní 74,7 % společnosti. 

Šéf ČEZ Daniel Beneš tlačí na rychlé rozhodnutí o způsobu financování výstavby nových jaderných reaktorů.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit bez jasného trendu.

Spojené státy dnes zveřejní prodeje nových domů. Budou zveřejněny i ceny nemovitostí ve 20 nějvětších metropolích. Důležitá bude i spotřebitelská důvěra. V Evropě budou oznámeny jen některé druhořadé francouzské indikátory důvěry.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie při úvodní seanci tohoto týdne ztratily necelé čtvrt procento. Největším propadlíkem byly akcie technologických společností, které přišly o 1,4 %. Do velké míry pokles kompenzovaly energetické tituly, které si včera polepšily o 1,5 %.

Ranní obchodování na asijsko-pacifickém kontinentu přineslo ve většině případů ztráty. Ty však nebyly nijak závratné, když činily maximálně 0,4 %. Jedinou výjimkou byl taiwanský index, který si pohoršil o 0,8 %. 

Philip Morris ČR

Společnost Philip Morris ČR dnes oznámila výsledky za první pololetí 2017. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7 % na 5,8 mld. CZK a mírně tak překonaly naše očekávání.  Zisk z provozní činnosti vzrostl o 23,2 % a dosáhl námi odhadovanou výši 2 mld. CZK. I přes zvýšení daně z příjmu čistý zisk vzrostl o 24,7 % na 1,6 mld. CZK. Hlavními důvody zlepšených pololetních výsledků byl příznivý vývoj cen v České republice a na Slovensku odrážející zvýšení prodejních cen společnosti v letech 2016 a 2017. Příznivě na výsledky společnosti působil i růst trhu cigaret jak v České republice o odhadovaných 1,3 % tak na Slovensku o 4,2 %. Dobré výsledky byly dále podpořeny příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek. Tržby za výrobní služby dosáhly v prvním pololetí 1,3 mld. CZK.

Výsledky společnosti hodnotíme pozitivně. Vliv nového antikuřáckého zákona v České republice se zatím zřejmě projevil pouze marginálně v nižším tempu růstu spotřeby oproti sousednímu Slovensku, kde prodej cigaret vzrostl o odhadovaných 4,2 % (více k tématu zde http://bit.ly/PMCRzakon). Mírným překvapením pro nás byly tržby z výrobních služeb, u kterých jsme očekávali nárůst vzhledem k přesunům výroby z ostatních výrobních závodů společnosti a které oproti našemu předpokladu víceméně stagnovaly. Očekáváme, že dobré pololetní výsledky podpoří akcie společnosti v dalším posilování.   

Pegas Nonwovens

Společnost oznámila, že fond R2G, jehož nabídka na odkup akcií společnosti za 1010 CZK skončila včera, vlastní 74,7 %. Je možné, že nový majoritní vlastník využije svého podílu ke stažení společnosti z burzy. Plány R2G jsou podle představenstva v souladu se strategií textilky, nicméně Pegas by se měl soustředit především na akumulování hotovosti včetně zastavení výplaty dividendy, snižování dluhu a popřípadě akvizice v sektoru.

Vzhledem k výše uvedeným informacím se domníváme, že cena akcie nemá již prostor pro růst.

ČEZ

CEO Daniel Beneš uvedl, že rozhodnutí ohledně financování výstavby nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně musí být učiněno do konce září. Nové reaktory musí být v provozu od roku 2035, proto není již čas příliš otálet se způsobem financování. K poslední zprávě ohledně rozdělení společnosti na „špinavou“ a ostatní část šéf ČEZ uvedl, že je to model, který byl praktikován v Německu u firem RWE a E.ON. Finální rozhodnutí bude záviset na hlasování akcionářů.

Vzhledem k současným cenám elektřiny a postoji minoritních akcionářů k výstavbě nových reaktorů se zdá být navrhované rozdělení vcelku logické. Ziskovost projektu je pro stát důležitým kritériém, nicméně jeho investiční horizont je delší, a zároveň vláda sleduje i jiné strategické cíle. Zprávy vnímáme prozatím neutrálně.

Autor: Miroslav Frayer

Zařazenoút 26.09.2017 08:09:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/e6a_new_comment
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.