Premiér Sobotka jednal s italským premiérem Gentilonim o mzdové konvergenci, budoucnosti EU i obchodní spolupráci

Ve čtvrtek 7. září 2017 se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal ve Strakově akademii s premiérem Italské republiky Paolem Gentilonim. Hlavními tématy jejich jednání byla budoucnost Evropské unie, hospodářská a sociální konvergence, postup v otázce migrace i prohlubování česko-italské spolupráce.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil dobré česko-italské vztahy. K jejich posilování pomáhají pravidelné konzultace na politické i expertní úrovni a ČR má velký zájem na jejich pokračování.

Tématem jednání obou premiérů byly především evropské otázky včetně budoucího směřování Evropské unie. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky je nezbytné posílení jednoty a soudržnosti EU a posílení důvěry občanů v Unii. Součástí budoucího vývoje Unie by měla být také hospodářská a sociální konvergence. Právě konvergenci považuje Česká republika za klíčové řešení výzev, které EU v poslední době rozdělují. Dalším tématem bylo prohlubování evropské obranné spolupráce, kde ČR jasně deklarovala připravenost spolupracovat na projektech Stálé strukturované spolupráce (PESCO) i dalších. Klíčovým předpokladem pro rozvoj evropské ekonomiky je pak digitalizace a budování jednotného digitálního trhu, kterému se bude věnovat zvláštní summit v Tallinu.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s italským premiérem Paolem Gentilonim také o dalších krocích v oblasti migrace. Jde především o opatření zaměřená na ochranu hranic, spolupráci se třetími zeměmi a návratovou politiku. ČR je připravena pokračovat v intenzivní pomoci Itálii, a to jak na jejím území, tak ve třetích zemích, odkud migranti do Itálie přicházejí. Už od začátku krize působí v Itálii množství českých policistů a zhruba jeden milion euro poskytla ČR na činnost libyjské pobřežní stráže a stejnou částku na protipašerácké aktivity v oblasti Sahelu. Další společný projekt ČR a Itálie se nyní připravuje v Pobřeží slonoviny. Česká republika nadále nesouhlasí se systémem povinného přerozdělování uprchlíků v rámci tzv. kvót.

Důležitým bodem byla také hospodářská spolupráce. Itálie představovala v roce 2016 5. největšího obchodního partnera České republiky z hlediska obratu, který dosáhl rekordních 12 mld. eur. Na tomto výsledku má největší podíl obchod s dopravními prostředky a stroji. Do budoucna představuje velký potenciál také oblast strojírenství, letecký průmysl a infrastruktura. Daří se podporovat také italské investice v ČR. S pomocí agentury CzechInvest bylo doposud proinvestováno několik desítek miliard korun, které pomohly zaměstnat tisíce pracovníků. Řada italských společností využila systému investičních pobídek poskytovaných Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky.

Po jednání předsedové vlád obou zemí navštívili také Vlašskou kapli v centru Prahy, která je ve vlastnictví italského státu a prochází renovací. Na práce za zhruba 24,3 milionu korun přispělo i italské ministerstvo zahraničí.

Premiéři České a Italské republiky se na posledním oficiálním bilaterálním jednání sešli v květnu 2012 v Itálii, přičemž Českou republiku naposledy navštívil premiér Romano Prodi v roce 2007. Paolo Gentiloni pak ještě jako ministr zahraničních věcí uskutečnil návštěvu České republiky v březnu 2016, kdy se rovněž sešel i s premiérem Sobotkou.


Zařazenočt 07.09.2017 20:09:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-jednal-s-italskym-premierem-gentilonim-o-mzdove-k...
Přílohy
KategorieAktuálně

Související témata

Galaxy S3 | Bohuslav Sobotka | Premiér

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.