Další odpálená severokorejská raketa akciové trhy již tolik nevyděsila (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

  • O dluhopisy ČEZu byl velký zájem. Společnost upsala dluhopisy s kupónem 3 % a prémií 12 % za 225 mil. EUR.

  • Evropské akcie dnes zahájí mírným poklesem.

  • Zajímavější makroekonomická data dnes přijdou pouze z USA, kde budou zveřejněny maloobchodní tržby, průmyslová výroba a předběžný index spotřebitelské důvěry michiganské univerzity. Americké maloobchodní tržby podle nás v srpnu doplatily na slabší prodeje automobilů, u kterých očekáváme 4% propad hlavně kvůli hurikánům Harvey a Irma. Nicméně i pokud data o tento vliv očistíme, bude se jednat o šestý pokles za posledních 10 měsíců. Celkově tak maloobchodní tržby přidají pouze 0,2 %, po očištění o prodeje automobilů 0,6 % m/m.

  • Severní Korea odpálila další raketu středního doletu, která proletěla nad japonským ostrovem Hokkaidó a dopadla v Tichém oceánu, 3700 km od Pchjongjangu, což je dostatečná vzdálenost pro případné zasažení 3400 km vzdáleného amerického ostrova Guam. Přestože investoři začínají již být na provokace severokorejského režimu, který letos odpálil již více jak tucet raket, imunní, další vyhrocení geopolitického napětí by nemuselo akciovým trhům prospět.

  • Analytici Société Générale snížili doporučení třem německým energetickým společnostem E. ON, RWE a Uniper na Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie zakončily čtvrteční seanci remízou. Širší index S&P 500 odepsal jednu desetinu procenta a industriální Dow Jones si dvě připsal. Propady ostatních sektorů se snažily zvrátit energetické tituly, které díky ropě nad 50 USD za barel posilovaly o 0,4 %. Dařilo se i utilitám a průmyslovým podnikům se zisky 0,9 a 0,6 %. Naopak slabší výsledky softwarového gigantu Oracle poslaly technologický sektor do 0,4% ztráty.

Asijské akcie setřásly strach ze severokorejských raket a pokračují v postupu vzhůru. Japonské indexy si připsaly půl procenta a jihokorejský Kospi zpevnil o necelé tři desetiny. Hongkongským a čínským pevninským trhům se již tak dobře nedařilo, když se ještě zřejmě nevzpamatovaly ze slabých čínských dat za srpen a odevzdávají několik desetin procenta. Poklesy cen hlavních průmyslových komodit neprospěly australským a novozélandským akciím a jejich indexy odepsaly kolem osmi desetin procenta.  

ČEZ

Energetická společnost ČEZ vydala dluhopisy v nominální hodnotě 225 mi. EUR s 3% kupónem a splatností v roce 2028. Jde o největší emisi za poslední tři roky. Investoři při velkém zájmu zaplatili ještě o výrazných dvanáct procent více, tedy v přepočtu celkem 6,6 mld. CZK. Společnost blíže nespecifikovala účel použití získaných prostředků. Očekáváme, že společnost prostředky využije buď pro investice do rozšíření svých obnovitelných zdrojů nebo ESCO služeb. Získané zdroje může také použít na splacení dluhopisů, které maturují v listopadu (45 mil. EUR) a na začátku února příštího roku (200 mil. EUR) a které původně vydala především za účelem měnového zajištění svých tržeb denominovaných v EUR.

Zprávu hodnotíme pozitivně. Vysoký zájem o dluhopisy společnosti by podle nás mohl přilákat i pozornost investorů o akcie společnosti

Autor: Richard Miřátský

Zařazenopá 15.09.2017 08:09:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/d85_new_comment
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.