Němci volí. Jaké karty rozdají Merkelové a Schultzovi? Sledujeme ONLINE

V Německu dnes ráno začaly parlamentní volby. Zhruba 61,5 milionu oprávněných voličů v nich rozhoduje o složení Spolkového sněmu, i o tom, jestli zemi další čtyři roky povede kancléřka Angela Merkelová, jejíž konzervativní unie CDU/CSU je jasným favoritem hlasování. Velmi sledovaný bude i výsledek protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD), která se může stát třetí nejsilnější stranou v zemi. Na Patria.cz průběh sledujeme online.

Na 73.500 volebních místností se po celém Německu otevřelo přesně v 8:00 SELČ. Lidé, jejichž volební účast by mohla být o něco vyšší než před čtyřmi lety - 71,5 procenta, v nich do 18:00 SELČ mohou vybírat z celkem 42 stran. Reálnou šanci dostat se do parlamentu má šest uskupení.

Téměř nikdo nepochybuje o tom, že nejsilnější znovu bude CDU/CSU, která měla v průzkumech podporu kolem 36 procent voličů. Jisté se zdá i druhé místo pro sociální demokraty (SPD), kteří si mohou myslet na zisk kolem 22 procent hlasů. Strany současné velké koalice ale musí počítat s tím, že oproti volbám v roce 2013 o několik procentních bodů oslabí. Sociálním demokratům vedeným vyzyvatelem Merkelové Martinem Schulzem dokonce vážně hrozí nejhorší výsledek v dějinách spolkové republiky. Jejich dosavadním minimem bylo 23 procent v roce 2009.

Posílení naopak mohou čekat svobodní demokraté (FDP), kteří v minulých volbách poprvé za dobu spolkové republiky z parlamentu vypadli, a Alternativa pro Německo, která před čtyřmi lety skončila jen těsně před branami Spolkového sněmu. FDP se v posledních průzkumech pohybovala mezi devíti a deseti procenty a AfD, která svou kampaň postavila na tvrdé kritice migrační politiky kancléřky Merkelové, dosahovala zhruba na 11 až 12 procent. Do parlamentu by se stejně jako v předchozím období měli dostat i Zelení (kolem sedmi až osmi procent) a Levice (devět až deset procent).

Z voleb by mohla vzejít další velká koalice CDU/CSU a SPD, nebo vláda CDU/CSU, FDP a Zelených. V obou případech, z nichž ani jeden není bezproblémový, by na čele vlády zůstala Merkelová, která se vítězstvím ve čtvrtých volbách v řadě může vyrovnat velikánům německé politiky Konradu Adenauerovi (v čele vlády 1949-1963) a Helmutu Kohlovi (1982-1998).

Volební místnosti se uzavřou v 18:00 SELČ. Hned poté zveřejní veřejnoprávní televize ARD a ZDF odhady výsledků. Předběžné výsledky by mohly být známy nejdříve o šest hodin později.


 

Zařazenone 24.09.2017 10:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3630794/nemci-voli-jake-karty-rozdaji-merkelove-a-schultzovi-sledujeme-onlin...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.