Exekutoři odpovídají ombudsmance Ilustrační foto: archiv

Dodatečné zastavení exekuce neznamená automaticky vracení peněz, upozorňuje mluvčí NS

Rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o možnosti dodatečného zastavení provedené exekuce nelze vykládat tak, že dlužníci automaticky získají zpět vymožené peníze nebo náklady exekuce. Podobnými dopady se NS v rozhodnutí nezabýval, jde tedy o spekulace, plyne z dnešního vyjádření mluvčího soudu Petra Tomíčka.

Podle medializovaného rozhodnutí mohou soudy dodatečně zastavit exekuci i poté, co se podařilo vymoct dluh. NS to potvrdil v jednom z mnoha sporů souvisejících s rozhodčími nálezy neplatnými kvůli nejednoznačným doložkám v úvěrových smlouvách.

Podle pondělní zprávy projektu Exekutor má smůlu.cz verdikt znamená, že je možné zpětně otevřít až 100.000 skončených exekucí a lidé mají šanci získat zpět náklady exekuce, které museli uhradit.

Už v roce 2013 NS rozhodl, že doložky jsou neplatné, pokud není stanoven konkrétní rozhodce, který bude řešit případné rozpory. Jde zejména o problém úvěrových společností. Dosud se dařilo na základě judikatury NS zastavovat jen trvající exekuce z podobných smluv.

V novém usnesení soud uvádí, že „exekuci lze vést výhradně na základě způsobilého exekučního titulu a pro případ, že tomu tak není, musí být exekuce zastavena i poté, co pohledávka, její příslušenství a náklady exekuce byly vymoženy“. Tím, zda mohou například klienti úvěrových společností dosáhnout vrácení peněz, se NS podle Tomíčka nezabýval.

„Je nanejvýš předčasné predikovat výsledek případného nalézacího řízení, zahájeného povinným jako žalobcem o vydání bezdůvodného obohacení, které podle jeho názoru mělo vzniknout tím, že exekuce byla provedena,“ uvedl Tomíček.

(čtk)