Macron představí opět vizi vícerychlostní Evropy

26.09.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron představí dnes svou představu vývoje Evropské unie na dalších 10 let. V projevu na pařížské Sorbonně hodlá opět navrhnout projekt vícerychlostní unie, která by umožňovala pokročit v daných tématech jen té skupině zemí, jež o to stojí. Jak upozornila agentura AFP, cílem je překonat těžkopádnost jednomyslného rozhodování celé budoucí sedmadvacítky.

Macronovou představou je, že u každé otázky by EU postupovala kupředu jen ve formátu zemí, které si to přejí, „aniž by jim v tom bránily ty státy, které to nechtějí“, uvedly zdroje z Elysejského paláce. Francouzský prezident, který již o vícerychlostní Evropě hovořil, má tentokrát být mnohem konkrétnější.

Hodlá představit šest až deset klíčových projektů, včetně například Evropské agentury pro inovaci, která by podporovala financování podnikatelských start-upů, tedy začínajících a rychle se rozvíjejících firem.

Plán na společný rozpočet pro země platící eurem

Macron se rovněž zaměří na slučování daňové, sociální, školské a kulturní politiky a také na zajištění prostředků umožňujících odolnost vůči měnovým krizím.

Prezident má navrhnout vznik ekonomické vlády v eurozóně s vlastním ministrem a rozpočtem, které by kontroloval parlament zastupující země platící eurem. V zásadě by šlo o zúžený sbor nynějšího Evropské parlamentu, ze kterého by byli vyloučeni zástupci zemí, které trvají na zachování vlastních měn, tedy například i Česka.

Celkový projekt má být podle Elysejského paláce předmětem politických debat do voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 s tím, že by měl být uveden v život kolem roku 2024.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek