HB Index: Ceny nemovitostí dále rostly, nejvíce zdražily byty

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním pololetí dále rostly. V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně na jižní Moravě, ve Středočeském a Plzeňském kraji. O něco méně vzrostly ceny pozemků, nejméně zdražily rodinné domy.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 13 procentních bodů na hodnotu 120,8. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily zhruba o pětinu. Zatímco byty a rodinné domy zdražují v posledních čtyřech letech, u pozemků index zvolna roste od začátku sledování v roce 2011.

Podle ředitele nemovitostního odboru Hypoteční banky Petra Němečka je mezičtvrtletní růst cen bytů o 3,2 procentního bodu druhý nejvyšší v historii indexu. Na konci loňského roku vzrostly o 3,9 bodu. "Oproti silné druhé polovině loňského roku tak přece jen vidíme zpomalení. Největší růst ceny zaznamenaly v Jihomoravském, Středočeském a Plzeňském kraji. Naopak díky slabší poptávce nejpomaleji rostly ceny na Ústecku a v Olomouckém kraji, kde dosáhly svého stropu již na konci loňského roku. Největší poptávka se i nadále udržela u bytů s výměrou 56 až 75 metrů čtverečních," uvedl Němeček.

Index cen pozemků vzrostl meziročně o deset procentních bodů na 138,8. Podle Němečka pozemky za posledních pět let zdražily průměrně zhruba o pět procentních bodů ročně, což z nich činí bezpečnou investici s nízkými udržovacími náklady. "Největší zájem je dlouhodobě o lokality v okolí velkých měst. Roste i poptávka po pozemcích bez kompletních inženýrských sítí s možností výstavby domovních čističek, tepelných čerpadel nebo studen," doplnil Němeček.

Nejméně zdražily rodinné domy, meziročně o 6,4 procentního bodu na 116,2. Podle Němečka je na trhu stabilní poptávka po rodinných domech v okolí velkých měst. Zájem je také o rodinné domy v horším stavu, které jsou levnější a vhodné k rekonstrukci. "I nadále roste podíl výstavby v nízkoenergetickém standardu. Ty tvořily zhruba desetinu novostaveb. V okolí Prahy se rozrostla nabídka developerské výstavby rodinných domů, a to včetně nabídky prodejů bez dokončených interiérů," dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.


Zařazenost 13.09.2017 15:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3625166/hb-index-ceny-nemovitosti-dale-rostly-nejvice-zdrazily-byty.html
Přílohy
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.