Ministr financí Ivan Pilný jednal se svým rakouským protějškem Hansem Jörgem Schellingem

Ministři financí se sešli v době blížících se voleb v obou zemích. V Rakousku se předčasné volby do Národní rady konají v neděli 15. října, v České republice jsou řádné volby do Poslanecké sněmovny naplánovány na 20. a 21. října. Úvod jednání byl proto ve znamení debaty o předvolebních tématech. Za českou stranu se jednání dále zúčastnila Milena Hrdinková pověřená řízením sekce Mezinárodní vztahy a zástupce ředitele odboru Evropské unie Zbyněk Smetana. Hanse Jörga Schellinga doprovodil specialista na finanční trhy Bernard Perner a rakouský velvyslanec v České republice J. E. Alexander Grubmayr.

Hlavním tématem jednání bylo prohlubování hospodářské a měnové unie v EU, digitální trh a řešení některých souvisejících daňových otázek. Oba ministři potvrdili zájem a pokračující snahu o prosazení možnosti širšího uplatnění mechanismu reverse charge v rámci EU coby klíčového opatření v boji proti karuselovým podvodům na daních. Ivan Pilný navázal na dřívější jednání svého předchůdce Andreje Babiše s rakouským ministrem financí o reverse charge a diskutovali o možnostech společného jednání s Francií, která v rámci EU zůstává jediným oponentem českého návrhu. Oba ministři se bilaterálně informovali o svých postojích vzhledem k blížícímu se neformálnímu jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které se uskuteční 15. a 16. září v estonském Tallinu, kde se bude jednat právě o prohlubování Hospodářské a měnové unie a vztahu mezi eurozónou a ostatními členy EU. Ministr Schelling stejně jako ministr Pilný klade velký důraz na úzké vztahy států ve stejném regionu.

V neposlední řadě obě strany diskutovaly o Brexitu a shodly se na tom, že dosavadní progres ve vyjednáváních mezi EU a Velkou Británií je malý a jednání jsou pomalá. Česká republika i Rakousko jsou mezi zeměmi, které po Brexitu projevily zájem o přemístění Evropského orgánu pro bankovnictví z Londýna do svého hlavního města. Česká republika zastává názor, že je vhodné, aby EBA coby orgán pro celou EU byla nadále umístěna v zemi mimo eurozónu a chce stavět na oboustranně pozitivní zkušenosti s působením agentury GSA (Galielo) v ČR.


Zařazenočt 07.09.2017 13:09:00
ZdrojMFČR
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/z-programu-ministra/2017/ministr-financi-ivan-pilny-jednal-se-svy-29546/
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V