Začíná topná sezóna: Pět tipů, jak se starat o kotel a ušetřit

S tím, jak se postupně ochlazuje, se blíží čas, kdy české domácnosti budou muset opět začít topit. Odborníci radí nic nepodcenit a kotle nechat zkontrolovat. Ušetříte tak nemalé peníze. Navíc kotel ve špatném stavu je časovaná bomba!

Ať už topíte plynem nebo na tuhá paliva, platí zásada, že stejně jako o další spotřebiče, je potřeba i o zdroj tepla pečovat. Pravidelné servisní kontroly a údržba kotle nejen zajistí úsporu za energie, prodlouží i životnost kotle a v mnoha případech mohou dokonce pomoci uchránit zdraví a majetek!

 

Odborníci proto radí dodržovat několik zásad. Kotel je nutné před začátkem topné sezóny zkontrolovat, je potřeba prověřit také odtah spalin. Servis by měl provádět odborník a výkaz byste si měli ponechat, pokud byste museli kotel reklamovat nebo by došlo k nehodě. O kotel je navíc potřeba pečovat celoročně.

 

Před začátkem topné sezóny je potřeba nechat kotel zkontrolovat. U kotlů na tuhá paliva je to dokonce jednou za dva roky povinnost, odborníci ale doporučují provádět kontroly každoročně a to i u kotlů na plyn.

 

Je to jako s technickou kontrolou auta, prohlídka kotle odborníkem pomůže odhalit včas závady, které by jej pak v době, kdy jej budete nejvíc potřebovat, tedy v topné sezóně, mohly vyřadit z provozu. V zimě je navíc obtížné sehnat servisního technika. Většina z nich je plně vytížená.

 

U kotlů na plyn a plynových ohřívačů je potřeba dávat pozor také na odtah spalin. Při špatném odtahu totiž do místnosti proniká oxid uhelnatý. Ten je zákeřný tím, že nijak nezapáchá, každoročně má ale na svědomí několik životů.

 

 

Servis by měl provádět jen certifikovaný odborník. Ten vám totiž po prohlídce vystaví potvrzení o stavu kotle, které výrobci vyžadují, pokud byste kotel reklamovali v záruční době. Navíc jej většinou vyžadují i pojišťovny, pokud by došlo k nehodě. Výkaz o kontrole je tak potřeba schovávat.

 

"Kontrola prověřuje funkce bezpečnostního řetězce, výměník topného systému a těsnost spojů plynového zařízení. Zaměřuje se hlavně na správnou těsnost a tlak v jednotlivých částech. Servisní technik má dále v popisu práce měření účinnosti spalování, a to především u spotřebičů, které mají sání vzduchu přímo z interiéru,“ popisuje kontrolu kotle odborník ze společnosti E.ON Energie, Václav Budín

 

Kotel ale nestačí zkontrolovat jednou za rok. Pro jeho správné fungování je potřebná celoroční údržba. "Při nákupu kotle každý dostane návod, jímž je třeba se řídit v případě čištění a údržby. Obvykle je to denní, týdenní nebo měsíční čištění, podmíněné druhem a intenzitou provozu i třeba palivem. Cílem těchto doporučení je zajistit bezproblémový provoz celé otopné soustavy," řekl Mojmír Krátký z Asociace podniků topenářské techniky.
 

Loňská topná sezóna byla rekordně dlouhá,  více v reportáži:


Zařazenopá 08.09.2017 05:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/zacina-topna-sezona-pet-tipu-jak-se-starat-o-kotel-a-usetrit.html
Přílohy

Související témata

Topný olej
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.