Matky samoživitelky bez peněz: "Stát nás nechá umřít na ulici!"

Čtenář Bořek upozornil svým videem na sociální síti na problémy matek samoživitelek a s reakcemi se doslova roztrhnul pytel. Lidé se zlobí, že stát nepomáhá dostatečně ženám, které samy vychovávají a živí své děti. Mnoho žen totiž nedostává alimenty, na které mají ze zákona nárok. A stát jim také příliš nepomáhá.

Bořek zveřejnil video, ve kterém popsal svou zkušenost z obchodu, kde maminka kupovala pro sebe i své dítě jen ty nejzákladnější věci, protože prostě na větší nákup jí prostě nezbývají v rozpočtu peníze. Článek na portálu TN.cz vyvolal obrovskou vlnu reakcí.

 

"Je to smutné… a najdou se takoví, kteří řeknou, že si maminky měly lépe vybírat… Ale mnohdy se někteří chlapi, co si hrají na hodné a pro rodinu, vybarví až po nějaké době a to už může být miminko na cestě… A když se žena rozhodne, že nepůjde na potrat, ale že se o děťátko postará, neměl by jí stát házet klacky pod nohy. Děti přece potřebujeme. Klobouk dolů před všemi matkami, co jsou na dítě samy. Já mám tříměsíční dceru a naštěstí i skvělého tatínka, který pracuje a pomáhá, jak může, ale bohužel to není tak u všech,“ reaguje na smutný příběh čtenářka Andrea a její příspěvek na sociální síti si vysloužil tři stovky kladných hodnocení – likeů.

 

"Můj dnes už bývalý manžel se vybarvil až po 17 letech. Staral se atd. Po těch 17 letech nám to přestalo klapat. Mám dvě dcery a žádné alimenty. Dluží mi přes 50 tisíc a není k nalezení. Mám to i u vymahačů, ale po něm se slehla zem,“ píše zase svou špatnou zkušenost Petra.

 

 

"Mé dvě kamarádky dostávají kulový. A jedna nedostává ani alimenty, pořád je u soudu a na policii. On jí pošlete stovku a stačí. Řeknou: "Však on se snaží,“ popisuje zase paní Marta svou zkušenost.

 

A zajímavým způsobem rozebrala příjem matek samoživitelek čtenářka Jájina. "Jen taková technická a doufám, že nějaký hlavoun si to přečte a kousne se do sedací části těla. Představte si, že máte jedno dítě. Příjem z dávek a alimentů cca 11 000 Kč. Nájem + služby cca 8 tisíc, zbudou 3 tisíce. Dva spolkne jídlo, pokud dítě dojíždí do školy, spolkne to x stovek. Pár drobných zbude. Chcete, aby šly tyhle maminky pracovat- ale kdo jí dá na dojíždění, lékařskou prohlídku, pracovní obutí a ošacení? Ne opravdu, pokud udělala chybu a nemá kvalifikaci, práce za minimální mzdu ji nevytrhne a firma ji tohle vše dá a proplatí až po zkušební době. Vzdělávat se nemůže, jak by jezdila na kurz? Kdo by se staral o dítě? Rekvalifikaci zaplatí pracák, dobře, ale jízdy proplatí až zpětně. Stejně je na tom žena, která z jakéhokoli důvodu opustí manžela/přítele. A co se stane, když přijde majitel, že chce byt prodat, nebo jej už nechat dospělému dítěti/rodině k bydlení. Skončí v azylovém domě. Kdo by jí dal byt bez kauce? Samotné ženě s dítětem. Z azylu se vyhrabe díky nadacím, dostane na kauci a první nájem. A zas je tam, kde byla. Sama s dítětem, pokud pracuje sama, z platu to neutáhne, pokud nemá 15tis+. Nedej bože, aby si dovolila být na nemocenské, paragrafu, mít antibiotika, muset na operaci... Na dávkách je jistota. Než přijde o byt. Takhle funguje život single žen s dětmi. A život ve dvou není řešení. Je to stejná chudoba ve dvou. Ano podpořit single rodiče a vzdělávání. Kdo z pánů nahoře někdy nahlédl do rozpočtů domácností a rodin a diskutoval o jejich možnostech? O tom, co by jim usnadnilo život? Vzdělání, lepší platové podmínky, možnost nějakého řešení při ztrátě bydlení. Lepší zákony. Kauce za byty mizí v kapsách chamtivců. Nevrací se, jak je dáno smlouvou. Ostuda jak se tady podporuje ekonomika skrz rodiny a lidi, kterým je vzata i možnost vůbec do práce jít a jak se to podepíše na další generaci,“ zlobí se čtenářka Jájina.

 

"Pan Bořek to aspoň viděl, jak spousta maminek žije a s čím musí vyžít. V dnešní době nemůže být maminka na mateřské s dítětem. Musí jít makat, jelikož z částky 3700 se nedá žít. Stát by nás raději nechal chcípnout hlady na ulici,“ má jasno Petra, že stát by se o maminky samoživitelky měl začít starat výrazně více.

 

Ozvala se ale i mužská část. "Nechápu, jak je možné, že tady v Česku živoří maminky s malými dětmi, které doslova otáčejí každou korunu a na konci měsíce si často musí půjčovat, což je cesta do pekel, a mezitím stát dává dotace na závody motorek v Brně ve výši několika desítek milionů korun. To je jako normální?“ zlobí se čtenář Štěpán.


Zařazenoso 16.09.2017 13:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/matky-samozivitelky-bez-penez-stat-nas-necha-umrit-na-ulici-cili-se.html
Přílohy

Související témata

Babiš na Krymu | Islámský stát | Český Stát
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.