Poslanci schválili doplnění kontrolního hlášení

Poslanecká sněmovna dnes schválila pozměňovací návrh připravený ve spolupráci s Ministerstvem financí v návaznosti na nález Ústavního soudu u kontrolního hlášení. Ústavní soud na konci roku 2016 nevyhověl stížnosti na protiústavnost kontrolního hlášení, avšak vydal nález, v němž laicky řečeno konstatoval, že není v souladu s ústavním pořádkem, aby zákon poskytoval Finanční správě možnost vyžadovat v rámci kontrolního hlášení jakékoliv údaje z pohledu Finanční správy nutné pro správu DPH. Proto Ústavní soud požadoval, aby základní okruhy údajů, které může Finanční správa v rámci kontrolního hlášení po plátcích DPH požadovat, byly vymezeny v ideálním případě přímo zákonem a nikoliv pouze formulářem připraveným Finanční správou. Termín pro provedení související změny zákona Ústavní soud stanovil na 31. 12. 2017.

Ministerstvo financí na uvedený nález reagovalo okamžitě. Ačkoliv bylo v době vydání nálezu zcela zřejmé, že není možné stihnout celý legislativní proces řádné novely zákona o DPH (standardní délka legislativního procesu pro řádnou novelu činí přibližně rok, někdy i více, a rok 2017 je navíc rokem voleb do Poslanecké sněmovny), byly zmapovány všechny možné varianty dalšího postupu. Kromě stanoviska k situaci, kdy by se vůbec nepodařilo do konce roku 2017 novelizovat zákon o DPH ani vydat nařízení vlády, byla ze strany Ministerstva financí zejména poskytnuta odborná spolupráce na přípravě pozměňovacího návrhu (včetně odůvodnění), který byl následně načten v rámci novely zákona o DPH v souvislosti s novým zákonem o platebním styku.

„Schválený pozměňovací návrh plně vyhovuje požadavkům Ústavního soudu na vymezení okruhu dat pro kontrolní hlášení a při specifikaci jednotlivých okruhů. Svým obsahem plně odpovídá dalším požadavkům, které jsou součástí předmětného nálezu. Při pohledu na požadavky v předmětném nálezu dokonce vidíme, že je text z dílny Ministerstva financí vůči Finanční správě ještě o něco přísnější, než požadoval Ústavní soud,“ říká náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Vzhledem k tomu, že odůvodnění pozměňovacího návrhu není na stránkách Poslanecké sněmovny k dispozici, lze odůvodnění nového znění zákona o DPH nalézt v příloze této tiskové zprávy.

„Úprava okruhů dat v kontrolních hlášeních prostřednictvím zákona poskytuje plátcům DPH vyšší míru právní jistoty. Po schválení příslušné novely Poslaneckou sněmovnou bude nyní velmi záležet na jejím projednání v Senátu. Pokud by Senát tuto novelu neschválil, je zřejmé, že úprava zákona o DPH požadována Ústavním soudem již do konce roku přijata nebude. Proto by v případě neschválení uvedené novely zákona o DPH muselo Ministerstvo financí navrhnout vládě, aby vydala nařízení, které by v krajním případě tuto novelu nahradilo. Rizikem této alternativy je samozřejmě nižší právní jistota pro dotčený okruh daňových subjektů, nicméně z nálezu Ústavního soudu vyplývá, že i tato varianta je přípustná,“ doplňuje Schillerová.

Dokumenty ke stažení

  • Odůvodnění nového znění § 101d odst. 1 zákona o DPH uvedené v pozměňovacím návrhu k sněmovnímu tisku 1060PDF (192kB)

Zařazenopá 08.09.2017 18:09:00
ZdrojMFČR - tiskové
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2017/poslanci-schvalili-doplneni-kontrolniho-29562/
Přílohy

Související témata

NKÚ | Poslanci
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.