V obchodu mezi EU a Kanadou ode dneška padají celní bariéry

21.09.2017
Euroskop, čtk

Od dnešního dne začne v prozatímním režimu platit rozsáhlá hospodářská a obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou označovaná jako CETA. Ročně by měla pro evropské firmy například představovat 590 milionů eur (skoro 16 miliard Kč) úspor na zrušených celních poplatcích. Plně začne smlouva platit poté, co ji ratifikují všechny členské státy Unie a europarlament.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová považuje prozatímní uplatňování dohody za pozitivní signál pro světovou ekonomiku. „CETA je moderní a progresivní dohoda, která klade důraz na náš závazek volného a spravedlivého obchodu,“ poznamenala. Smlouva podle ní pomáhá určovat podobu pravidel, kterými se řídí světový obchod, ale také výrazně posílí vztahy s Kanadou, strategickým partnerem a blízkým spojencem evropského bloku.

CETA ruší cla na 98 procent produktů, se kterými se mezi Kanadou a Unií obchoduje. Společnosti v EU získají výrazně lepší přístup ke kanadským veřejným zakázkám nejen na federální, ale také na úrovni provincií a obcí. Po plném vstupu dohody v platnost bude nynější arbitrážní mechanismus řešení sporů mezi investorem a státem nahrazen zdokonaleným systémem soudů pro investice.

CETA neohrozí bezpečnost potravin v EU

Smlouva chrání citlivá odvětví, připomněla ve středu Evropská komise. Unie podle ní „v omezeném rozsahu a vyváženým způsobem“ otevřela trh kanadské zemědělské konkurenci a zajistila lepší přístup pro evropské potravinářské výrobky do Kanady. Jde například o sýry, víno, alkohol, ovoce a zeleninu i zpracované produkty, smlouva také zaručuje ochranu 143 vysoce kvalitních regionálních potravin a nápojů z Evropy.

Na unijním trhu bude možné nabízet jen zboží a služby, které jsou v souladu s unijními právními předpisy. CETA nemění způsob, jak EU řeší bezpečnost potravin a platí to pro geneticky modifikované produkty i zákaz hormonálně ošetřeného hovězího masa, uvedla Komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek