První odhady německých voleb: Merkelová 33 %, Schulz 20 %, AfD 13 %. Sledujeme ONLINE

Aktualizováno

Výrazné změny na německé politické scéně přinesly dnešní parlamentní volby. Dosud vládní konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) podle odhadů výsledků značně oslabily. Všechny čtyři další strany, které zasednou v novém Spolkovém sněmu, si polepšily. Týká se to především protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD), jejíž vstup do parlamentu je vnímán jako přelom v dějinách spolkové republiky. V čele vlády přes volební zemětřesení, jak o něm mluví média, zůstane nejspíš i nadále kancléřka Angela Merkelová. Její formace CDU/CSU bude i přes ztráty nadále nejsilnější. Na Patria.cz průběh sledujeme online.

CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33,1 procenta hlasů, SPD 20,4 procenta. Sociální demokraté tak skončili i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13,2 procenta Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s 8,9 procenta a Zelení s 9,3 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí liberálové (FDP) se ziskem 10,4 procenta hlasů.

Merkelová po uzavření volebních místností připustila, že si její strana přála lepší volební výsledek, zároveň podle ní ale dosáhla svých cílů, protože bude znovu nejsilnější frakcí v parlamentu, a může tak vytvořit vládu. Proti vůli CDU/CSU nikdo vládu vytvořit nemůže, dodala.

Už nyní je jasné, že její součástí nechce být sociální demokracie, která okamžitě po zveřejnění prvních odhadů oznámila, že odchází do opozice. V úvahu tak přichází v zásadě jen vytvoření poměrně nesourodé koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených, která by se na spolkové úrovni objevila poprvé. Obě menší strany už daly najevo ochotu jednat, čekají ale složité debaty. V čele vlády podle všeho znovu stane třiašedesátiletá Merkelová, která Německo vede už 12 let.

Volební lídr protestní AfD se už nechal slyšet, že jeho strana novou vládu "požene" a "vezme si svou zemi zpátky". Výsledky hlasování se budou zpřesňovat až do noci, na jejich trendu se však už pravděpodobně nic nezmění.


 
 
 
 
 
 
 

Zařazenone 24.09.2017 10:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3630794/prvni-odhady-nemeckych-voleb-merkelova-33-schulz-20-afd-13-sledujeme...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.