Čtvrté vítězství Merkelové v parlamentních volbách v Německu. Sestavit vládu nebude lehké

Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která ale utrpěla ztráty, stejně jako její dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD) na druhé příčce. V novém Spolkovém sněmu bude třetí nejsilnější stranou protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD). Dřívější odhady výsledků dnes potvrdila ústřední volební komise, která po sečtení hlasů ve všech obvodech zveřejnila předběžné výsledky voleb. Nedělní dění jsme pro Vás na Patria.cz sledovali online.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) získala 26,8 procenta hlasů a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) 6,2 procenta. Dohromady tak mají sesterské konzervativní strany 33 procent hlasů a stanou se opět nejsilnější frakcí v německém parlamentu. Unie stran CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové zvítězila ve volbách již počtvrté v řadě.

SPD dostala 20,5 procenta, což pro ni představuje nejhorší výsledek v poválečných dějinách. AfD s 12,6 procenty se stala třetí nejsilnější silou v novém Spolkovém sněmu.

Po čtyřleté přestávce se do sněmu vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů, následovaní Levicí (9,2 procenta) a Zelenými s 8,9 procenty hlasů.

V parlamentu po nedělních volbách usedne nejvíce stran od roku 1953. Devatenáctý spolkový sněm bude také největší v historii. Kvůli zvláštnostem německého volebního systému v něm neusedne původně zamýšlených 598 poslanců, ale 709. Toto číslo překonalo i nejvyšší odhady, které politologové vyslovovali před hlasováním.

CDU/CSU v parlamentu obsadí 246 křesel, tedy o 65 méně než v uplynulém volebním období. Sociální demokraté přišli o 40 křesel a do parlamentu vyšlou jen 153 poslanců. Naopak dosavadní opoziční strany si o několik poslanců polepší: Levice obsadí 69 a Zelení 67 křesel. AfD bude mít v novém parlamentu 94 a FDP 80 poslanců.

Němci volí. Jaké karty rozdají Merkelové a Schultzovi? Sledujeme ONLINE - https://t.co/AoAoMXr0aq pic.twitter.com/6nVc70uEAy


Očekává se, že vrcholní představitelé politických stran se dnes budou v Berlíně a Mnichově radit o výsledcích voleb. Po výrazných ztrátách, které zaznamenaly strany dosavadní vládní koalice, se jako o možné příští koalici hovoří o spojení CDU/CSU, FDP a Zelených. Takzvaná jamajská koalice, jak se spojení konzervativců, liberálů a ekologické strany označuje kvůli jejich barvám připomínajícím v trojkombinaci černo-žluto-zelenou jamajskou vlajku, na spolkové úrovni ještě nikdy nevznikla. Sociální demokracie oznámila, že chce odejít do opozice.

Na německé volby reagovala i řada zahraničních politiků. Předseda Evropského parlamentu Anonio Tajani gratuloval Merkelové a vyjádřil se pro společnou reformu Evropy. Německé kancléřce blahopřál třeba také nizozemský premiér Mark Rutte. AfD se zase gratulace dočkala od šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové, podle níž je výsledek protestní strany historický.

Za úžasný ho označil bývalý český prezident Václav Klaus, podle šéfa ANO Andreje Babiše je AfD faktickým vítězem voleb. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že Merkelová brzy sestaví stabilní vládu. Pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si podle něj na špičku nosu.

 
 

Zařazenopo 25.09.2017 07:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3633937/ctvrte-vitezstvi-merkelove-v-parlamentnich-volbach-v-nemecku-sestavi...
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Volby
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.