Politici začínají vnímat koncept snižování rizika jako účinný způsob, jak pomoci kuřákům. Na obrázku vidíme inovativní výrobek IQOS, který sice obsahuje klasický tabák, ten však není spalován, ale pouze zahříván pomocí elektřiny. Nedochází v něm k procesu hoření ani k uvolňování kouře. Foto: Flickr

Politické strany jdou do voleb s novou protikuřáckou strategií

Některé politické strany zareagovaly na neúspěšné pokusy o snižování počtu kuřáků novou strategií, volící inovativní přístupy. Inspiraci našli v zahraničí a prosazují koncept snižování rizika. 

 

Státní zdravotní ústav prezentoval výsledky sociologického výzkumu v oblasti prevalence kouření v České republice za rok 2016. Zpráva uvádí, že celkově kouří 28,6 % osob starších 15 let a že oproti roku 2015 vzrostl počet kuřáků o 4,5 procentního bodu. I nadále je více kuřáků mezi muži (35 %) a lidmi s nižším vzděláním.

Dlouhodobě se podíl kuřáků v ČR drží na relativně vysokých hodnotách, například v roce 2014 podle SZÚ dosáhl 31, 4 %. Pokles, ke kterému došlo v roce 2015 (na 24, 1 %) se tak ukázal jako spíše dočasný jev, popřípadě mohlo jít o nepřesnost v průzkumu. Údaje Českého statistického úřadu o celkové spotřebě cigaret v ČR dokonce pro rok 2015 neklesly, ale vzrostly. Údaje za rok 2016 prozatím nejsou k dispozici.

Experti se shodují, že navzdory nově schváleným opatřením se počet kuřáků nedaří dostatečně snižovat. Jde o velmi obtížný proces, v němž jsou podle prof. Evy Králíkové úspěšná pouze zhruba 4 % těch, kteří se rozhodnou přestat kouřit. I při přímé pomoci na specializovaném pracovišti pro odvykání kouření je úspěšnost maximálně 40 %, tuto pomoc ovšem vyhledá jen malá část kuřáků.

V rámci kulatého stolu, který Zdravotnický deník zorganizoval za podpory VZP ČR v březnu tohoto roku, se odborníci shodli na znepokojivém faktu: I kdyby část stávajících kuřáků skutečně přestala, stále existuje významný podíl těch, které neovlivní ani osvěta, ani varování zdravotníků. Dokonce i v případě, že se pokusí o odvykání závislosti, neuspějí. Podle expertů je proto potřebné, aby existovaly i další nástroje.

Jednou z alternativ, kterých mohou kuřáci využít, jsou výrobky se sníženou škodlivostí. Nikotin, který závislost způsobuje, lze přijímat i jinou a daleko méně rizikovou formou, než je kouření, tedy spalování tabáku, při kterém vzniká velké množství jedovatých a karcinogenních zplodin. V České republice jsou nejvyužívanějším nástrojem elektronické cigarety, které podle aktuálního výzkumu SZÚ využívalo v roce 2016 až 5,7 % lidí starších 15 let. Oproti minulým letům jde o statisticky významný nárůst.

V některých zemích EU jsou elektronické cigarety a zahřívané tabákové výrobky, které nespalují, ale zahřívají tabák, již součástí vládních strategií v boji proti kouření. V roce 2016 vydal nizozemský Národní institut pro zdraví (RIVM) zprávu, v níž tyto výrobky hodnotí jako důležitou součást protikuřácké strategie. K podobným závěrům dospěl ve stejném roce úřad Public Health England, který doporučil britské vládě, aby činila zásadní rozdíl mezi papírovými cigaretami a elektronickými přístroji uvolňujícími nikotin.

Ve Spojených státech se hlavní regulátor – Food and Drug Administration (FDA) – vyjádřil v červenci tohoto roku. Ve své zprávě nazvané „Nový plán pro regulaci tabáku a nikotinu“ doporučuje, aby každá regulace zohledňovala míru rizika, které konkrétní výrobky na uvolňování nikotinu přinášejí. Úřad zdůraznil, že pokud budou mít stávající kuřáci méně škodlivou alternativu, přinese to pozitivní výsledky pro veřejné zdraví.

Donedávna nebyl tento přístup, založený na takzvaném konceptu snížené škodlivosti, reflektován v oficiálních vyjádřeních českých politiků a úřadů. Významnou změnu představovalo až projednávání tzv. protikuřáckého zákona, kde Ministerstvo zdravotnictví ČR v poslední verzi navrhlo mírnější regulaci užívání elektronických cigaret v restauracích. Dalším přelomem jsou i nadcházející volby do Poslanecké sněmovny:  ODS i pražská ČSSD ve svých programových textech hovoří o tom, že je potřebné volit inovativní přístupy a snižovat rizika pro kuřáky. „V KDU- ČSL vnímáme koncept snižování rizika jako účinný způsob, jak pomoci kuřákům. Z tohoto důvodu jsme jej taktéž reflektovali v našem širším volebním programu.  V protidrogové oblasti je snižování rizika u závislých již dlouho celosvětově rozšířený trend. Na základě své adiktologické praxe se domnívám, že není důvod, proč by tomu u kouření nemělo být obdobně“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a lídr KDU-ČSL v jižních Čechách Jan Bartošek. „Poslanci ANO už při projednávání protikuřáckého zákona podpořili tu verzi, v níž se elektronické cigarety nadále smějí používat v restauracích. Koncepčně bráno, musí politika MZ ČR v budoucnu využívat všech možností, jak omezit dopady kouření. A koncept snížené škodlivosti je myslím dobrá cesta, kterou je třeba využít“ doplňuje poslanec zdravotního výboru Miloslav Janulík (ANO). Janulík kandiduje na třetím místě jihomoravské kandidátky ANO a podle analýzy Zdravotnického deníku má zisk poslaneckého mandátu téměř jistý.

Jakub Žák